Curbet Alexandru

Iulie 25, 2010

Cum sunt legate demografia şi incapabilitatea de plată a pensiilor?

Filed under: meditaţii — Alexandru Curbet @ 6:22

Din buletinul AFR am constatat două consecinţe ale alegerilor de a divorţa, avorta , promova imoralitatea. Aceste consecinţe vor fi vizibile în 25-30 de ani.

Faptul ca sistemul de pensii va intra in colaps peste 25-30 de ani e un fapt cunoscut de toata lumea, inclusiv de autoritatile care par incapabile sa ia masuri eficient. Potrivit unui comisar UE, „Avem de ales intre pensionari mai saraci, contributii mai mari pentru pensie sau mai multi oameni care lucreaza mai mult si mai mult timp” (link). Ar mai fi o solutie, dar e incorecta politic, de aceea toti se gandesc la ea, dar nimeni nu indrazneste sa o spuna: cresterea natalitatii inclusiv prin descurajarea avortului. Chiar daca suna utilitarist – iar motivatia activitatii provita nu e legata de aspectele demografice, ci de protectia vietii in sine, e imposibil sa nu ne gandim la acest aspect. A se vedea si discutia cu prof. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice: „Viitorul demografic al Europei este sumbru” (link).
Demografie. Revista Time atrage atentia asupra dezastrului demografic spre care se indreapta Uniunea Europeana. Varsta pensionarii va trebui sa creasca pentru a face fata acestui dezastru demografic. Extremele UE sunt Romania, cu situatia demografica cea mai dificila, avort ridicat si varsta medie de pensionare cea mai joasa (55,5 ani), si Irlanda, cu situatia demografica cea mai buna, unde avortul e mai scazut iar varsta de pensionare e cea mai ridicata din UE (64,1 ani) (articol).

Ne vom întâlni cu o posibilă situaţie dificitară: vor fi prea mulţi inapţi de muncă (pensionari) şi prea puţini care să lucreze.
Acum acest lucru nu e prea vizibil – deoarece pensionarii de mâine încă îşi pot întreţine propriile familii.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: