Ce înseamnă că Soarele şi Luna s-au oprit pentru jumate de zi?

13 Mar

Uite ca tocmai mi-a mai venit o intrebare in cap:
“Opreşte-te, soare, asupra Gabaonului, Şi tu, lună, asupra văii Aialonului!””
Esti amabil sa-mi spui ce inseamna asupra si unde se aflau Gabaonul si valea Aialonului?
In mod logic cele doua locatii ar fi trebuit sa fie in locuri opozabile ale terrei(dar vechii israeliti nsetiind ca pamantul e rotund….discutia devine tampa). Esti capabil sa cerzi ca soarele si luna(iti repet ca soarele e fis in sistemul solar asa ca nu se putea opri) puteau sta deasupra unor regiuni aflate la sa zicem 2.000 km?! Drept sa-ti spun nu ma mai poate mira nimic la cate ineptii am auzit.”

Pasajul cu pricina se află în cartea Iosua capitului 10:12-15.
Este descrisă o luptă care a avut-o poporul lui Israel cu Amoriţii înainte să intre în ţara promisă :

„Atunci Iosua a vorbit Domnului, în ziua când a dat Domnul pe Amoriţi în mâinile copiilor lui Israel, şi a zis în faţa lui Israel: „Opreşte-te, soare, asupra Gabaonului, Şi tu, lună, asupra văii Aialonului!” Şi soarele s-a oprit, şi luna şi-a întrerupt mersul, până ce poporul şi-a răzbunat pe vrăjmaşii lui. Lucrul acesta nu este scris oare în Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit în mijlocul cerului, şi nu s-a grăbit să apună, aproape o zi întreagă. N-a mai fost nici o zi ca aceea, nici înainte nici după aceea, când Domnul să fi ascultat glasul unui om; căci Domnul lupta pentru Israel. Şi Iosua şi tot Israelul împreună cu el, s-a întors în tabără la Ghigal.”

Dacă ne uităm la harta Ţării Canaan , atunci vedem că aceste două locuri sunt foarte apropiate de Ierusalim:

De fapt se pare că Gabaon se află chiar în apropierea văii Aialon, dacă nu chiar în valea Aialon, dar nicidecum la 2000 de km!
Ca să răspund cititorului – faptul că Iosua a menţionat două locuri vecine îmi permite să afirm că expresia :„Opreşte-te, soare, asupra Gabaonului, Şi tu, lună, asupra văii Aialonului!” arată ca în acea zi(seară) pe cer să fi apărut şi Luna şi Soarele, cum se întâmplă foarte des.

Ce implică oprirea Pământului în loc.

Primele polemici asupra acestui subiect au fost între Galileo şi Biserica Catolică , foarte interesante sunt argumentele lui Galileo – cum argumentează că Pământul se roteşte în jurul Soarelui cu ajutorul acestui pasaj.
Dacă ziua a stat în loc înseamnă că Soarele s-a oprit pe bolta cerească. Acest lucru poate fi posibil în cazul în care Pământul s-ar fi oprit în loc. Tocmai aici este minunea – Pământul se roteşte în jurul axei sale cu o viteză la exuator de 465 m/s, iar în jurul Soarelui cu aproximativ 30 km/s, ca să opreşti totul fără ca să zboare nimic de pe Pământ – trebuie o minune.

Anunțuri

22 răspunsuri to “Ce înseamnă că Soarele şi Luna s-au oprit pentru jumate de zi?”

 1. Maranatta Martie 15, 2010 la 11:16 #

  Bravo Alex. Ai abordat super acest subiect. Într-adevăr, cu mintea noastră omenească nu putem înţelege CUM AR PUTEA PĂMÂNTUL SĂ SE OPREASCĂ ÎN LOC?! dar anume aici este minunea: Doar Dumnezeu poate să facă aceste lucruri!

 2. Alexandru Curbet Martie 15, 2010 la 21:49 #

  Dacă înţelegem cărui Dumnezeu ne închinăm -atunci am reevalua viaţa noastră.

 3. alaandrei Martie 17, 2010 la 0:40 #

  A mai fost asa un caz in biblie numai ca ceva mai putin nu chiar o zi intreaga.

 4. ady Martie 17, 2010 la 7:11 #

  Eu spun ca sunt doar niste mituri, niste povesti la fel ca cele cu fat-frumos. Sunt niste povestiri care au niste motivatii si niste autori cat se poate de pamantesti. Asa ceva nu se putea si nu s-a intamplat niciodata in realitate.

 5. iosua Mai 2, 2010 la 20:43 #

  „Primele polemici asupra acestui subiect au fost între Galileo şi Biserica Catolică , foarte interesante sunt argumentele lui Galileo – cum argumentează că Pământul se roteşte în jurul Soarelui cu ajutorul acestui pasaj.
  Dacă ziua a stat în loc înseamnă că Soarele s-a oprit pe bolta cerească. Acest lucru poate fi posibil în cazul în care Pământul s-ar fi oprit în loc. Tocmai aici este minunea – Pământul se roteşte în jurul axei sale cu o viteză la exuator de 465 m/s, iar în jurul Soarelui cu aproximativ 30 km/s, ca să opreşti totul fără ca să zboare nimic de pe Pământ – trebuie o minune.”

  Si tu vrei sa-mi mie ca Dumnezeu a oprit pamantul in loc doar pentru ca evreii ca sa-i cafteasca pe amoriti ?! Despre ce Dumnezeu vorbesti tu ? Cu siguranta nu despre Dumnezeul crestin ! Nu de alta dar, ultima oara cand am verificat, acesta indemna la iubirea aproapelui, ba chiar si a vrajmasului !

 6. Alexandru Curbet Mai 5, 2010 la 19:48 #

  Încurci dragostea lui Dumnezeu cu înţelegerea ta despre dragoste. Nu confunda dragostea cu toleranţa , ele nu prea au multe în comun.

 7. ovy Mai 31, 2010 la 15:01 #

  D-zeu poate face ce vrea si poate sa opreasca zioa sa continue

 8. ovy Mai 31, 2010 la 15:02 #

  sii sigur nus povesti si nici legende va asigur eu..:)D-zeu o creat lumea in 6 zile nu poate el sa faca alte lucruri

 9. Eu Iunie 11, 2010 la 8:01 #

  ovy, curat demonstratie! Acum pot sa dorm linistit…
  Zioa buna!

 10. Alexandru Curbet Iunie 12, 2010 la 6:26 #

  pentru „eu”,
  nici tu nu ai adus vre-un argument.

 11. iosua Iunie 15, 2010 la 0:56 #

  „Încurci dragostea lui Dumnezeu cu întelegerea ta despre dragoste. Nu confunda dragostea cu toleranta , ele nu prea au multe în comun.”

  Bun, deci sa inteleg ca kilarirea amoritilor, madianitilor, etc. in opinia ta nu contrazice cu nimic morala crestina ? Adica, conform moralei crestine, e ok sa omori oameni pe banda rulanta, sa-i spanzuri de copaci etc ?

  24. Si dupa ce au scos pe regii acestia la Iosua, Iosua a chemat pe toii Israelitii si a zis catre capeteniile ostenilor care fusesera cu el: „Apropiati-va si puneti-va picioarele pe grumajii regilor acestora!” Si ei s-au apropiat si si-au pus picioarele pe grumajii lor.
  25. Atunci Iosua le-a zis: „Nu va temeti, nici nu va spaimântati, ci îmbarbatati-va si va întariti, ca asa va face Domnul cu toti vrajmasii vostri cu care va veti lupta”.
  26. Dupa aceea i-a lovit Iosua si i-a ucis si i-a spânzurat pe cinci spânzuratori si au stat spânzurati pâna seara.
  27. Iar la asfintitul soarelui a poruncit Iosua de i-au pogorât din spânzuratori si i-au aruncat în pestera în care fusesera ascunsi si au pravalit pietre mari pe gura pesterii si stau acolo pâna în ziua de azi.

  Mai mult, ti se pare normal sa ucizi fara discriminare pe toti locuitorii cetatilor cucerite, lipsiti de orice fel de aparare, inclusiv femei si copii ???

  28. Tot în ziua aceea a cuprins Iosua Macheda si a lovit-o cu sabia, pe ea si pe regele ei, si a nimicit pe locuitorii ei si toata suflarea care se afla în ea; pe nimeni n-a crutat ca sa nu moara sau sa fuga si a facut cu regele din Macheda tot asa cum facuse cu regele Ierihonului. (bininteles mai urmeaza inca vreo 10 episoade in care ni se povesteste cum maretul Iosua
  a trecut prin ascutisul sabiei pe toti locuitorii celorlalte regate pe care Domnul „le-a dat in mainile lui Israel”)

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=41&cap=10

  Pai in cazul asta, inseamna ca si cruciadele crestine care s-au desfasurat dupa acelasi sistem al eradicarii far discrimanare a paganilor, respectiv ereticilor,
  au fost perfect morale, si ca la o adica nu ai stramba din nas daca maine s-ar trezi unii sa faca niste lucruri similare. Gresesc cumva ??
  (comentariu editat)

 12. ciobanu betuela Octombrie 11, 2011 la 19:40 #

  prima data din istoria lumi Dumnezeu a facut ca luna si soarele sa se opresca .Acum sa ascultati si de ce mai mici ca voi si sa numai spuneti niceo data ca soarele si luna nu sa oprit

 13. Marin Si Atena Bloj August 17, 2012 la 14:26 #

  Un raspuns pentru intrebarea: S-a oprit soarele?

  Aceasta este problema de care mulţi s-au impiedicat şi n-au vrut să creadă oprirea soarelui, pomenită în Iosua 10:12,13. Aceste versete sunt cele mai combătute din Biblie.

  În text ni se relatează cum Iosua, fiind în luptă cu cinci împăraţi ai amoriţilor, la un moment dat a strigat: „Opreşte-te soare asupra Gabaonului şi tu lună asupra văii Aialonului!” Şi soarele s-a oprit şi luna şi-a întrerupt mersul, până ce poporul şi-a răzbunat pe vrăjmaşii lui. Lucrul acesta nu este scris oare în Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit în mijlocul cerului şi nu s-a grăbit să apună, aproape o zi întreagă”.

  Unii, ca să scape mai uşor, spun că aici e un limbaj poetic şi că bătălia fiind grea, lui Iosua i s-a părut că au fost două zile legate laolaltă.

  Cei ce spun aceasta nu ţin cont de citatul din Cartea Dreptului şi de afirmaţia lui Iosua din v.14: „N-a mai fost nici o zi ca aceea, nici înainte, nici după aceea, când Domnul să fi ascultat glasul unui om”.

  Alţii spun ironic: „Nu vedeţi că de la început Biblia nu spune adevărul? Fiindcă oricine ştie azi că nu soarele se învârteşte în jurul pământului, ci pământul se învârteşte în jurul soarelui; iar ziua şi noaptea se datoresc mişcării pământului în jurul axei sale. Astfel, chiar dacă soarele s-ar fi oprit, tot nu ar fi fost o zi mai lungă”. Privind aşa lucrurile, ţi se pare că aici Biblia a dat greş. Dar se poate oare aşa ceva?

  Biblia nu este manual de ştiinţă, dar ea spune adevărul. Şi noi cei de astăzi, care suntem aşa de familiari cu mişcarea de rotaţie şi de revoluţie a pământului, noi care ştim precis că nu soarele se învârteşte în jurul pământului, totuşi folosim expresii contrare ştiinţei, ca: „soarele răsare la”., „soarele apune la”., „răsărit de soare la mare”, „apus de soare”, etc. Chiar şi astronomii uzitează asemenea expresii. Orice copil îi poate înfrunta spunându-le: „Nu-i adevărat, ci pământul s-a învârtit”. Şi totuşi acesta este limbajul pe care îl folosim, deşi nu e în acord cu ştiinţa. Atunci de ce să mustrăm pe Iosua, când el foloseşte un limbaj ca al nostru?

  Textul biblic ne spune că soarele s-a oprit. În original „opreşte-te” are şi sensul „stai liniştit”. Noi am zice că e acelaşi lucru să te opreşti sau să stai liniştit. Şi totuşi există o deosebire. Textul acesta a provocat o cercetare minuţioasă din partea multora. E adevărat sau nu ce a spus Iosua? Cum putea soarele să se oprească? Avea rost? Sau care ar fi fost urmarea dacă ar fi stat liniştit? Newton a demonstrat că pământul ar ,utea fi încetinit, fără ca locuitorii lui să simtă un apreciabil şoc în privinţa aceasta. Din cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă, au ieşit câteva confirmări că relatarea lui Iosua este adevărată, ziua aceea a fost aproape dublă.

  Una este confirmarea istorică. Herodot, istoricul grec care a trăit cu 480 ani înainte de Cristos, ne spune că preoţii egipteni i-au arătat o descriere a unei zile lungi. Scrierile vechi chineze la fel vorbesc de o zi lungă în timpul domniei împăratului Yeo, care a fost contemporan cu Iosua. Pe la începutul secolului al XX-lea, amiralul Palmer a descoperit în Mexico un document, care spune ca soarele s-a oprit pentru aproape o zi întreagă în anul „celor şapte iepuri”, care corespunde cu anul în care Iosua a cucerit Canaanul. La acestea, adăugaţi Cartea Dreptului, scrisă în Palestina. Deci, vechile scrieri ale egiptenilor, ale grecilor, ale chinezilor, ale mexicanilor şi ale evreilor vorbesc despre o zi lungă. Dacă nu a fost o zi lungă, de ce scriu egiptenii, grecii, chinezii şi mexicanii despre o aşa zi? Oare să-i fi mituit Iosua ca ei să scrie aşa, spre a confirma Biblia? Sau cei ce tăgăduiesc astăzi sunt atât de deştepţi, încât ştiu şi ce s-a petrecut atunci, mai bine ca cei de atunci?

  Un adevăr se stabileşte pe baza a doi sau trei martori. Aici avem un număr dublu de martori. Afirmarea lor se întemeiază pe fapte, pe cunoaştere. Tăgăduirea se întemeiază pe nepricepere. Oamenii nu pot pricepe cum s-a putut opri soarele. Dar alţii, care trăiesc la ecuator, nu pot pricepe cum îngheaţă apa, alţii nu pricep cum se formează imaginea în tubul catodic sau cum calculează creierul electronic. Oare e cinstit să tăgăduim ceea ce nu pricepem?

  Alta este confirmarea matematică. Anumiţi astronomi au cercetat pe bază de calcule să vadă dacă a fost sau nu o zi mai lungă, aşa cum spune Biblia. Astfel, profesorul Totten din America a făcut calcule astronomice pe care le-a publicat. Luând echinocţiile, eclipsele, tranzitele şi mergând cu calculele de la prezent înapoi la solistiţiul de iarna a zilei lui Iosua, a găsit că acţiunea s-a petrecut într-o zi de miercuri, iar calculând invers, de la creaţie spre Iosua, acţiunea a căzut într-o zi de marţi. El a demonstrat că în istoria lumii a fost introdusă a zi, care nu este alta decât ziua dublă a lui Iosua. Cercetătorul W.Maunders de la Observatorul Regal Greenwich, de asemenea a publicat un studiu asupra aceluiaşi subiect; şi prin calcule a stabilit nu numai data, ci şi timpul zilei când senzaţionalul fenomen a avut loc.

  O a treia confirmarea electronică. În 1970, ziarul „Evening World” din Spencer, Indiana, U.S.A. a fost primul care a publicat ştirea. Revista „The Sword of the Lord” redă ştirea după cum urmează:

  „Dl.Harold Hill, preşedintele Companiei Curtis Engine din Baltimore, Md. şi consultant în programul spaţial, a relatat următoarele: „Cred că unul din cele mai uimitoare lucruri pe care le are Dumnezeu pentru noi azi, s-a petrecut recent cu astronauţii şi bărbaţii de ştiinţă spaţială la Green Belt, Maryland. Ei controlează cum va fi poziţia soarelui, a lunii, a planetelor în spaţiu peste o sută de ani, peste o mie de ani. Noi trebuie să cunoaştem aceste date, ca să nu lansăm un satelit şi să se izbească de ceva şi astfel să fie scos din orbită. Noi trebuie să fixăm orbita în funcţie de viaţa satelitului şi de poziţia planetelor, ca să nu fie dată peste cap lucrarea. Cu ajutorul calculatorului electronic măsurau veacurile înainte şi înapoi. Deodată s-au oprit. Calculatorul a stopat şi a dat un semnal roşu, ceea ce însemna că e o greşală, ori la informaţiile introduse în el, ori la rezultatele comparate cu standardele. Au fost chemaţi specialiştii să vadă dacă e bun calculatorul. Aceştia l-au controlat şi au spus: „E perfect”. Şeful operaţiunilor I.B.M. a întrebat: „Care-i necazul?” – „Am găsit că e o zi lipsă în scurgerea vremii”. Toţi au dat din cap. Tăcere.

  „Din grup, unul mai religios a zis: „Ştiţi, pe când eram în Şcoala Duminicală, ni s-a spus despre o oprire a soarelui”. Ceialalţi nu l-au crezut, dar nu aveau alt răspuns. Astfel au zis: „Arată-ne!” I-au adus o Biblie şi el a căutat la Iosua 10:12-14 şi a citit textul … Aici e ziua lipsă. Au mers cu calculatorul la vremea arătată şi au găsit-o, dar nu era destul. Timpul scurs care lipsea, găsit pe vremea lui Iosua era numai 23 ore şi 20 minute, nu o zi întreagă. Au citit iarăşi Biblia şi ea le-a spus: „…aproape o zi întreagă”.

  Aceste simple cuvinte în Biblie sunt importante. Dar ei erau în încurcătură, căci dacă nu poţi da socoteală de 40 minute, te va încurca şi peste o mie de ani. Patruzeci de minute trebuiau găsite, căci puteau fi înmulţite de multe ori pe orbite. Atunci cel credincios şi-a adus aminte că undeva în Biblie scrie că soarele a mers înapoi. Cosmonauţii i-au spus că şi-a ieşit din ţninţi. Dar au luat Cartea şi au găsit la 2 împăraţi 20:8-11 „Şi Domnul a dat cu zece trepte înapoi umbra din locul în care se pogorâse pe cadranul soarelui lui Ahaz”. Zece trepte sunt exact 40 minute. Douăzeci şi trei ore şi douăzeci minute din Iosua cu 40 minute din 2 împăraţi fac ziua lipsă întreagă. Cosmonauţii au trebuit să înscrie în jurnal ziua ce lipseşte”. Calculatoarele electronice adeveresc Biblia. Cine s-ar fi gândit vreodată că acea zi va putea fi detectată nu numai de creierul omului ci şi de creierul electronic? într-un veac al necredinţei, Dumnezeu pe cale de ştiinţă îşi demonstrează adevărul Cuvântului Său. Ce minunate sunt căile Sale!

  Totuşi cum a putut să fie o zi mai lungă? Pentru noi e greu de priceput. Dacă cele trei miliarde şi ceva de locuitori ne-am opinti să oprim pământul din mersul lui, nu am reuşi. Dar luând, prin analogie, mersul unei locomotive în plină viteză nu poate fi oprită de o mie de persoane ce s-ar aşeza pe linii, ci doar i-ar măcelări pe toţi. Totuşi locomotiva e oprită de un singur om, de mecanic, printr-o simplă mişcare de manivelă. El are stăpânire asupra ei şi o poate opri. Cu mult mai mult, Dumnezeu, care a creat toate şi conduce toate, poate face aşa ceva.

  Cu Dumnezeu se poate înţelege ziua lungă a lui Iosua. Fără El este imposibil să o explici. Azi, de la distanţă, prin simpla apăsare de buton, omul poate porni şi opri rachete mari, gigantice, purtătoare de sateliţi. Să-i dăm voie şi lui Dumnezeu să poată face aşa ceva cu satelitul soarelui, cu pământul.

 14. neimportant Noiembrie 26, 2012 la 9:06 #

  fain ultimul raspuns cat despre aparenta cruditate cu care omoara Dumnezeu unele popoare din vechime nu ai cum sa intelegi de ce este doar aparenta cruditatea decat in momentul in care vei citi cu atentie geneza si exodul, vei intelege originea popoarelor pozitionarea lor si tot timpul pe care Dumnezeu l-a acordat pentru a nu ii nimici. trebuie sa intelegi ca inainte de nimicire a fost o perioada de asteptare. inmijlocul or avea diferite localitati pe unde au trecut patriarhii Avraam Isaac si Iacov si confinrmari ale existentei si traiului lor total diferit, neobisnuit de ceea ce vazusera pana atunci. Trebuie sa intelegi blestemul lui Noe. Trebuie sa intelegi ca in mijocul Canaanului aveau chiar semne care vorbeau de Dumnezeul care venea impotriva lor. Trebuie sa stai sa te gandesti ca asa cum curva Rahav a putut sa creada in Dumnezeul care a secat marea rosie sau Iordanul puteau sa creada si restul mai ales cand toti tremurau in fata Celui ce venea impotriva lor citeste cu mare atentie toate detaliile si nu selecta doar ce iti convine doar pentru a inceracsa bagi ori bete in roate ori sa demonstrezi ceva asupra carui nimenin u a avut indrazneala sa fie prea sigur ci doar a folosit tertipuri pentru justificare propriului comportament pentru ca ceva in interiorul lui ii spunea ca nu ii prea in regula citeste ce s-a intamplat cu toti oamenii care au negat in gura mare existenta unui Dumnezeu ce fel de viata aveau de fapt si in ce mizerie au murit sau lucrurile care le-au spus pe patul de moarte. documenteaza-te f bine si iti garantez cu mana pe inima ca dupa ce vei face toate astea vei exclama ca si mine si alaturi de mintile cele mai luminate ale planetei ca ii imposibil sa nu exite Dumnezeu!

 15. alexz August 6, 2014 la 20:06 #

  Problema nu e sa zboare sau nu ceva de pe Pamant, daca acesta se opreste in loc. Daca, ab absurdo, asa ceva s-ar intampla, energia cinetica a Pamantului in mers s-ar transforma in caldura. Consecinta ar fi parjolirea intregii suprafete a Terrei si topirea scoartei terestre din cauza temperaturii. Bietul Iosua nici nu s-ar fi putut bucura de victorie :D

 16. Alexandru Curbet August 6, 2014 la 21:01 #

  Minunile/miracolele sunt o dovadă a unei Ființe superioare inteligente, a unui Creator ce este în afara creației Sale. Ai dreptate cu energia, însă aceasta ar fi avut loc în lipsa Creatorului.

 17. nolanultot eu August 8, 2014 la 23:18 #

  Faptul ca unii prefera sa creada in minuni si nu in realitate este doar dovada naivitatii si a credulitatii respectivilor indivizi.

 18. Gigi Costescu Iulie 18, 2015 la 6:38 #

  Problema principala este ca biblia spune ca soarele si luna sa-u oprit si nu pamantul. Asta trebuie explicat in primul rand

 19. Alexandru Curbet Iulie 19, 2015 la 11:55 #

  asta și am explicat, citește atent articolul

 20. Dumitru Marius Sirbu Iunie 30, 2017 la 17:48 #

  Sa oprit Soarele pentru ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si nu invers.Nu spune nicunde ca Pamantul sa oprit pentru ca Pamantul nici nu se invarte nici nu se misca.

 21. nolanulCineva Iulie 2, 2017 la 23:48 #

  S-a oprit(asa se scrie in limba romana) mintea celor care cred in 2017 povestile importate scrise de salbaticii de acum 3.000 de ani si care refuza sa vada realitatea…d-aia suntem o natie de prosti si ne meritam soarta pentru ca traim in tara in care cateva sute de retarzi ies sa aplaude un homalau pedofil iar alti retarzi sunt dispusi sa creada orice aberatie in ideea ca asa vrea domnul…care domn bai agramatule?!

 22. Alexandru Curbet Iulie 12, 2017 la 4:41 #

  Pământul nu se învârte și nici nu se mișcă?! Foarte serioasă afrimația.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: