Curbet Alexandru

Martie 28, 2010

Omul de neandertal – bolnav de artrită!

Filed under: creatie, creaţia omului — Alexandru Curbet @ 12:28

Omul de neandertal pare a fi următoarea verigă după homo austalopitecus habilis şi homo erectus.

Iată ce relatează wikipedia despre Homo sapiensis neanderthalensis:

„solid, muşchiulos, puternic – apărut în anii 100,000 – 160.000 î. e. n.”

Iată ce scrie în manualul de „Biologie generală 10-11” , editura „Lumina”, Chişinău 1993pag. 60-61 (după acest manual am învăţat şi eu):

În straturile cele mai profunde ale depozitelor unor peşteri din Europa, Asia şi Africa au fost descoperite schelete întregi de adulţi şi copii de neandertalieni (denumirea provione de la valea râului Neander, unde în 1856 au fost găsite aceste rămăşiţe)”. În Uniunea RSS fosile de neandertalieni au fost descoperite în Uzbechistan şi Crimea. Ei au trăit cu aproximativ 150 mii de ani în urmă, în epoca glacială.”

Iată care sunt caracterisiticile acestui neandertal , conform manualului:

– statură mică (bărbaţii aveau înălţimea medie de 155-158 cm),
– umblau puţin înclinaţi înainte,
– aveau încă fruntea îngustă şi teşită,
– volumul encefalului se apropia de al omului actual (1400 ml şi mai mult) dar avea mai puţine circumvoluţiuni,
– foloseau atât hrană vegetală cât şi animală , dar continuau să fie canibali,
– aveau unelte de piatră , os şi unele din lemn.
Şi iată ce e mai interesant
:
„Ultimii neandertalieni (circa 28 de mii de ani în urmă) au trăit printre oamni de tip actual.”

Autorii manualului afirmă că volumul creierului era asemănător cu cel a omului modern (însă aceasta vine în contradicţie cu argumentul volumului craniului) şi au afirmat că numărul circumvoluţiunilor era mai mic!? Se poate determina numărul circumvoluţiunilor după craniu? Nu prea cred.

Şi enciclopedia Britanica ne prezintă o compraraţie dintre sistemul osos al neandertalului şi omului modern:

Cu aceste afirmaţii nu sunt de-acord autorii manualului „Creaţionismul ştiinţific”,iată ce afirmă manualul :
„Cel mai faimos dintre toţi cei consideraţi a fi aşa numita „verigă-lipsă” este Homo neanderthalensis, desenată timp de mai bine de o sută de ade ani ca o fiinţă încovoiată , brutală, cu arcade ale sprâncenelor mult ieşite în afară şi cu cele mai primitivbe obiceiuri. Multe rămăşite scheletice ale acestor oameni sunt însă disponibile acum , şi nu mai există nici o îndoială că omul de Neanderhal a fost cu adevărat fiinţă umană, Homo sapiens,care nu se deosebeşte cu nimic mai mult de oamenii contemporani decât se deosebesc între ele diferitele triburi de oameni contemporani. Capacitatea creierului său a fost cu siguranţă identică cu cea a creierului omenesc.
În ceea ce priveşte structura scheletică încovoiată a omului de Neanderthal , cei mai mulţi antropologi cred acum că ea s-a datorat bolii , probabil artritei sau rahitismului.
Este cunoscut acum că omul de Neanderthal cultiva flori, modela unelte elegante, desena, picta şi practica o anumită religie, înmormîntându-şi morţii. Există acum chiar şi anumite indicaţii că omul de Neanderthal sau unul din predecesorii său au avut o formă de scris.”

Craniul omului de neanderthal după modelare arată aşa în compraraţie cu omul modern, observaţi vre-o deosebire?

Se pare că pentru efecte speciale unii pictori l-au desenat pe omul de Neanderthal ca fiind unul păros, ceea ce dădea impresia că era şi mai sălbatic.
Deşi nu cred că după oase se poate spune cât păr a avut individul pe corp.

Anunțuri

10 comentarii »

 1. Interesant articol, numai ca numarul circumvoluntiunilor totusi poate fi determinat dupa conformatia interna a craniului… Pacat ca asemenea teorii nu pot fi puse la punct cum e in cazul fizicii… da despre pilozitate dedusa din structura oaselor- da, asta-i cadru

  Apreciază

  Comentariu de Tima — Martie 30, 2010 @ 14:32

 2. dragă Tima,
  sunt foarte curios cum se determină numărul circumvolucţiunilor după confromarea internă a craniului ?
  Din câte ştiu, creierul nu lasă „amprentă” pe craniu…
  Şi cum s-a făcut aceasta în cazul omului de neanderthal?

