Anorexie sau o inimă nemulţumită?

Ideia acestui articol mi-a venit când am văzut pozele unor fotomodele care sufereau de această boală. Deşi acest articol pare mai mult adresat fetelor – el este adresat la fel şi băieţilor. De ce? Vă voi răspunde pe rând:

1 Ce este anorexia?
Anorexia, la fel ca şi bulimia, sunt nişte tulburări de alimentare.
Dex-ul dă următoarea definiţie

ANOREXÍE – Lipsă a poftei de mâncare, întâlnită în multe boli febrile, digestive, cronice etc.; inapetenţă. ( Anorexie mintală = repulsie faţă de alimente, însoţită de pierderea totală a poftei de mâncare.)”

De obicei , persoanele anorexice se percep mai grase decât sunt în realitate – exact ca şi în clipul de mai jos:

În zilele noastre tot mai des se întâlnesc comportamente greşite faţă de mâncare – cel mai des la adolescenţi – ori înfometarea excesivă, ori mâncare excesivă , gen concursurile – „Cine mănâncă mai mult timp de un minut?” în care oamenii se străduie să îngurgiteze cât mai mult fără să mestice măcar mâncarea. Unul din exemplele de anorexie este cel a modelului israelian Hila Elmalich care avea, cand a murit, doar 22 de kilograme la 1,72 m inaltime!!
Pentru mâncare prea multă Biblia foloseşte cuvântul „îmbuibare” şi ea este egală cu lăcomia.
Ca să discutăm despre anorexie,este corect să-i aflăm cauzele.

2 De ce fetele refuză să mănânce?
Deşi nu doar fetele sunt anorexice, aproape 5% din persoanele ce suferă de acest tip de tulburare alimentare sunt bărbaţii. Totuşi , care sunt cauzele invocate pentru a se înfometa?
Iată câteva din ele.

  • presiunea culturală , în ultima vreme se insistă asupra faptului că mai slab înseamnă mai frumos, şi tinerele tind să exagereze crezând că fiind mai slabe sunt şi mai frumoase.
  • se gândesc prea mult la problemele alimentare , din care pot rezulta stima de sine scazuta, tristete, tulburari de somn
  • teama intensa de a se ingrasa.

Desigur că cauzele sunt mai multe, dar acestea sunt cele mai frecvente. Dar celor ce vor să slăbească le propun Despre slăbire (metoda biblică pentru doamne şi domnişoare).
Toate derivă dintr-o dorinţă de a plăcea altora. Dar în căsătorie trebuie să fie la fel? În cazul lui Solomon am observat ceva deosebit de ce impune mass-media.

3 Ce spune Solomon despre soţia sa Sulamite, în Cântarea Cântărilor?
Această cartea am studiat-o făcând manualul „Sexualitate din perspectiva biblică”, este un manual deosebit care la ultima lecţie prezintă relaţia aşa cum a pregătit-o Dumnezeu pentru om.
Ceea ce m-a frapat pe mine a fost atitudinea lui Solomon pentru mireasa, apoi soţia sa – Sulamita.
Iată câteva expresii care le foloseşte Solomon.

„…o tu, cea mai frumoasă dintre femei”(v.1.8) , „Ce frumoşi îţi sunt obrajii în mijlocul lănţişoarelor de la gât, şi ce frumos îţi este gâtul în mijlocul şirurilor de mărgăritare! (v.1.10)” , „Ce frumoasă eşti, iubito, uite ce frumoasă eşti, cu ochii tăi de porumbiţă!v1.15”

  • şi la fel Solomon îşi exprimă admiraţia pentru soţia sa în toată Cântarea Cântărilor. El o admiră nu din motiv că ea este mai slabă, mai brunetă sau mai înaltă – el o iubeşte aşa cum este. Din cele 8 capitole nu putem înţelege dacă Sulamita era mai slabă sau mai grasă, mai înaltă sau mai scundă, aflăm doar faptul că este iubită pentru felul ei de-a fi.

Multe fete se grăbesc să placă tuturor şi în alergarea aceasta – fac multe sacrficii,care apoi le regretă.

4. Cum ne vede Dumnezeu?
El se uită la inima omului nu la ce izbeşte ochiul

„Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă” (1 Samuel 16:7)

Biblia spune că în goană după impresii , în alergarea unora de a impresiona pe alţii se folosesc de :

„Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume.”(1Ioan 2:16)

  • de pofta firii, să-ţi gâdili orgoliu , să te lauzi cu faptul cum arăţi , sau să ceri aceste laude de la alţii.
  • pofta ochilor, să-ţi placă cum arată alţii şi să doreşti din toată inima să fii la fel.

Dumnezeu ne vede foarte preţioşi şi foarte frumoşi.
Iată ce spune psalmistul :

„Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” (Psalm 139:14)

Iar în a şasea zi de creaţie , după ce Dumnezeu a făcut omul şi femeia a afirmat ” iată că erau foarte bune”(în a şasea zi a creat omul).
Ceea de ce cu adevărat ar trebui să ne pese – este CARACTERUL nostru , nu exteriorul nostru. Acest lucru nu înseamnă să fii neglijent.

5. De ce aceste lucruri trebuie să le ştie băieţii?
Deoarece lor nu le pasă prea mult de felul cum arată, şi prin replicile negândite uneori – pot jigni fetele. A jigni este foarte uşor, de aceea este bine să vă pronunţaţi atent asupra kilogramelor fetelor .

Reclame