Cum să te porţi dacă unul din părinţi este frecvent în stare de ebrietate ?

Recent m-a întrebat cineva cum poate să-şi iubească părintele dacă acesta este frecvent în stare de ebrietate şi vorbeşte şi se poartă urât .

În unul din articolele precedente am vorbit despre pericolele beţiei şi am postat şi o lecţie despre aceasta . Dar nu am abordat această problemă niciodată din această perspectivă .

Prin intermediul acestui articol vreau să răspund la această întrebare tuturor care se confruntă cu aceeaşi problemă .

Părintele care este în stare de ebrietate deseori este violent .

Din păcate părintele alcoolic cauă foarte des ceartă şi doreşte să se impună în faţa membrilor familiei (cel mai des aceştia sunt bărbaţii ) . În starea lor ei nu prea sunt deschişi spre discuţii constructive . Foarte mulţi copii şi adolescenţi sunt sătui de certurile care pornesc de la nimic şi care sunt interminabile . Pentru fiecare copil care are un părinte alcoolic (sau în stare frecventă de ebrietate) casa nu este un loc în care se întorc cu plăcere . Când termină lecţiile ei doresc să stea cât mai mult în altă parte decât să vină acasă . Iar când sunt acasă tresar la orice zgomot sau de fiecare dată când aud o uşă deschizându-se .

Ce să faci în acest caz ? Este o întrebare grea la care mi-e greu să răspund .Poţi să te încui în camera ta , dar aceasta posibil va înfuria părintele care doreşte să discute exact atunci şi exact cu tine . Poţi să pleci de acasă , dar şi aceasta nu este deloc o soluţie . De fapt evitarea unei probleme nu rezolvă problema . Dar deoarece eşti prea mic ca să iei asemenea hotărâri ,sau la moment chiar nu mai ştii ce soluţie este bună – nici nu ştiu ce sfat să-ţi dau … Dar te rog să ţii cont de următoarele …

Părintele alcoolic este egoist .

Unii în dorinţa lor doresc să înveţe minte părintele exact când este beat sau dimineaţa când se simtă încă „rău” . Persoanele mature stăpânite de o patimă sunt mai greu de convins să abandoneze obiceiurile lor . Părintele alcoolic nu prea se gândeşte la cum să-şi întreţină familia nici nu vede nevoiele casei , el crede că nevoile sale sunt cele mai importante . Iar uneori poate să-şi aducă aminte că câteva luni în urmă a cumpărat pâine în casă şi să te acuze că consumi foarte mult . Ba mai mult el nici nu –şi vede starea .

Din motiv că este egoist – va crede că toţi trebuie să-i satisfacă nevoile imediate.

Nu vorbi urât părintelui .

Cu toate acestea nu vorbi urât părintelui . Chiardacă ţi se adresează cu cuvinte murdare – te rog să nu răspunzi la fel .

Una din cele zece porunci zice :

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentruca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.

Nu scrie să-ţi cinsteşti părinţii doar dacă se poartă cu tine frumos , ci să-i cinsteşti în orice situaţie . Chiar dacă îşi fac rău lor . Ştiu că este greu şi uneori eşti tentat să faci unele lucruri de care posibil vei regreta mai târziu .

Uneori părintele în stare de ebrietate poate recurge şi la bătaie . Dacă eşti mai mare şi în stare să ripostezi , te rog să nu faci acest lucru. În primul rând mergi împotriva Cuvântului lui Dumnezeu:

Cine va lovi pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea.” (Exod 21:15 )

Acest gen de comportament nu este plăcut lui Dumnezeu şi nu poate fi motivat nicidecum .

În al doilea rând te vei simţi vinovat toată viaţa ta .

Ai grijă la felul cum vorbeşti cu părintele tău , nu ridica vocea ci răspunde calm :

Un răspuns blînd potoleşte mînia, dar o vorbă aspră aţîţă mînia.” (Proverbe 15:1)

Nu-l vorbi urât în faţa altora .

Un tânăr , fie el adolescent sau nu , caută protecţie (mai ales dacă nu o găseşte în familie ) , şi greşeala frecventă este că îl vorbeşte de rău altora . Dacă doreşti să ceri sfatul şi sprijinul – caută o persoană de încredere – preotul , rudele , care ştii că te va ajuta şi nu va stârni mai tare sentimentele negative dintre voi .

Vino în faţa lui Dumnezeu căci El te va asculta :

. Încrede-te în Domnul, şi fă binele; locuieşte în ţară, şi umblă în credincioşie. Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima. Încredinţează-ţi soarta în mîna Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra, El va face să strălucească dreptatea ta ca lumina, şi dreptul tău ca soarele la amează. Taci înaintea Domnului, şi nădăjduieşte în El. Nu te mînia pe cel ce izbuteşte în umbletele lui, pe omul, care îşi vede împlinirea planurilor lui rele. Lasă mînia, părăseşte iuţimea; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău” (Psalmul 37:2-8)

Pot să-ţi spun cu siguranţă că Dumnezeu îţi va da alinare şi pace în inimă . El poate chiar să-ţi rezolve problema .

Îngrijeşte-te de el .

Primul gând care îţi trece prin minte , atunci când părintele tău ajunge în neputinţă , este să-l laşi să sufere. Nu fă aşa . Îngrijeşte-te de el . Poartă-i de grijă chiar dacă prima dorinţă este să-l faci să sufere aşa cum ai suferit tu . Dar să ştii că răzbunarea nu-ţi va da satisfacţie căci răzbunarea niciodată nu este sufiecientă . Dacă este cazul să-l îngrijeşti la pat în caz de boală , ai grijă să nu-i lipsească nimic . Dacă a venit acasă şi a adormit pe unde apucă – înveleşte-l . Ştiu te doare să-ţi vezi în aşa stare părintele , dar tu trebuie să semeni Tatălui ceresc , căci suntem creaţi după chipul şi asemănrea Lui.

Nu merge să cumperi băutură pentru el .

Nu-i susţine modul de viaţă (nu-i cumpăra băutură nici de sărbători ) . Deseori cei care consumă alcool ,nu se pot opri din beţie şi apelează la cei ai casei după bani sau chiar trimit copii la magazin . Nu fă acest lucru . Astfel îl încurajezi să bea tot mai mult ştiind că are şi sprijinul tău .

Arată-i respect .

Sunt destule zile când părintele totuşi nu este în stare de ebrietate . Chiar şi acele zile fii un bun copil de Dumnezeu . Prin respect vreau să spun să-l asculţi în toate , până această ascultare vine în contradicţie cu Biblia .

Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept”(Efeseni 6:1)

Roagă-te lui Dumnezeu pentru părintele tău căci doar El îl poate schimba .

Fă-ţi un timp pentru rugăciune – roagă-te lui Dumnezeu pentru schimbarea tatălui tău . Căci El este Dumnezeul care a făcut universul în şase zile , El a smerit inima celui mai puternic împărat şi a schimbat foarte mulţi oameni . Doar Dumnezeul nostru poate face schimbări cu adevărat în oameni . Apelează la El .

#familie, #pericol, #societate