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Martie 30, 2010 @ 15:02

 3. Scuzati-ma ca nu am raspuns atit de mult, nu prea a fost timp pentru internet. Am un craniu si as putea sa-l fotografiez, pe dinauntru, pentru ca se vad destul de bine amprentele lasate de circumvoluntiuni. Aveti dreptate, direct nu se lasa, urma, dar prin intermediul arterelor pulsatile, care-s in santuri samd, se deduce…

  Apreciază

  Comentariu de Tima — Aprilie 25, 2010 @ 10:43

 4. scrie-mi , te rog detaliat cum se face aceasta. Şi ,dacă poţi să analizezi dacă se pot face determinări 100% (că am mari dubii)

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Aprilie 25, 2010 @ 19:22

 5. In sfirsit, am intrebat profu de anatomie daca e posibil una ca asta, el tare greu mia raspuns, adica navea mare chef, da, fiin ginecolog de specialitate, prin urmare embriologia stiind-o la perfectie, pot sa am incredere in cuvintele lui, plus chiar e pasionat de domeniu. Ei iata ce, inainte de a se forma oasele craniului ele trec inca prin doua etape: membranare si cartilaginoasa, dupa care doar urmeaza osificare, ei acum fiecare os are particularitate in dezvoltare, unele nu au etapa de cartilaj. Bun, osificare nu se produce chiar din primele luni, ci este un oarecare timp, pentru a-i oferi creierului libertate in dezvoltare. Amu, creieru creste, apar circumvoluntiuni, da craniul inca nu-i osificat, iata si ramin amprente, mai cu seama ele sunt din viata fetala, da foarte corespunzatore si celora din viata postembrionara, daca omu le mai are(circumvoluntiuni). Acum mai e o alta chestie, oasele care captusesc encefalul mai au niste structuri specifice, care se numesc eminente mamilare si impresiuni digitiforme. Si unele si altele lasate de creieras, chiar daca circumvoluntiunile is tare mici. cam asta e. Mai inserez un link cu imaginea craniului de om taiat, sper sa se vada care sunt acele eminente. http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Endocranium.jpg&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Endocranium.jpg&usg=__popMw34nKWg60gmZ-CeTjynzEZk=&h=1801&w=1517&sz=1272&hl=ro&start=5&sig2=MKMqRyf0xw2LuarwWEv41g&itbs=1&tbnid=7PziVf6Vg0JyfM:&tbnh=150&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3Dendocranium%26hl%3Dro%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&ei=Qj3jS-X8M8SCOKDyhdwN

  Apreciază

  Comentariu de Tima — Mai 7, 2010 @ 0:07

 6. Am o întrebare – amprentele sunt vizibile şi la om matur?
  Apoi, faptul că se văd amprentele vaselor sanguine – putem presupune ceva legat de circumvoluţiuni la copii (şi să extrapolăm aceasta la maturi) sau mai mult de irigarea creierului cu sânge?

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Mai 12, 2010 @ 17:54

 7. Din cite cranii de om matur am vazut, se vede, chair binisor, sigur ca de la inceput nu-ti dai seama ce-s cu toate chestiile care ies din cap, da sigur, la omul matur se vede. Se vad in primul rind vasele sangvine, pentru ca-s cele mai proeminente, iar ele se situeaza intre circumvoluntiuni, ca regula, apoi exista si acele structuri sus-enumerate. asta nu inseamna ca fara vase sangvine nu se poate de deosebit locurile pe unde era cindva circumvoluntiunea, ba foarte bine se vede. Cam asta.

  Apreciază

  Comentariu de Tima — Mai 14, 2010 @ 12:05

 8. la omul matur se văd aprentele lăsate în copilărie ,nu ?
  Dacă e aşa , aş vrea să ştiu cum arată craniile omului neandertal.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Mai 16, 2010 @ 15:17

 9. domnilor omul de neanderthal nu a fost altceva decat tribul sarmatilor roxolani si alanilor. sarmatii practicau deformarea craniului printr-un fel de bandajare. acest lucru il mentioneaza clar herodot. el spunand ca de la ei au preluat acest obicei si unele dintre triburile germanice. o mica parte dintre roxolani au intrat si pe teritoriul tarii noastre in sec II-III era noastra. o mica parte a ramas pe loc iar cea mai mare a ajuns in ungaria fiindca au fost alungati de carpi(trib geto-dac din moldova) . pe urma alanii alt trib sarmatic au ajuns pana in galia si pe urma spania si nordul africii impreuna cu vandalii. ei se stie prea bine ca erau in cea mai mare parte doar calare fiindca erau un trib getic nomad fata de getodacii nostri care erau sedentari. pe langa acest lucru sarmatii purtau zale de fier. e din acest motiv ei pe urma au avut un mers incovoiat fiindca aveau dureri si se resimteau de pe urma acelor armuri pe care le-au purtat.

  Apreciază

  Comentariu de mihai — Noiembrie 14, 2010 @ 3:37

 10. mulţumesc pentru opinie, mihai.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Noiembrie 14, 2010 @ 21:40


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: