Meteoriții de pe Marte- Allan Hills 84001

În anii 1980-1990 s-au găsit câțiva meteoriți care se presupune că sunt de pe planeta Marte.În total se presupune că există 34 de asemenea meteoriți. Să analizăm unul din acești meteoriți împreună:

Allan Hills 84001 (frecvent abreviat ALH 84001)
Acest meteorit a fost găsit în Antarctica, Allan Hills pe data de 27 decembrie 1984. Masa meteoritului la momentul descoperirii era de aproximativ 2kg (1,93 kg). Cu 12 ani mai târziu (1996) s-a presupus că acesta conține elemente microscopice de fosile de bacterii marțiene.
Conform cercetătorilor NASA, meteoritul a fost rupt din planeta Marte acum 4 miliarde de ani, în urma impactului cu un asteroid, iar acum 15.000.000 ani, în urma altui impact a ajuns în cosmos, iar abia 13.000 de ani a căzut pe Pământ.
Tot  unii oameni de știință au afirmat că meteoritul a fost pe planeta Marte când aceasta avea la suprafață apă. Motivul acestor afirmații au fost găsirea cu ajutorul microscopului electronic a unor posibile bacterii fosilizate.

Să analizăm:
1. Datările pietrei nu puteau arăta proveniența ei. Vârsta unei pietre nu arată obligatoriu locul de unde a fost luată.

2. Viteza meteoriților este cuprinsă între 10-70 km/s. O piatră de 2kg cu o viteză minimă de 10km/s va face un crater care, timp de 13.000 de ani (?) trebuia să se fi astupat. Întrebarea este: cum l-au găsit savanții?

3. Dacă planeta Marte a suferit o coliziune cu un asteroid uriaș – ar trebui să fie vizibile și unele cratere uriașe pe planetă, însă suprafața planetei Marte are doar un canion uriaș, nu crater.
Viteza de evadare a planetei Marte, adică viteza necesară unui corp pentru ca acesta să părăsească planeta, este de 5,6km/s. Era posibil ca un corp mai greu de 2 kg să aibă o astfel de viteză după un impact? Viteza unui glonte este de câteva sute de metri pe secundă, să fi zburat o piatră cu o viteză de zece ori mai mare ca a glontelui după un impact?

4. Aceeași oameni de știință nu pot determina dacă aceste fosile sunt a unor bacterii de pe Pământ sau nu. Să fie aceasta o dovadă sigură?

5. Cum a fost demonstrată durata în care meteoritul a plutit în Sistemul nostru solar? Eu cred că o perioadă mai mică nu era posibilă deoarece trebuiau aduse și dovezi ale impactului pe Marte.

6. Cum puteau rezista microorganisme pe o planetă fără atmosferă și bombardată de radiație solară? Nivelul radiației ar ucide orice formă de viață.

#marte, #viata