Comentariile lui Sergiu (1/3)

Un cititor al blogului numit Sergiu a postat câteva comentarii pe care nu le-am publicat. Voi răspunde, însă, comentariilor prin articole. Iată primul comentariu:

„Tocmai ce scriam mai sus.. nu emiteti *adevaruri absolute decat daca sunteti masochisti intelectual si aveti o placere deosebita sa va inselati mereu si mereu.
Vremea prozelitismului a trecut demult iar cine face afirmatii bazate pe o carte scrisa acum 1800 de ani bazate pe surse de acum 2000 de ani si revizuita de *n-shpe ori pana azi.. nu face dovada unei cunoasteri, analize sau a unei gandiri obiective ci mai degraba arata sistemul lui de convingeri in care se complace sa traiasca indiferent de ceea ce se intampla in jurul sau.
Cui ii face placere aceasta *retragere in sine, sa fie sanatos si ii doresc tot binele din lume, caci raul si-l face el creand in jurul lui un zid-scut cu care crede ca se poate apara de lumea inconjuratoare.
Raul si-l face tot el in convingerea lui intima ca viata e o lupta deci trebuie sa se lupte cu ceilalti ptr. convingerile lui.
Raul si-l face el prin filtrele intelectuale pe care si le permite sa le mentina cand vine vorba de subiecte asa-zis sensibile lui.
Pastrati-va mintea deschisa dragilor.. nu serveste nimanui o minte inchisa, oscurantista sau refractara.
Societatea are nevoie de inovatie, de manifestarea ideilor. de exprimare artistica, in ansamblu de idei si oameni noi nu din cei ce repeta tot timpul aceleasi lucruri invechite precum o placa de patefon centenara.
Flexibilitatea in gandire iti foloseste intai tie ca om si-apoi-eventual celor din jurul tau. Folositi-o ca este un dar ce nu costa bani.”

1. Nu emit adevăruri absolute ci doar le repet pe cele din Biblie. Este masochism intelectual să cauți să mulțumești pe toată lumea și să promovezi toleranța exagerată. Nu dai dovadă nici de identitate și nici de verticalitate.
Este logic să crezi doar în ceea ce este un adevăr absolut,  dar nu orbește.

2. Prozelitism face oricine crede în ceva. Fie el creștin, musulman, hindus sau ateu. Convingerile noastre de bază ne dictează comportamentul și deciziile. Dacă crezi că ești corect nu ar fi logic să spui și altora despre ce crezi? Ori discuțiile tot prozelitism sunt? Nu vreau să fiu political corect și să fiu de acord cu toți pentru ca ei să nu fie jigniți. M-aș jigni pe mine, reducându-mă la tăcere pentru a mă linguși cuiva prezentându-mi toleranța exagerată.
Atenticitatea Bibliei este confirmată prin faptul că ea a rezistat timpului. A fost verificată, trăită și studiată. Un matematician nu se uită la data editării manualului din care învață și aceasta nu face ca matematică să fie falsă.

3. Dumnezeu nu e doar scut dar și Salvator și Mângăietor, Părintele îndurării și la El este înțelepciunea și știința. Omenește, când ai dificultăți – apelezi la cel mai bun în domeniu, la cel mai puternic. Nu reproșa creștinilor că fac la fel.
Doar că Dumnezeu ne dă pacea ca să înfruntăm greutățile din exterior.

4. Creștinii au mintea deschisă , făcând bine diferența dintre bine și rău. Creștinii sunt învățați că „Lipsa de ştiinţă este o pagubă pentru cineva, şi cine aleargă neghiobeşte înainte o nimereşte rău.” Nu mintea „închisă” e problema pentru unii, ci faptul că cei care trăiesc creștinismul biblic refuză să trăiască așa cum au trăit înainte de a cunoaște pe Hristos.
Știința a revoluționat-o creștinii, deoarece ei au știut că Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii, și au căutat să afle aceasta.

5. Societatea are nevoie de inovație, dar nu și de show-uri ieftine cu pretenții intelectuale. Nu orice carte este bună și citirea mai multori cărți rele nu te face intelectual. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu și acesta este bine de repetat și memorat.