Foile de ardezie și fumatul


De curând în R.Moldova vor să interzică folosirea foilor de ardezie acoperirea caselor. Motivul? Azbestul din care sunt fabricate ar fi cancerigene. Azbestul este ca și fumatul – toată lumea știe că este periculos însă toți îl folosesc.
Azbestul nu se mai produce în Moldova de 2 ani, însă pentru țigări se plătesc impozite mari. Deși ardezia era cancerigenă și înainte – au fost interzise abia acum. Țigările au fost periculoase totdeauna însă nu sunt interzise ci doar se anunță că „Fumatul ucide”.
Nu am putea să scriem și noi pe acoperișurile din ardezie „Ardezia este cancerigenă”.

Părerea mea este că se interzice doar ce e convenabil și nu e profitabil. Oare nu sunt fățarnici guvernanții? Să nu fiu înțeles greșit – sunt de acord ca orice obiect, fie de uz casnic și orice aliment (de ce nu?) care este periculos pentru sănătate – să nu fie produs și nici importat în țară. Ori totul ori nimic.
Ce ne facem atunci? Interzicem ardezia, țigările, alcoolul în cantități mari, gumele de mestecat, o mare parte din articolele de cosmetică, sucurile dulci carbogazoase? Ne oprim aici?
Biblia spune „Două feluri de greutăţi şi două feluri de măsuri sunt o scârbă înaintea Domnului.” Oare cu ardezia procedăm la fel ca și cu țigările?

PS. În țigări se găsește cea mai cancerigenă substanță – benzenul, iar fumul de țigară este mult mai periculos pentru cei care fumează pasiv – deoarece cei care fumează pasiv inhalează mai mult benzen decât fumătorii.

PPS. Ardezia este cel mai ieftin material pentru a acoperiș.