Despre pedeapsa cu moartea (articol mai vechi)

Deşi nu pare umanist dar e foarte bine ca în ţara noastră să fie introdusă pedeapsa cu moartea . O astfel de pedeapsă a fost ,dar cu timpul a început să fie scoasă din majoritatea ţărilor . Pedeapsa cu moartea a fost scoasă de către fostul preşedinte Vladimir Voronin.

De ce trebuie introdusă pedeapsa cu moartea?
Constituţia R.Moldova afirmă următoarele:
„Articolul 1
(3) Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate.
Articolul 10
(2) Statul recunoaşte şi garantează dreptul tuturor cetăţenilor la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.
Articolul 16
(1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului.
Articolul 24
Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică

(1) Statul garantează fiecărui om dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.
(2) Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane ori degradante.
(3) Pedeapsa cu moartea este abolită. Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsă şi nici executat decît numai pentru acte săvîrşite în timp de război sau de pericol iminent de război şi numai în condiţiile legii. ”

Deci, pe de o parte statul apără omul şi are grijă ca fiecare persoană să fie ocrotită şi respectată, iar pe de altă parte – a abolit pedeapsa cu moartea.
Cu o astfel de lege nu este apărat victima nici într-un fel. Mai degrabă legile parcă sunt făcute pentru a ajuta criminalii.
Faptul că a fost abolită pedeapsa cu moartea – arată cât de puţin se preţuieşte viaţa unui om în ţara noastră.

Într-un articol mai vechi am prezentat punctul de vedere a Scripturii şi cazurile în care în perioada Vechiului Testament se aplica pedeapsa cu moarte: viol,omor, sodomie şi adulterul. Acum, recunosc dacă ar fi aplicată pedeapsa cu moartea în cazul adulterului – cred că o să fie executată o bună parte din populaţie. Aceasta arată cât de puţin preţuieşte familia în societatea de azi.
Dar nu pot înţelege de ce nu se poate aplica în cazul omului şi violului? În ambele cazuri atentezi la viaţa omului.
Vorbim frumos despre valori, umanism, valori – dar ce facem cu cei ce atentează la viaţa noastră?! Cine ia seama la faptul că ni s-au încălcat drepturile?

Dumnezeu preţuieşte mult viaţa omului.

În cartea Numeri este prevăzut un astfel de caz.
” Iată poruncile de drept pentru voi şi pentru urmaşii voştri, în toate locurile în care veţi locui.
Dacă un om omoară pe cineva, ucigaşul să fie omorât, pe mărturia martorilor. Un singur martor nu va fi de ajuns ca să fie osândit cineva la moarte.
Să nu primiţi răscumpărare pentru viaţa unui ucigaş vinovat de moarte, ci să fie pedepsit cu moartea.
Să nu primiţi răscumpărare pentru cel ce trebuie să fugă în cetatea lui de scăpare, ca să se întoarcă să locuiască în ţară până la moartea preotului.
Să nu pângăriţi ţara unde veţi fi, căci sângele celui nevinovat pângăreşte ţara; şi ispăşirea sângelui vărsat în ţară nu se va putea face decât prin sângele celui ce-l va vărsa.
Să nu pângăriţi deci ţara în care veţi merge să locuiţi, şi în mijlocul căreia voi locui şi Eu, căci Eu sunt Domnul, care locuieşte în mijlocul copiilor lui Israel.” „ (Numeri 35:29-34)

Dumnezeu nu a abolit pedeapsa cu moartea, pedepsând ucigaşul El apără victima.
Dumnezeu spune să „nu primiţi răscumpărare pentru viaţa unui ucigaş vinovat de moarte, ci să fie pedepsit cu moartea”. În caz contrar ţara va fi spurcată.
Dumnezeu viaţa noastră a tuturor a răscumpărat-o cu moartea Fiului Său.
Cât de mult preţuieşti tu viaţa?
Este vremea să apărăm victimele şi nu să fim umani cu criminalii.

Articole cu aceeaşi tematică :
PEDEAPSA CU MOARTEA?
Pedeapsa cu moartea – de ce nu ?
Aplicarea pedepsei cu moartea ar putea fi reluata in Rusia de la 1 ianuarie 2010

Pro şi contra pedepsei cu moartea.
Ce spune Biblia despre pedeapsa cu moartea / pedeapsa capitală?
Pedeapsa cu moartea, o practică barbară sau o necesitate

#moarte, #moldova, #pericol, #pacat, #social