De ce pe planetele gigantice (Jupiter, Saturn , Uranus , Neptun ) nu poate exista viaţă ?

Planetele gigantice sunt prea depărtate de la Soare .

Planetele gigantice se află imediat după centura de asteroizi , Jupiter (cea mai apropiată de Soare ) se află la distanţa medie de 778 milioane km de la Soare , iar Neptun (cea mai depărtată dintre giganţi ) se află la distanţa de 4497 milioane km de la Soare . Faptul că sunt depărtate de la Soare presupune o temperatură insuficientă la suprafaţa planetei pentru ca apa să existe în stare lichidă .Temperatura pe aceste planete variază de la -150°C până la – 220 °C .
Interesant este faptul că în interior aceste planete sunt calde – adica au un nucleu lichid cu temperatură destul de ridicată .

Nu este delimitată bine litosfera de atmosferă .

Conceptul de planetă gazoasă este destul de neînţeles pentru noi , deoarece de obicei se presupune că planetele seamănă cu planeta noastră – sunt solide .În realitate densitatea acestor planete este de la 700 la 1300 kg/m³ . Comparativ ,densitatea acestor planete variază între ulei rafinat şi glicerină . Doar nucleul acestor planete este solid . În rest totul e o mare aglomerare de gaze .

Doar aceste două adevăruri ne spun că viaţa pe planetele gazoase nu poate fi . Cu atât mai mult să apară din nimic , cum s-ar grăbi să afirme unii .

Datorită vitezei de rotaţie în jurul axei proprii ,aceste planete deţin recordul la furtuni – doar aici se pot găsi cele mai mari furtuni din Sistemul Solar .