Curbet Alexandru

Mai 30, 2010

Zilele creaţiei – ziua 2

Filed under: zilele creaţiei — Alexandru Curbet @ 19:29

„Dumnezeu a zis: „Să fie o întindere între ape, şi ea să despartă apele de ape.”
Şi Dumnezeu a făcut întinderea, şi ea a despărţit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Şi aşa a fost.
Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a doua. ” (Genesa 1:6-8)

În ziua întâia au fost create cerurile.
Deoarece sunt mai multe ceruri putem concluziona că în ziua descrisă a fost creat unul din ele numit şi atmosferă.
În ziua a patra a fost creat alt cer- universul.

Cum a fost creată atmosfera?
Versetul 6 afirmă că apa (fie în stare lichidă sau gazoasă) înconjura pământul „Să fie o întindere între ape, şi ea să despartă apele de ape” , deci pentru a despărţi apa trebuia să fie un spaţiu care le separă (întindere).
Nu se menţionează că ar fi apa deasupra îtinderii doar în formă de nori, deoarece la potop se menţionează că s-au revărsat aceste ape pe pământ.
Pentru a răspunde la întrebare trebuie să vedem ce spune Biblia despre tăria cerului .

Mai jos vă propun o imagine care reprezintă concepţia evreilor despre pământul după a doua zi a creaţiei.


Anunțuri

16 comentarii »

 1. Foarte interesant articolul!
  Am scris si eu de cateva ori despre interpretarea stiintifica a Genezei. Foarte fascinant subiect!!

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Mai 30, 2010 @ 20:56

 2. Afirmatiile nu au nici un fel de noima oricum le-am lua. Sunt doar niste mituri ale unei populatii tribale, primitive. Ele reflecta felul in care si-au imaginat niste oameni care au trait acum 3-4.000 de ani procesul de nastere a lumii si nu au nici o legatura cu modul cum s-au intamplat aceste lucruri in realitate.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Mai 30, 2010 @ 22:20

 3. dragă Eu,
  în curând voi posta consecinţele creării Pământului de către Dumnezeu, dar până atunci te invit să vezi dovezile faptului că Pământul este tânăr
  https://alexcurbet.wordpress.com/2008/04/01/varsta-pamantului-partea-1/

  precum şi dovezi că potopul a existat
  https://alexcurbet.wordpress.com/2009/03/31/cateva-dovezi-ca-potopul-a-existat/

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Mai 31, 2010 @ 4:54

 4. D-le Curbet, astept dovezile d-voastra cum ca steaua polara se roteste in jurul Pamantului. Sunt absolut convins de faptul ca exista si asa ceva. Astept recursul procesului lui Galileo Galilei.
  Oamenii primitivi credeau(eronat sau nu d-le Curbet?) ca atunci cand ploua/ninge, zeii/d-nezeu deschid/e un soi de rezervor(tarie) aflat in cer, din care curge…apa. De aici vine fantezia pur si simplu puerila cu apele de deasupra. Este deosebit de clar. Era o explicatie pe care salbaticii, la nivelul lor de ignoranta, o puteau crede. De ce trebuie inca ca noi, oamenii moderni sa credem aceste povesti?! Cui foloseste perpetuarea acestor mituri? Cui altcuiva decat celor care le perpetueaza vreau sa spun? De ce va ascunteti dupa corcodus? Aaaaaaa, am uitat, aveti niste dogme si un canon care trebuie sa ramana in picioare chiar si cu pretul calcarii in picioare a adevarului… Mai tarziu unii si-au imaginat ca cerul e tare si ca stelele sunt „puse” pe aceasta chestie tare iar pamantul este(unde altundeva?! decat) in mijloc.
  De asemenea, tot oamenii primitivi credeau ca lumina nu este data de Soare ci ca ea exista de la sine iar soarele doar o lasa sa treaca.
  Oricat vi s-ar parea de amuzant, aceste conceptii sunt sustinute de catre biserica chiar si astazi.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 1, 2010 @ 0:56

 5. Eu, pe cine ai auzit tu ca cand ploua scuipa zeii…sau ce fabulatii mai zici tu pe acolo?!
  Este controversata interpretarea privind canopia de apa din atmosfera…
  However, nu poti sa negi ca e apa in atmosfera…sub forma de nori!
  Ptolemeu ala a inventat geocentrismul, nu Biblia.

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Iunie 2, 2010 @ 20:27

 6. Mai Adi, eu am auzit „ca cand” ploua, se deschide taria cerului(sau jgheaburile cerului). Printre altii, l-am auzit(citit) dand aceasta explicatie miturilor biblice pe Leo Taxil intr-o carte publicata de el in anul 1897! Acesta cunostea printre altele limba aramaica, avand posibilitatea sa citeasca textele in limba in care fusesera scrise. Desigur, aceasta explicatie are legatura cu despartirea apelor(de sus si de jos, ele fiind separate de taria cerului) din geneza.
  Apa exista intr-adevar in atmosfera sub forma de vapori, dar nu exista nici o tarie, nici un jgheab. Bietii oameni incercau sa-si explice cumva fenomenele naturale de care se temeau si pe care le atribuiau diversilor zei.
  In ceea ce priveste „inventarea” geocentrismului, trebuie sa facem niste precizari. Aristotel si Ptolemeu nu-si puteau imagina geocentrismul inaintea autorilor vechiului testament pentru ca au trait cu foarte multe sute de ani dupa acestia, deci geocentrismul a fost imaginat(mai intai!) de scriitorii miturilor israelite. Faptul ca biblia si Ptolemeu pun pamantul in centrul universului este doar o coincidenta, acesta neavand nici o treaba cu crestinismul sau cu iudaismul. De asemenea, Ptolemeu a fost doar un om, fara pretentii de divin, sfant, mesia, etc, care se putea deci si insela. Biblia este o carte pretins sfanta, pretins a fi inspirata divin si pretins infailibila. Intr-un sens tu ai dreptate insa: geocentrismul este intr-adevar doar o inventie(in sensul de teorie eronata). Fabulatii sunt cele sustinute de biserica ortodoxa in sec. XXI, care afirma ca teoria geocentrista amintita mai sus face parte din realitatea incontestabila, in ciuda adevarului evident.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 3, 2010 @ 7:33

 7. Aoleu…bine dadusi cu cunostintele de aramaica…apoi te legi de romanescul „tarie”…, poate la fel de bine sa fie vorba de tuica:))) Habar n-am care este termenul originar; „Sfintii Parinti” ai Bibliei romanesti au dat-o in bara de nenumarate ori cu traducerea!!
  Tu presupui ca Aristotel si Ptolemeu au citit Geneza…ceea ce este extrem de improbabil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Sau macar ca ar fi auzit de la evrei…dar iar nu te-ai astepta sa ii „creada”, de vreme ce evreii erau popor barbar pe langa greci:)
  Sa-mi arati unde Biblia pune Pamantul in mijlocul Universului!
  Chiar si notiunea de Univers…e relativ moderna. Aia aveau niste notiuni de sfere celeste…”raiuri” daca vrei…
  Iar nu stiu unde ai auzit tu BOR sa sustina geocentrismul…?!

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Iunie 3, 2010 @ 8:27

 8. Mai omule, tu stii ce e aia o coincidenta? Citeste cu atentie: am spus ca Ptolemeu are aceeasi viziune geocentrista cu biblia si cu biserica dintr-o coincidenta, dintr-o intamplare! Deci fara legatura. Ti-am facut aceasta precizare pentru ca tu zisesei ca Ptolemeu ar fi inventat geocentrismul. Autorii textelor „sacre” si-au imaginat geocentrismul cu circa un mileniu anterior, deci inventatorul este ala care „inventeaza primul” o chestie oarecare(PRIMUL sau primul care este cunoscut, e clar?).
  Pe timpul lui Ptolemeu israelitii(nu erau inca evrei) nu erau nici macar un popor, erau o populatie tribala semi-salbatica. Asta nu-i impiedica insa sa creada ca d-nezeu insusi facuse cu ei un legamant pe o anumita parte a corpului, ca acelasi d-nezeu ii iubeste pe ei mai mult decat pe alti muritori, ca tot d-nezeu ii invatase sa-i omoare cu pietre pe cei care muncesc in ziua de odihna de exemplu si alte asemenea dovezi de inaltime spirituala(a se citi credulitate). In viziunea crestina, grecii erau insa cei barbari si pagani pentru ca se inchinau unor zei salbatici, nefiind deci iubiti de d-nezeul lui israil. Crestinii, cand au ajuns la putere au interzis pana si faimoasele jocuri olimpice daca nu stiai.
  De heximeron ai auzit? E un fel de fundamentalism ortodox si se bazeaza pe interpretarea textului. Ideile sunt urmatoarele in mare: Pamantul e fix si in centrul universului pierzandu-si denumirea de planeta(care vine de la a plana, a se misca) iar vechimea sa este de circa 7.500 ani (spune popa ala exact ora, ziua, luna si anul facerii lumii!!!).
  http://www.hexaimeron.ro/video/Video.html
  Unul din filmuletele de sus e relevant, ala cu preotul Dan Badulescu-profesor universitar. Ia de vezi si lumineaza-te!
  (comentariu moderat)

