De ce pe Venus nu poate exista viaţă?

Astăzi vă propun să facem cunoştinţă cu planeta Venus şi să vedem dacă se poate găsi viaţă pe această planetă .

Date generale .

Aceată planetă este numită planetă geamănă Pământului , nu este din cauza compoziţiei , ci din motivul că dimensiunea planetei este cea mai apropiată de dimensiunea Terrei . Restul planetelor sunt ori de câteva ori mai mici , ori mai mari . Venus are masa de 0,815 din masa Pământului şi viteza de evadare este apropiată 10,36 km/s (pe Pământ este de 11,2 km/s)

Deci Venus se află la distanţa medie de 108,2 milioane de km (distanţa minimă este de 107,4milioane km , iar maximă de 109 milioane km ) . Perioada de rotaţie în jurul axei sale este de 243,16 zile terestre , iar perioada de rotaţie în jurul Soarelui este 224,7 zile terestre . Interesant este că o zi pe Venus face mai mult decât un an .

După Soare şi Lună este cel mai strălucitor astru de pe bolta cerească .

Face parte din cele două planete care nu au sateliţi , împreună cu Mercur .Temperatura la suprafaţa planetei este foarte mare +480°C , este mai mare ca la Mercur , deşi Mercur e mai aproape de Soare . Aceasta se explică prin faptul că atmosfera Venusului conţine foarte mult bioxid de carbon , care produce efectul de seră (reflectă înapoi pe planetă radiaţiile termice) .

Înclinarea axei faţă de planul traiectoriei este de 178 ° . Aceasta înseamnă că Nordul cu Sudul sunt schimbaţi cu locul .

Din cauza atmosferei dense nu se vede suprafaţa planetei prin telescop .


Presiunea atmosferei este de aproximativ 90 atmosfere ! Adica aerul apasă asupra solului de 90 de ori mai mult decât pe Pământ . Omul nu ar putea suporta o asemenea presiune .

Atmosfera conţine aproximativ 96% bioxid de carbon şi restul azot .

Mişcarea planetei este retrogradată , adica se roteşte în sens opus în jurul axei sale ,decât o fac celelalte planete. Este un fapt foarte interesant că în „Atlas of Univers” de Patrick Moor scrie „Cauza mişcării retrogradate este necunoscută . Venus a fost lovită de un corp masiv înaintea evoluţiei sale şi literalmente rotită invers . Aceasta explicaţie nu este foarte plauzibilă , dar nu este uşor să găsim una mai bună .

Planeta are un câmp magnetic foarte slab .


Având în vedere că pe planetă au loc ploi de acid sulfuric , plus atmosferă ridicată temperatură imensă – este exclus să fie viaţă pe această planetă .Nici nu putea să existe vreodată .