4 lucruri care trebuie să le știi despre plecatul peste hotare


Populația R.Moldova constituie 3,6 milioane persoane  dintre care 500.000 sunt plecați peste hotare (populația raioanelor Ialoveni, Călărași, Strășeni, Hîncești și Căușeni la un loc). Închipuiți-vă că populația din cele 5 raioane au plecat. Unii au plecat după anii 90 nu de zile bune, alții au plecat după anii 2000 – pătura tinerilor.

Astăzi vreau să mă adresez celor care încă sunt în R. Moldova. Unii din voi se gândesc să plece în țări străne, alții au în familie pe cineva plecat.

Acum vreau să vorbesc despre câteva lucruri despre planificare de a pleca , ce trebuie să știi?

1. Nu te conduce după valorile lumii.

În capitolul 4 primele versete se vorbește despre faptul că unii creștini au început să împace principiile lui Dumnezeu  cu cele ale lumii.  Unii nu pun  preț pe țară și zic că patriotismul este pentru cei naivi însă chiar ei când ajung peste hotare vorbesc urât de Moldova, unora chiar le este rușine să spună că sunt cetățeni ai R.Moldova.

Biblia spune despre un caz în care o familie a plecat din țară – este cazul lui Elimelec și Naomi. Ei au plecat din țară din cauza că era o foame și nu puteau supraviețui în țară, însă s-au întors. Ei au apreciat țara lor și Naomi și-a pus nădejdea în Dumnezeu.

Unii care au fost peste hotare afirmă în țara noastră nu ai ce face. Oare nu Dumnezeu este acela care dă și bogății și sărăcie?

Dacă te uiți la cei din jur – situația este dezarmantă. Iată un citat dintr-un articol.

” Fiecare al patrulea susţine că nu ştie ce îi va aduce viitorul, fiecare al zecelea mărturiseşte că trăieşte doar pentru ziua de azi, un sfert din ei nu cred că viitorul va fi mai bun, aproape 15% consideră că viitorul va fi mai deprimat decît prezentul şi doar circa o treime din tinerii Moldovei speră că viitorul le va aduce o viaţă mai bună decît cea de acum”

Să nu crezi că soluția la problema ta este plecare din țară , să nu ajungi și tu cumva să te încrezi în ce se încred cei fără Dumnezeu.

Chiar ajungi să te lauzi cu posibilitățile tale, cu ceea ce ai putea face (poate ai mai realizat acest lucru și în viitor). Este un proverb român care spune ”Împarți pielea ursului din pădure.”

2. Cercetează-ți motivația.
Motivația poate fi diferită. Nu vreau să judec pe cei ce au plecat sau să critic pe o persoană anume, vreau să te atenționez asupra unor pericole. Iată care pot fi unele pericole:

a) nu cauți cumva să-ți împlinești vre-o poftă.
Am întâlnit tineri care doresc să plece în Europa deși salariul lor le permite să se întrețină. Cauți tu să lucrezi doar pentru a obține unele bunuri ca să te lauzi cu ele? Ori te-ai certat cu cineva și nu dorești să te împaci cu șeful de la serviciu?

„Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume. Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.” (1 Ioan 2:16-17)

b) ori ai cerut lui Dumnezeu și nu ți-a răspuns la rugăciuni.
Posibil ai ajuns într-un motiv de disperare când doar gândul plecării dă naștere la o speranță, care îți aduce o liniște. În acest caz trebuie să vezi dacă nu ai cerut cu gând rău – ca să risipești în plăcerile tale, sau ceri doar pentru că ești invidios  – și aceste gânduri îți ocupă tot timpul.  Doar nu credeai că poți să mergi pe drumul credinței cu gândurile lumii?  Nu poți să  lucrezi în sala de operații cu instrumentele unui instalator.

c) nu pleci doar pentru dragostea de bani?

Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.„ (1 Timotei 6:9)

Realizezi că dacă pleci doar cu gândul să te îmbogățești – poate vei ajunge să faci bani, dar ceea ce te va măcina din interior vor fi multe pofte nesăbuite și vătămătoare care vor duce la pierzarea  ta.

d) întreabă-te dacă este voia lui Dumnezeu să fii acolo.

În cazul lui Avram Dumnezeu i-a spus să lese țara sa și să trăiască în țara Canaan, motivația apostolilor, inclusiv a lui Pavel a fost să vestească Evanghelia tuturor popoarelor din lume. Pavel a făcut mai multe călătorii misionare și acest efort a fost făcut doar pentru a sluji oamenilor – să le prezinte adevărul lui Dumnezeu.
Dacă motivația ta este să faci misiune într-o țară – ai motivație foarte bună.

3. Nimeni nu-ți dă garanția că vei realiza ceea pentru ce ai plecat.

Nimeni nu știe ce poate aduce ziua de mâine.

Psalmistul zice:

Toate zilele noastre pier de urgia Ta, vedem cum ni se duc anii ca un sunet. Anii vieţii noastre se ridică la şaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani; şi lucrul cu care se mândreşte omul în timpul lor nu este decât trudă şi durere, căci trece iute, şi noi zburăm. (Ps 90:9-10)

Posibil această dragoste de bani sau avere să tot crească,căci și posibilitățile au crescut, și să nu te trezești peste mulți ani că ai lucrat doar pentru bani, care niciodată nu au fost suficienți.

Sau poate vei ajunge cu avere – dar îți vei pierde copii. La școală acești copii se evidențiază imediat. Sunt triști și doresc afecțiune și nimeni și poate ghici cum vor căuta să-și găsească un substituient.

Când stai de vorbă cu oamenii bătrâni- foarte mulți se laudă cât de mult lucrau și câte au tras în acestă viață. În vorbele lor se regăsesc foarte multe regrete, majoritea.

 

4. Ce trebuie să schimbi?

a) puneți încrederea în Dumnezeu (v.15).

Nu zic că nu trebuie să pleci peste hotare – dar fă acest lucru ținând cont de faptul că trebuie să ceri înțelepciune de la Dumnezeu ca să nu treacă zilele fără folos.

Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!Satură-ne în fiecare dimineaţă de bunătatea Ta, şi toată viaţa noastră ne vom bucura şi ne vom înveseli.  Înveseleşte-ne tot atâtea zile câte ne-ai smerit, tot atâţia ani cât am văzut nenorocirea! (Ps.90:12,14-15)

b) planifică-te.

„Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” (Proverbe 21:5)

Care este atitudinea ta față de muncă? Dacă nu îți place să muncești – vei fi în continuă căutare de un lucru ușor și cât mai bine plătit.

Cum te planifici în ceea ce faci? Ai un plan în lucrul tău sau lucrezi în fugă?

Care e motivația ta?

#epistola-iacov, #iacov, #plecare, #strainatate