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 3, 2010 @ 15:56

 9. Nu stiu cum poti sa urli asa sus si tare „coincidenta”!?!?
  De unde stii tu c-a fost coincidenta? :)
  In plus…faza cu coincidenta nu e explicatie stiintifica :)
  Deci eu ti-am explicat ca geocentrismul in sensul mitologiei ebraice insemna cu totul altceva decat la greci!!!
  Tu folosesti acum acelasi termen pentru doua idei diferite!
  Evreii probabil credeau ca pamantul e imobil, ceva inconjurat de cerul imobil, iar stelele erau faclii:)
  Grecii erau mai destepti si stiau ca sunt si alte planete ca Pamantul si stele ca Soarele!
  De acord insa cu critica la adresa credintelor barbare ale evreilor!
  Alex, despre ce era vorba in partea moderata a comentariului?!

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Iunie 3, 2010 @ 18:59

 10. Adi, ceea ce a fost şters – a fost atac la persoană (nu personal ci la adresa celor care cred în Domnul Isus)

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Iunie 4, 2010 @ 5:49

 11. Mai omul lui d…, eu ma refer la geocentrism in sensul pur al cuvantului(plasarea in centru a planetei noastre), Atat israelitii cat si Ptolemeu si Aristotel si-au imaginat ca pamantul e in centru iar soarele si stelele se invart in jurul lor, e clar sau nu? Spun ca intre cele doua conceptii nu exista o legatura de cauzalitate, deci faptul ca ei aveau aceleasi idei e o COINCIDENTA!!! Israelitii si-au imaginat ca pamantul e in centru cu multe sute de ani inaintea lui Ptolemeu, e clar omule? Deci mai degraba israelitii au „inventat”-dupa expresia ta(folosita insa gresit) ideea falsa, eronata, neadevarata ca terra e in mijloc si e fixa. Sper ca ai reusit sa intelegi. Tu probabil te referi la sistemul geocemtric ptolemeic dar eu nu am folosit acest termen. Pe mine nu ma intereseaza decat inversarea miscarii fata de cum e in realitate, asta este suficient pentru orice om cu minim de discernamant pentru a intelege nivelul acestor oameni si al celor care-i cred.

  A INVENTÁ, inventez, vb. I. Tranz. 1. A crea, a născoci ceva nou care nu a existat până atunci, a imagina pentru prima dată; a face o descoperire tehnică. 2. A prezenta drept adevărate lucruri imaginare, care nu există, neadevărate; a scorni, a născoci; p. ext. a minți. – Din fr. inventer.

  Cauta tu sensul cu care ai folosit termenul si aratami-l si mie ca eu nu-l gasesc.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 4, 2010 @ 6:06

 12. D-le Curbet, faceti o eroare: domnul Isus nu este o persoana ci un mit. Eventual Adi a „comis” un atac la mit.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 4, 2010 @ 8:02

 13. Bine, si, pana la urma, ce vrei sa demonstrezi!?

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Iunie 4, 2010 @ 8:44

 14. Ai afirmat un neadevar si ti-am aratat unde era inventatorul.

  Apreciază

  Comentariu de Eu — Iunie 4, 2010 @ 21:30

 15. pentru cititorul „Eu”,
  cred că eroarea o faci chiar tu, dovada existenţei pesoanei Isus Hristos (cel descris de Biblie) este confirmată de istorici, nu e un mit, cum pretinzi tu.

  Apropo, tu şi nu Adi ai comis atac la pesoanele care cred în Domnul Isus, nu la persoana Domnului Isus.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Iunie 5, 2010 @ 6:44

 16. „Eu”, tu ai afirmat ca Biserica sustinea ca „pamantul este(unde altundeva?! decat) in mijloc.”
  Eu am zis ca Ptolemeu cu Aristotel au inventat asta, nu Biserica.
  Pe urma ai „demonstrat” tu ca, in perfecta independenta, ca o coincidenta, evreii credeau acelasi lucru inaintea Bisericii Catolice.
  Deci ma tem ca tu esti autorul neadevarului…

  Apreciază

  Comentariu de Adi — Iunie 5, 2010 @ 6:52


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: