11 pași cum să te pregătești eficient de lecții

1.Să asculți la lecții.

Cât de straniu nu ar suna, însă foarte mulți elevi nu sunt atenți la lecție, ei vin la școală și doresc să se distreze. Distracția e foarte bună însă ea deranjează atunci când vrei să înveți ceva. Multe obiecte cer toată atenția – căci foarte des la lecție se construiește un lanț logic pe care elevul trebuie să-l înțeleagă.
O lecție ține 45 minute indiferent dacă elevul este atent sau nu, indiferent dacă participă la lecție sau așteaptă să se termine. Cele 45 de minute sunt un timp în care elevul trebuie să însușească informație nouă și care trebuie folosite eficient.
Biblia spune

„Deschide-ţi inima la învăţătură, şi urechile la cuvintele ştiinţei.” (Proverbe 23:12)

Deși Biblia vorbește despre învățătura lui Dumnezeu – adevărul rămâne valabil – trebuie să ai dorința de a asculta și de a învăța.

2. Să faci notițe la lecție.

Afară de ceea ce predă profesorul și elevul trebuie să noteze, mai sunt unele explicații pe care ar fi bine ca elevii să le noteze. În caiet trebuie să fie toată informația la tema dată, dar și unele explicații care nu au fost dictate, dar foarte necesare pentru înțelegerea temei.
O altă metodă eficientă este să folosești culori, astfel va fi mai ușor să identifici informația vizual. O astfel de metodă este utilizată în metoda de studiu inductiv al Bibliei.
În timpul predicării lui Pavel o biserică din Bereea asculta foarte atent învățătura lui Pavel, însă notau totul ca să verifice informația individual;

„Fraţii au trimis îndată, noaptea, pe Pavel şi pe Sila la Bereea. Când au sosit, au intrat în sinagoga iudeilor. Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa. Mulţi dintre ei şi din femeile cu vază ale grecilor şi mulţi bărbaţi au crezut.” (Fapte 17:10-12)

3. Întreabă.

Domnul Isus a avut odată un interlocutor foarte învățat, un învățător Nicodim. El era o persoană care învăța norodul Cuvântul lui Dumnezeu însă nu a înțeles subiectul cu nașterea din nou:

„Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?” Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3:3-5)

Nicodim a înțeles ce înseamnă nașterea din nou deoarece este menționat ca și ucenic al Domnului Isus la răstignirea Lui.
Când nu înțelegi ceva e bine să întrebi. Unii elevi se simt incomod să întrebe deoarece se tem că, colegii lor vor reacționa negativ. Această temere este doar a elevilor care vor avea de pierdut. Cei mai buni elevi tocmai din motiv că doresc să rămână buni – dau întrebări. A întreba este un lucru normal, iar profesorul este la ore tocmai pentru a explica.
Să analizăm 2 situații:
Prima: dacă întreb ce nu am înțeles, astfel mă asigur de faptul că ceea ce se ve vorbi în continuare, voi fi capabil să înțeleg și îmi va fi ușor să învăț orice materie care o înțeleg.
A doua: nu întreb și nu înțeleg ce se predă, astfel că timpul ce mai rămâne până la sfârșitul orei este ineficient, din motiv că nu înțeleg ceea ce se predă. Dacă nu întreb nici după oră – nu voi înțelege nici zilele ce urmează. În cel puțin două luni – voi ajunge să urăsc obiectul cu pricina din simplu motiv că nu înțeleg ce se predă și înțeleg fragmentar.

4. Pentru cei ce învață pentru teză.

Înainte de a merge la teză – trebuie să știi 40-60% din materia studiată. Baza materialului se află la începutul semestrului (capitolului). Este ca și cum ai pune fundamentul casei – e mult mai ușor să ridici restul casei. Când e vorba de un obiect – dacă cunoști bazele acestuia atunci foarte ușor înțelegi și înveți restul materialului.

5. Alte surse.

Profesorii sunt prima resursă și cea mai comodă – poți să apelezi todeauna la ei și îți vor da informația necesară fără să caute în alte cărți, însă uneori se întâmplă să lipsești de la ore și va trebui atunci să înveți singur tema. Recomand să consulți mai multe surse, acestea ar fi:

  • manualele vechi. Manualele actuale pot părea că au limbaj greoi și nu totdeauna înțeles. Însă manualele vechi folosesc, de regulă, un limbaj mai simplu. Eu mă pregătesc de ore folosind manuale vechi, uneori sunt nevoit să caut în anticariate manuale vechi, căci în librării nu se vând.
  • biblioteca locală. Bibliotecile au cărți foarte bune și multe la un loc, puteți găsi cărți cu tematici diferite, enciclopedii, dicționare, ziare, reviste de specialitate.
  • internetul. Nu toate sursele de pe internet sunt sigure și adevărate. Nu vă propun site-uri cu referate din motiv că nimeni nu știe autorul și sursele care le-a folosit. Căutați site-uri oficiale sau care sunt, cel puțin, criticate de specialiști. Referitor la fizică și chimie vă propun câteva site-uri foarte utile: fizica.ro, didactic.ro, circuiteelectrice.ro, ș.a.

