Cum să te porţi corect pe Internet …


Deoarece acum internetul este accesibil la tot mai multe persoane tot mai des se întâmplă ca el să fie folosit greşit .
Am găsit un site în care elevii pe care-i învăţ îşi postează pozele şi comentariile . Nu mi-a venit să cred când am găsit şi copii de 10 ani !!! Majoritatea pozelor prezentau senzualitatea şi aveau menirea să atragă . Dacă acestea sunt preocupările celor care postează asemenea poze , mă întreb – oare ce-o fi în mintea lor ? O fetiţă de 10 ani care afirmă că o interesează băieţii !!? Sunt sigur că în naivitatea ei a dorit să copie pe cei mai mari , să se simtă matură … .Deoarece tinerii se prezintă greşit , ajung să fie înţeleşi greşit . Iar roadele atitudinilor lor nu vor întârzia să apară .

În aceste articol voi propune câţiva paşi care ar fi bine să-i faci .

Nume false sau un pseudonim arată copilăros un caracter copilăros .

Chiar când îţi înregistrezi un cont sau îţi deschizi cutia poştală este bine să foloseşti numele propriu . Este straniu să găseşti aşa nume ca blondy18 , kissgirl , cobra , armaghedon , etc. Ce impresie vei face celor cu care comunici ?

Astfel de nume folosesc cei care nu doresc să fie cunoscuţi după numele adevărat . De ce ? Deoarece ceea ce vorbesc sau fac pe internet să fie acoperit de „mister ” ca să poată să „se simtă liberi ” . Ei folosesc aceste nume ca un paravan ca să poată să vorbi despre lucruri pe care în mod normal le este ruşine să le spună ; să facă glume proaste şi să vorbească urât cu cineva .

Aceaste atitudine este copilăroasă şi nu arată nicidecum un caracter matur . O persoană cunoscută mi-a dat o carte de vizită , în care era şi email-ul . Culmea că email-ul era cu numele unor personaje SF ! Deci se mai întâmplă şi în lumea celor maturi ….

Dacă fiecare şi-ar posta comentariile ,pozele , etc. sub numele adevărat – nu toţi ar îndrăzni să „simtă liberi” .

Dă dovadă de maturitate şi nu folosi decât numele tău la înregistrări sau email .

Nu pune poze indecente .

Iarăşi voi face referire la site-ul pe care elevii îşi postau pozele . Unele poze nu aveau nimic indecent dar în majoritatea lor doreau să fie senzuale şi atrăgătoare .

Înţelege că aceste poze îţi vor putea face mult rău .

Pe lângă faptul că te vei prezenta într-o lumină greşită ,nici părinţii tăi nu vor fi încântaţi să te vadă aşa , sau să afle de la o terţă persoană despre ceea ce faci tu pe net.

Nu pune avatar cu imagini violente sau indecente .

Nu căuta să impresionezi , căci va trebui să o faci tot timpul şi e foarte obositor.

Dacă poţi – pune-ţi poza ta .

Nu folosi limbaj urât .

Biblia spune :

Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. Orice pom, care nu face roade bune, este tăiat şi aruncat în foc.” (Matei 7:17-19 )

Nici un om bun nu poate spune vorbe rele , iar un om rău nu va putea să nu se abţină de la cuvinte stricate .

Îndemnul lui Pavel către biserica din Efes a fost

Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, cari nu sînt cuviincioase; ci mai de grabă cuvinte de mulţămire.” (Efeseni 5:4)

Nu accesa site-uri cu conţinut indecent . Instalează-ţi un program care nu deschide site-uri indecente – apără-te pe tine şi pe cei din casa ta.

Biblia avertizează că

Păzeşte-ţi inima mai mult de cît orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.” (Proverbe 4:23)

Orice informaţie care intră în mintea (inima ) omului îl afectează . Dacă intră informaţie rea – ea cu timpul îi va afecta gândirea , va ajunge să se gândească mult la ceea ce a văzut .

Domnul Isus avertizează că :

Aţi auzit că s’a zis celor din vechime: ,,Să nu preacurveşti.„ Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s’o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.” (Matei 5:27-28)

Foloseşte Interentul ca pe o unealtă .

Interenetul are multe resurse bune ,dar are şi multe rele . Tu TREBUIE să alegi ceea ce este bun . Caută doar site-uri cu informaţie decentă şi care nu-şi perimite în nimic indecent . De exemplu – ca profesor folosesc des site-ul www.didactica.ro sau altele asemănătoare , dar îmi place mult să citesc şi informaţie utilă – de aceea mi-am pus adresele pe blog şi alte site-uri /bloguri care le citesc . Cu această ocazie le propun şi altora . Internetul este o bibliotecă în care poţi găsi multe lucruri utile şi frumoase , deci foloseşte-l înţelept .

Am fost încurajat de către profesorul nostru Vasile Filat să-mi fac un blog . Îi mulţumesc mult pentru aceasta , iar site-ul său( www.moldovacrestina.net ) este un exemplu de site administrat corect şi în mod frumos .

Eu folosesc blogul pentru vestirea Evangheliei Domnului nostru Isus Hristos şi prezentarea ştiinţifică a creaţionismului , şi oricine are întrebări cu privire la unul din cele două subiecte m-aş bucura să-i răspund .

#internet, #pericol, #tineri