Ultimele ştiri despre eutanasie – Olanda şi Belgia


Olanda . Numarul persoanelor ucise prin eutanasie in Olanda in 2009 a fost de 2.636, cu 13% mai multe decat in 2008. In 2008, numarul persoanelor eutanasiate a fost cu 10% mai ridicat decat in 2007. Expertii atribuie cresterea numarului si faptului ca stigma asociata in mod traditional cu eutanasia s-a erodat si a devenit mai acceptata din punct de vedere moral. 80% dintre persoanele eutanasiate sunt ucise acasa. Cresterea numarului persoanelor eutanasiate e alarmanta, avand in vedere ca in 2005 doar 400 de persoane au fost eutanasiate in Olanda. Cresterea a atras si atentia autoritatilor, care intentioneaza sa investigheze posibile abuzuri ale legii (articol).
RECENTA decizie a Olandei de a autoriza eutanasierea copiilor in varsta de mai putin de 12 ani constituie un nou atac violent asupra fundamentului coexistarii noastre civile”, a declarat presedintele Federatiei Internationale a Asociatiilor Medicilor Catolici (FIAMC), pr. Gian Luigi Gigli, intr-un comunicat din 2 septembrie. “Dorind oficial sa puna capat suferintelor intolerabile, decizia Olandei autorizeaza uciderea fiintelor umane fara consimtamantul lor”, continua sursa citata.

Eutanasia e o realitate si in Belgia.
Un sondaj efectuat de autoritati indica ca aproape 50% dintre surorile medicale care sunt autorizate sa faca eutanasie, au eutanasiat pacienti fara sa li se ceara aceasta, din initiativa proprie! 2% din decesele anuale inregistrate in Belgia se produc prin eutanasiere (articol).

sursa: buletin AFR