Curbet Alexandru

Martie 22, 2010

Volumul creierului arată nivelul de inteligenţă ?

Filed under: creaţia omului — Alexandru Curbet @ 18:24

Conceptul evoluţionist presupune că în procesul evoluţiei s-a observat că volumul creierului (craniului) se măreşte.
Ei pornesc de la două premise false:
– omul a evoluat,
– evoluţia lui a fost direct legată de mărirea craniului.

Cum explică evoluţia creşterea inteligenţei ?

In timpul evolutiei omului, marimea creierului s-a triplat. Aceasta crestere in volum poate fi pusa pe seama schimbarilor din comportamentul homininelor. Omul PARE a fi mai desptept decat ar fi necesar pentru supravietuirea in savana. De aceea, este rezonabil sa PRESUPUNEM ca cresterea in volum a creierului s-a datorat mai degraba selectiei sexuale sau competitiei intre hominine decat datorita competitiei intre hominine si animalele vanate sau pradatori….
De ce nu continua cimpanzeii a evolueze si sa devina la fel de destepti ca omul? Pentru ca un creier mai mare insemna un consum de energie mai mare, care nu poate fi intotdeauna sustinut. La fel, un leu mai mare poate avea mai mult succes la vanatoare, insa necesita mai multa energie si deci trebuie sa manance mai mult. Marimea oprima a unui leu este exact cea care o are. In acelasi fel, inteligenta optima a cimpanzeului pentru mediul si „societatea” in care traieste este exact cea pe care o are.(sursa)

Dar tot evoluţia prezintă „strămoşul” omului modern ca fiind unul de statură joasă: deci raportul volumul creierului /masa corpului rămâne în aceleaşi limite ca şi la omul modern.

Cum s-a mărit craniul ?
Evoluţia vorbeşte despre mărirea craniului în termeni de „cel mai puternic învinge”:

De aceea, este rezonabil sa presupunem ca cresterea in volum a creierului s-a datorat mai degraba selectiei sexuale sau competitiei intre hominine decat datorita competitiei intre hominine si animalele vanate sau pradatori.”

Aceasta presupune selecţia celor mai deştepţi (pe care autorul îi califică ca fiind cei cu volumul creierului mai mare). Această presupunere nu explică modifircările genetice care ar trebui să apară de la o specie la alta.

Straniu este că deşi nu au nici o dovadă – doar se presupune CUM ar trebui să fie, nu DE CE este aşa.

Ca dovadă a măririi craniului se aduc exemplele de craniu a „oamenilor preistorici” precum austalopitecus,homo erectus, homo habilis, omul de neanderatal – care sunt nişte falsuri. În acest caz vorbim despre o deducere falsă care leagă evoluţia cu mărirea craniului .

Funcţiile creierului sunt diferite:
– percepţia senzorială,
– transmiterea prin neuroni,
– procesarea informaţiei,
– reacţia.
Sistemul nervos vegetativ controlează funcţiile necesare vieţii, ca de exemplu:
* ritmul cardiac
* presiunea arterială
* digestia
* organele sexuale
* muşchii interiori ai ochilor
Sistemul nervos vegetativ funcţionează în mod normal independent de voinţă.
Interesant că în presupusa evoluţie a omului deşi s-a modificat volumul creierului , sistemul nervos central (din care face parte şi creierul uman) nu au suferit modificări în ceea ce ţine de funcţiile creierului

Anunțuri

5 comentarii »

 1. Ce mare binecuvintare ca cunoastem adevarul de spre lume si viata!!!

  Apreciază

  Comentariu de reteaderugaciune — Martie 22, 2010 @ 20:32

 2. cu plăcere, totdeauna.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Martie 22, 2010 @ 21:32

 3. […] volumul creierului era asemănător cu cel a omului modern (însă aceasta vine în contradicţie cu argumentul volumului craniului) şi au afirmat că numărul circumvoluţiunilor era mai mic!? Se poate determina numărul […]

  Apreciază

  Pingback de Omul de neandertal « Evoluţie sau creaţie ? — Martie 28, 2010 @ 12:29

 4. Bună ziua domnule profesor. Eu sunt Ion Pereu, fostul elev al dumneavoastră. Acuma sunt elev a Liceul Academiei de Ştiinţe. Dumneavoastră ati avut dreptate cînd aţi spus că multe lucruri din apocalipsă încem să se inplinească. Acum mi-am dat seama că aţi avut dreptate. Nici nu cedeam să existe atitea elevi de aceeaşi vîrstă cu mine care să nu creadă în Dumnezeu (unii cred în evoluţie iar altii întrun fel de energie pe care omul incă nu o poate explica de unde provine) şi cînd iam intrebat dacă sunt botezaţi au spus că da,cînd iam întrebat dacă parintii sunt creştini au spus că da, dar părinţii lasă la alegerea copiilor în ce să creadă. Unii cred în evoluţie aducînd exemple cum era omul o mie de ani în urmă şi cum este acum. Cel mai interesant este că profesorul de biologie (el este şi vicidirector) începe să aducă exemple junate de lecţie că Dumnezeu nu există şi după asta spune că ne lasă să credm în ce vrem. El spune că religia este bună căci mai ţine oamenii sub control, căci în caz contrar sar începe un haus. La sfîrsitul lui octombrie va fi un fel de concurs la toate obiectele la care fiecare elev poate să prezinte o temă interesantă. Eu mam gîndit să fac o rezentare în Power Point care să demonstreze că evolutia este o greseală dar nu prea am multe materiale. Am vrut să vă rog dacă puteţi sami trimiteţi prin email niste materiale ca de exemplu ceeea ce ne spuneai dumpeavoastră la scoală care sa dovedească să evolutia este o prostie. Multumesc anticipat.

  Apreciază

  Comentariu de IoN — Septembrie 15, 2010 @ 15:14

 5. Dragă Ion, ţi-am răspuns pe email

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Septembrie 15, 2010 @ 21:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: