Declaraţia Manhattan este disponibilă şi în română.

Pentru a citi această delcaraţie – vedeţi aici. Un efort deosebit l-a depus Ala Talmazan pentru ca să traducă acest material în română.

Iată un mic rezumat a acestei declaraţii:
Introducere
Crestinii, in vremea cand au trait cele mai inalte idealuri ale credintei lor, au aparat pe cei slabi si vulnerabili si au facut eforturi pentru protejarea si intarirea institutiilor vitale ale societatii civile, incepand cu familia.

Suntem Ortodoxi, Catolici si Crestini Evanghelici care s-au unit in aceste timpuri pentru a reafirma adevarurile fundamentale privind dreptatea si bunastarea generala si pentru a apela deopotriva la concetatenii credinciosi si necredinciosi in a ni se alatura in lupta pentru apararea lor. Aceste adevaruri sunt (1) sanctitatea vietii umane; (2) demnitatea casatoriei ca fiind uniunea conjugala intre un barbat si o femeie; si (3) libertatea de constiinta si religioasa. Pentru ca aceste adevaruri reprezinta fundatia demnitatii umane si a bunastarii societatii, ele sunt inviolabile si nu se negociaza. Fiind din ce in ce mai mult atacate de fortele seculare ale culturii noastre, suntem constransi astazi sa ne angajam in apararea lor si sa ne dedicam in a le onora pe deplin indiferent de presiunile aduse asupra noastra si a institutiilor noastre pentru a le compromite. Ne luam acest angajament nu ca partizani ai vreunui grup politic, ci ca discipoli ai lui Isus Chris tos, Domnul crucificat si inviat, Cel care este Calea, Adevarul si Viata.

Viata Umana.

Vietiile celor nenascuti, handicapatii si cei in varsta sunt fiintele cele mai amenintate. In timp ce opinia publica graviteaza in directia pro-viata, forte negative si determinate lucreaza pentru extinderea avortului, cercetarile care distrug embrionul, sinuciderea asistata si eutanasia. Cu toate ca protejarea celor slabi si vulnerabili este cea dintai obligatie a autoritatii civile, in zilele noastre autoritatea civila este frecvent inrolata in cauza promovarii a ceea ce Papa Ioan Paul II a numit “cultura mortii”. Promitem sa lucram fara incetare pentru protejarea in mod egal a fiecarei fiinte umane, in orice stadiu de dezvoltare si in orice conditie. Niciodata nu ne vom permite noua insine sau institutiilor noastre implicarea in luarea vietii umane ci dimpotriva vom sustine in orice mod posibil pe cei care de buna constiinta adopta aceeasi pozitie ca si noi.

Casatoria.

Institutia casatoriei, deja afectata de promiscuitate, infidelitate si divort, este in pericol de a fi redefinita si prin urmare subminata. Casatoria este prima si cea dintai institutie in sprijinirea sanatatii, educatiei si bunastarii generale. Acolo unde casatoria se dezintegreaza adeseori se isca patologii sociale. Impulsul pentru a redefini casatoria este mai degraba o simptoma decat cauza eroziunii institutiei casatoriei. El reflecta abandonarea semnificatiei casatoriei asa cum ea este intrupata in legea civila si in traditiile noastre religioase. Este important sa ne opunem acestui impuls, pentru ca a ceda in fata lui inseamna eliminarea posibilitatii restaurarii seminificatiei clare a casatoriei si in acelasi timp a sperantei reconstituirii unei culturi sanatoase a casatoriei. Ar incuraja ideia falsa si destructiva despre casatorie ca fiind doar o romanta care are ca obiectiv satisfactia dorintelor fizice ale adultilor si nu caracterul unic si val oarea casatoriei.

Libertatea religioasa.
Libertatea religioasa si dreptul la libertatea de constiinta sunt periclitate in mod grav. Amenintarea acestor principii fundamentale este evidenta in eforturile facute de a slabi sau chiar elimina protectia pe care libertatea de constiinta o garanteaza institutiilor medicale si personalului medical, ca de exemplu in statutele anti-discriminare care sunt folosite sa forteze institutiile religioase, de caritate, afaceri sau furnizori de servicii sa accepte sau sa faciliteze activitati si relatii imorale. Atacurile la adresa libertatii religioase sunt amenintari mari nu doar la adresa indivizilor ci si al institutiilor societatii civile, inclusiv familia, organizatiile de caritate, sau comunitatile religioase. Sanatatea si bunastarea acestor institutii sunt o garantie

indispensabila impotriva puterii guvernului si esentiale pentru propasirea fiecarei institutii sociale.

Legi nedrepte.

Ca si crestini, credem in autoritatea legii si respectam autoritatea puterii seculare.

Consideram un privilegiu deosebit faptul ca traim intr-o societate democrata, in care autoritatea morala a legii este intarita de participarea tuturor indivizilor in procesul politic. Insa chiar si intr-un regim democratic legile pot fi nedrepte. Inca de la inceput insa, credinta noastra ne-a invatat ca nesupunerea fata de autoritatea civila este necesara atit in fata legilor nedrepte cit si in fata legilor care ne obliga sa comitem nedreptati sau chiar fapte imorale. Astfel de legi nu ne pot constringe constiinta, singura lor fundatie fiind forta si violarea constiintei.

De aceea, afirmam ca nu ne vom supune nici unui edict care ne obliga atit pe noi sau pe institutiile pe care le conducem, sa participam sau sa facilitam avorturile, cercetarile care distrug embrionul, sinuciderea asistata, entanasia sau orice alt act care violeaza principiul deminitatii profunde si inerente a fiecarui membru al familiei umane. Ba mai mult, afirmam ca nu ne vom supune nici unui regulament care ne forteaza sa binecuvantam parteneriatele sexuale imorale, sa le tratam ca si casatoria sau echivalentul casatoriei, si nu ne vom abtine sa proclamam adevarul, asa cum il stim, despre moralitate, casatorie si familie.

Afirmam ca indiferent de consecinte nu vom fi intimidati de nici o autoritate seculare la tacere sau la a ne viola constiinta.

Pe deplin si fara cirtire vom da Cezarului ce este al Cezarului. Dar sub nici o forma si niciodata nu vom da Cezarului ce este a lui Dumnezeu.”
(sursa AFR)