Din primăvara anului 2010 unele ambasade cu sediu în România au încercări repetate de a se implica în treburile interne ale acestei ţări.
„In mai 2010 ,11 ambasade straine acreditate la Bucuresti (Olanda, Spania, Africa de Sud, Franta, Australia, Canada, Statele Unite, Suedia, Cehia, Marea Britanie) au semnat o Declaratie Comuna in sprijinul drepturilor homosexualilor din Romania si al marsului homosexual de la Bucuresti din mai. In plus, Centrul Cultural Ceh de la Bucuresti si-a mobilizat angajatii, inclusiv pe cei romani, sa participe la marsul homosexual. Pe linga asta, vreme de o saptamina a derulat un program de filme homosexuale murdare invitind publicul roman sa participe si sa le vizioneze.
Atit noi cit si alte organizatii din Romania am fost socati de comportamentul ambasadorilor straini la Bucuresti, interpredindu-l ca o imixtiune nejustificata in treburile interne ale Romaniei, si ca o violare a Conventiei Internationale asupra Imunitatilor si Relatiilor Diplomatice (Viena 1969). Ca raspuns, romanii din SUA au remis o nota de protest ambasadorului SUA de la Bucuresti, crestinii canadieni au remis o nota similara Ambasadei Canadei de la Bucuresti, cit si Ministerului Afecerilor Externe al Canadei de la Otawa, iar AFR a remis o nota de protest Ambasadei Marii Britanii. Deasemenea, ne-am implicat intr-un schimb de note cu caracter individual cu ambasadorul Africii de Sud de la Bucuresti in care i-am cerut respectuos sa-si retraga semnatura data Declaratiei Comune. Dupa cum v-am informat in vara, in iunie 2010 ambadasorul sud african si-a retras semnatura si si-a cerut scuze pentru implicarea lui. I-am multumit atunci si ii multumim din nou.
Am explicat in mod respectuos ca gestul Ambasadei Cehe si al Institutului Cultural Ceh de la Bucuresti a fost nepotrivit, a constituit un amestec in afacerile interne ale Romaniei, o subminare a suveranitatii noastre nationale, o violare a prieteniei de sute de ani dintre poporul roman si ceh, si un afront la adresa valorilor noastre. Ministerul Ceh de Afaceri Externe ne-a raspuns, iar raspunsul l-am publicat cu saptamini in urma. Raspunsul a fost insolent, justificind prin Tratatul de la Lisabona subminarea suveranitatii noastre nationale. AFR a raspuns notei Ministerului Ceh de Externe cerind inca o data retragerea semnaturii ambasadorului ceh, mentionind in acelasi timp ca respingerea rugamintii noastre va rezulta in declansarea de catre AFR a unui boicot impotriva Cehiei, si a firmelor si produselor cehe din Romania.
In ciuda acestui boicot ne exprimam prietenia fata de poporul ceh, de care suntem legati prin strinse legaturi istorice. Vreme de sute de ani poporul roman a venit in ajutorul poporului ceh in vremuri grele. In vremea Razboiului de 30 de Ani cehii au gasit refugiu in Ardeal. In al Doilea Razboi Mondial mii de romani au murit pentru eliberarea Cehoslovaciei si restaurarea suveranitatii ei nationale. Printre acei mii de romani au fost si unii dintre fratii, tatii sau bunicii nostri. In schimb, nu am auzit de nici un soldat ceh sa fi murit pentru apararea suveranitatii noastre nationale. Iar in 1968 cind tarile comuniste, in frunte cu Uniunea Sovietica, au invadat Cehoslovacia, Romania nu a intervenit. Dimpotriva, a condamnat invazia Cehoslovaciei, periclitindu-si in acest fel propria sa suveranitate nationala in relatiile cu Uniunea Sovietica. In consecinta, este greu de inteles cum de anul acesta Ambasada Cehiei a indraznit sa se alature celorlalte state, traditional imperialiste, sa ne dea lectii privind drepturile omului. Si mai greu de inteleasa insa este insolenta cu care Ministerul de Afaceri Ceh a raspuns cererii noastre.
Va recomandam si articolul alaturat din presa ceha care comenteaza asupra rasismului candidatilor la alegerile locare din Cehia programat in octombrie. Rasismul e directionat impotriva tiganilor, pe care unii candidati ii numesc, in mod public, “lenesi si stupizi.”
http://hn.ihned.cz/c1-46525100-petr-fischer-cest-praci-at-neji-kdo-se-neprizpusobi
Motivul pentru care va dam acest articol nu este pentru a denigra Cehia ci pentru a ilustra ca Cehia nu are autoritatea morala sa dea lectii romanilor privind rspectarea drepturilor omului. In plus, nu cunoastem si nici nu am fi de acord cu luarea unei atitudini oficiale din partea Romaniei de condamnare a rasismului ceh.” (AFR)