Forţa centrifugă aplicată corect ar schimba sistemul solar

4 Ian

Forță centrifugă este forță care acționează asupra unui corp aflat în mișcare de rotație, tinzând să-l depărteze de axa de rotație.

Unde se aplică ?
La rotaţie, componentele mai grele se depărtează primele de le axa de roaţie. Acest lucru îşi găseşte aplicaţia în mai multe domenii.
La purificarea oxidului de sulf (IV) de praf în cazul arderii piritei. Din cauza că arderea are ca produs secundar şi praf sau cărbune ce nu a ars complet, amestecul obţinut la ardere este trecut printr-un ciclon (o centrifugă) ce roteşte aerul astfel încât particulele de praf fiind selectate (aruncate la margine) de bioxidul de sulf.
Stoarcerea hainelor în maşina de spălat. Cel mai des acest efectul forţei se vede în maşina de spălat automată – când la rotaţie apa este aruncată în exterior, iar hainele sunt reţinute de tobă.

Ce are a face aceasta cu sistemul solar?
Dacă afirmăm (din punct de vedere evoluţionist) că Soarele a apărut în centrul sistemului solar şi tot praful care era în jurul lui a început să se rotească atunci ar trebui să se întâmple următoarele:
-moleculele cu masă mică (hidrogen şi heliu) să rămână în centru (acestea şi sunt componentele Soarelui, deci se respectă),
– planetele mai îndepărtate ar trebui să aibă în compoziţia lor mai puţin hidrogen şi heliu,
-pe când planetele aflate în imediata vecinătate a Soarelui ar trebui să aibă aceste elemente (hidrogen şi heliu) în proporţiile cele mai mari. Deci să aibă o compoziţie asemănătoare Soarelui .

Ce avem în realitate?
Planetele telurice (Mercur, Venus, Pământ şi Marte) sunt cele mai aproape de Soare dar procentul de aceste gaze este de sub 1%, pe când giganţii gazoşi (Jupiter, Saturn, Neptun , Uranus) sunt cei mai depărtaţi de Soare şi conţinutul de hidrogen şi heliu depăşeşte uneori 80%!!
Pe când ar trebuie să fie invers.

Ce părere avei despre aceasta?

Anunțuri

5 răspunsuri to “Forţa centrifugă aplicată corect ar schimba sistemul solar”

 1. laurentiu Octombrie 24, 2011 la 18:36 #

  1 la mana nu e adevarat

 2. Rares Februarie 27, 2012 la 21:23 #

  Nu are sens sa primesti un raspuns, dar iti voi oferi unul. Forta centrifuga are un opus, se numeste forta centripeta (cea care mentine obiectul pe o traiectorie precisa). De ce anume crezi tu ca satelitii pe care noi ii lansam nu pica inapoi? Pentru ca (explicat foarte simplu), pica, dar in fix momentul cand a picat, el (obiectul) este atras in alta directie, asadar, orice satelit, orice obiect in spatiu este practic in cadere libera. Pe scurt CU CAT se invarte MAI REPEDE, cu atat este impins mai in exterior, reversul medaliei, ca SA NU CAZI te invarti MAI REPEDE. DAR, in formarea planetelor, discul acela de material se invartea extraordinar de incet, (incomparabila cu viteza de rotatie de azi a Pamantului, era aproape stationar. Cu o viteza prea mare, nici Soarele nu s-ar fi format, efectul de rotatie este o urmare a formarii sistemului solar si NU invers), asadar, alt pricipiu a functionat, cel al sedimentarii, mai precis, lucrurile mai grele se scufunda mai repede/ sunt atrase mai usor/ mai bine, in orice caz, asa cum nucleul pamantului are o treime din masa si sub o sesime din volum, asa si planetele din metale, orbiteaza mai aproape, fiind mult mai puternic atrase (consecinta, viteza de rotatie este mult mai mare decat la planetele gazoase)

 3. Alexandru Curbet Martie 1, 2012 la 22:54 #

  Dragă Rares, rotația a fost invocată doar pentru a explica situația existentă – adica faptul că planetele se rotesc în jurul soarelui, dar care totuși nu explică mai nimic.
  Principiul sedimentării poate fi folosit doar în cazul unui suspensii, nu și în vid. Cred că trebuie să știi acest lucru.

 4. Nelu Decembrie 23, 2016 la 22:21 #

  Soarele, să-l bată vina numai el e cu pricina. Vîntul solar a măturat gazele de pe planete mai aproape de el și cu cîmp magnetic mai slab.

 5. Alexandru Curbet Decembrie 24, 2016 la 17:53 #

  adica – nici un argument împotrivă, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: