Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, înainte de alegeri a promis că nu va permite legiferarea proiectului de lege nediscriminare:
„Avînd în vedere cultura poporului Republici Moldova şi morala creştină care stă la baza acestei culturi, PLDM consideră inoportună adoptarea Legii pentru prevenirea şi combaterea discriminării (legislaţia în vigoare oferă suficiente garanţii pentru combaterea discriminării). PLDM consideră inadmisibilă interpretarea eronată a Articolului 13 al Tratatului de la Amsterdam în sensul acceptării:
* manifestărilor homosexuale agresive;
* legalizării căsătoriilor între cuplurile de homosexuali;
* legalizării adopţiilor de copii de către cuplurile de homosexuali;
* prozelitismul homosexualităţii.
PLDM se pronunţă pentru dezvoltarea programelor de susţinere a familiilor tinere, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi educaţie a copiilor într-un mediu moral sănătos.’ (18.03.2009)
Recent Vlad Filat a dat un interviu pentru Europa Liberă, în care s-a vorbit despre acest proiect de lege:
‘Europa Liberă: Aţi revenit de la Bruxelles, am auzit declaraţiile demnitarilor Uniunii Europene, care au reafirmat şi cu acest prilej, că Republica Moldova face paşi spre apropierea de Uniunea Europeană şi totuşi, sunt şi anumite restanţe. Ce e cu această lege anti-discriminare? Ce soartă are ea? Are sanse de a fi votată?
Vlad Filat: „Eu nu înţeleg de ce din contextul general care vizează procesul nostru de integrare europeană se scoate această lege. Cu toate că dacă este să vorbim obiectiv sunt atât de puţini oameni care cunosc care este conţinutul acestei legi. Şi dacă este să îi întrebi pe cei care protestează atît de vehement împotriva acestei legi, vă asigur că nu o să vă răspundă la ceea ce ţine de conţinutul acestei legi.””
Dintre toţi demnitarii doar doi lideri s-au decarat împotriva acestui proiect de lege- Vlad Filat şi Iurie Roşca.
În 2009 Vlad Filat a afirmat că este inadmisibil să fie acceptată această lege din motiv că ar fi prozelitism pro homosexualitate, ca în doar 2 ani să semneze această lege pentru a fi aprobată de parlament.
Europa Liberă: Legea anti-discriminare când o trimite Guvernul spre aprobare în Parlament?
Vlad Filat: „Nu am acum o dată anumită, urmează să avem discuţii să mai comunicăm şi cu colegii din coaliţia de guvernare. Îmi doresc o comunicare foarte strînsă şi suficientă cu oponenţii. Şi eu îmi doresc ca înainte de a fi făcut un pas vis a vis de promovarea acestei legi să avem cel puţin asigurată o comunicare suficientă şi să oferim răspunsuri tuturor celor care au întrebări la acest capitol. Însă ceea ce observ eu şi regret foarte mult că este lipsă de toleranţă minimă necesară care se propovăduieşte aşa de mult, inclusiv şi în sfintele lăcaşe. Lipseşte categoric toleranţa şi domină pe alocuri şi răutatea care este atît de străină a ceea ce se propăvăduieşte de către slujitorii bisericii.”
Dar tocmai domnul Filat a afirmat „Avînd în vedere cultura poporului Republici Moldova şi morala creştină care stă la baza acestei culturi, PLDM consideră inoportună adoptarea Legii pentru prevenirea şi combaterea discriminării ” ca mai târziu nu mai ţină de cultura poporului şi de morala creştină, ba dimpotrivă să acuze liderii creştini că sunt intoleranţi şi răutăcioşi.
Iată câteva întrebări care mi-au apărut referitor la persoana Prim-ministru:
1. Morala creştină spune „Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.” (Matei 5:37), adica ceea ce spui în 2009 să coincidă cu ceea ce spui în 2010, 2011 şi 2012 ş.a.m.d. În care cuvinte a domnului Vlad Filat să avem încredere: în cele din 2009 sau în cele din 2012?
2. Un conducător al ţării trebuie să ţină cont de părerea poporului şi nu de opinia celor din afara ei, altfel riscă să fie înţeles greşit. Ale cui interese le apără domnul Vlad Filat?
3. Toleranţă nu înseamnă că trebuie să acceptăm modul de viaţă stricat a unui grup de oameni. De ce sunt folosite acuzaţiile de intoleranţă? Se doreşte cumva ca o ţară să meargă împotriva moralei creştine? Homosexualii nu au dat dovadă de toleranţă faţă de cei ce nu sunt de acord cu modul lor de viaţă – cei ce nu sunt de acord cu ei sunt intoleranţi?
Eu nu sunt de acord faptul că autorităţile din Guvern vor să legifereze păcatul. Sunt intolerant?
4. Vlad Filat face parte din Biserica Ortodoxă. Cunoaşte Vlad Filat Sfintele Scripturi la fel de bine ca proiectul de lege nediscriminare? Dacă nu,atunci există o posibilitate ca Vlad Filat să nu ştie pericolele acestei legi.
5. Moldova are nevoie de conducători morali din motiv că aceştia vor apăra moralitatea ţării (aşa cum le cere Constituţie), iată ce spune articolul 16:
„(1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului.
(2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.”
Acceptarea proiectului de lege nediscriminare va face ca cetăţenii să nu mai fie egali, să nu i se mai ocrotească dreptul la conştiinţă şi la libera exprimare – exemplul este Marian Vitalie care a fost dat în judecată de către homosexuali doar din motiv că a făcut o listă cu demnitarii care sunt pro-homosexualitate!!!
Oare această lege nu va forţa oamenii să tacă în ceea ce ţine de pericolul homosexualilor?