6. Olimpiadele.

Foarte puțini elevi folosesc eficient olimpiadele locale. Faptul că ai participat la o olimpiadă te motivează să știi rezolvarea ei, chiar și după participare. De exemplu dacă ești în clasa a 10-a profil uman e bine să participi activ la olimpiadele la care va trebui să susții bacalaureatul: limba română, limba străină și istoria, iar dacă ești la profil real – limba română, matematica și limba engleză. Apoi pe lângă olimpiadele locale sunt și raionale și alte concursuri la care ai putea participa.
Faptul că participi de bunăvoie implică două lucruri: să faci acest lucru benevol și să te pregătești bine pentru ele.
De ce am inclus olimpiadele? Din motiv că trebuie să te pregătești odată în plus și pentru că olimpiadele cer un nivel mai ridicat decât ceea ce este în liceu.

7. Tema pentru acasă.

Tema pentru acasă nu are ca scop ca să ocupe timpul elevului, ci să îl ajute să consolideze materialul trecut. Iată câteva sfaturi:

  • întâi trebuie să faci obiectele la care te descuri mai rău, adica obiectele dificile, apoi pe cele ușoare. Când ai energie și nu ești obosit poți depune efort mare, iar când ești un pic obosit – poți acorda timp obiectelor ușoare.
  • lucrează în reprize de 40-50 minute. Încearcă să-ți faci lecțiile în liniște, fără să asculți muzică sau să lași televizorul aprins. Astfel vei avea nevoie de mult mai puțin timp pentru lecții și vei avea mai mult timp liber.

8. Nu te compara cu alții.

Faptul că ești într-un colectiv te face uneori să te compari cu ceilalți. Nu spun că e rău să ai cu cine să te compari, să te întreci la învățat, însă comparându-te cu cei din jur s-ar putea să scapi din vedere satisfacția cunoașterii. Cineva spunea „Compară-te cu tine cel de ieri și azi încearcă să fii mai bun ca ieri.”
Trebuie să recunoaștem că într-un anumit domeniu sunt mulți foarte buni, iar faptul că nu reușești să ții pasul cu ei te va face să suferi, să fii frustrat și nemulțumit de propria persoană. Astfel vei ajunge să cauți doar aprecierile altora.
Ceea ce îți scapă este evoluția personală.

9. Disciplina.

Ca să ai rezultat într-un anumit domeniu trebuie să ai o disciplină. Ca să fii un bun alergător trebuie să ai voința să te trezești în fiecare dimineață și să te antrenezi. E greu, dar se merită.
Sfatul Apostolului Pavel este

„Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică, la care ai fost chemat şi pentru care ai făcut acea frumoasă mărturisire înaintea multor martori.” (1 Timotei 6:12)

Lupta fiecărui creștin este pentru viața veșnică care este în Domnul Isus.

10. Găsește metoda ta.

Eu am identificat metoda care mă ajută pe mine foarte bine să învăț ceva. Dar această metodă nu merge la fiecare. Pentru cineva care are memorie vizuală foarte bună folosirea culorilor îl ajută foarte mult, pentru cineva care dorește insistent să înțeleagă totul și să memoreze detalii – sunt binevenite regulile mnemotehnice și sinteza materialului.

11. Ultima.

Cu regret foarte puțini sunt cei ce vizitează muzeele. Ceea ce vreau să vă sugerez este să vizitați muzeele (obligatoriu cu ghid), teatrele și locurile frumoase din țară. Nu vreau să aduc multe argumente însă astfel se va învăța mai ușor istoria, geografie și literatura.
Aceste investiții sunt foarte prețioase. Învață-te să te alimentezi din surse primare și nu din păreri. Nu considera ca și o pierdere în favoarea televizorului – tocmai el este uneori o aglomerare de păreri.
Cineva spunea „Pescuitul e ca și teatrul, dacă îți place prima dată – atunci îți va plăcea toată viața” – deci alegeți-vă foarte bine prima piesă.