Cum este provocată dorinţa homosexuală şi cum poate fi schimbată?

Autor: Paul Cameron, Ph.D

Domnul Cameron este Decan la Institutul de Cercetări în domeniul Familiei, în Springs Colorado. Pentru mai multă informaţie despre aceasta organizatie, accesează chiar aici. Îl puteţi contacta la adresa Family Research Institute, PO Box 62640, Colorado Springs, CO 80962 USA. Tel.:  (303) 681-3113.


Cei mai mulţi dintre noi nu înţelegem de ce ar dori cineva să se implice în relaţii homosexuale. „Pentru o persoană de vârstă medie, această idée este una care trezeşte nedumerire, sau este chiar respingătoare. Într-adevăr, un chestionar recent efectuat indica că doar 14% din bărbaţi şi 10% din femei îşi imaginează ca un astfel de comportament să poarte cu sine “o posibilitate de a te bucura.”

Natura ciudată a dorinţei homosexuale i-a făcut pe mulţi oameni să concludă că acest avânt trebuie să fie înnăscut: că un anumit număr de oameni “se nasc aşa”, că preferinţele sexuale nu pot fi schimbate, sau chiar oprite. Însă, ce are de spus cea mai bună şi reală cercetare în acest domeniu? Sunt înclinaţiile homosexuale naturale sau irezistibile?

Aici, ar fi posibile cel puţin trei răspunsuri. Primul, răspunsul tradiţiei, care este următorul: comportamentul sexual este un obicei rău în care oamenii cad, pentru că sunt desfrânaţi sexual şi sunt experimentaţi la acest capitol. Acest punct de vedere susţine că homosexualii singuri îşi aleg stilul de viaţă ca şi resultat al libertăţii eului şi al nedorinţei de a asculta de regulile societăţii. Al doilea punct de vedere este susţinut de către un număr de psihanalişti (cum ar fi Bieber, Socarides). Conform lor, comportamentul sexual reprezintă o boală mintală, o dezvoltare simptomatică şi încetinită. Ei susţin că homosexualii au dorinţe nenaturale şi perverse, ca şi rezultat al relaţiilor familiale lipsite de afecţiune din copilărie sau alte traume. Cea de-a treia ipoteză este cea “biologică” şi susţine originea hormonală şi genetică a acestor dorinţe şi că nu este implicată alegerea şi nu este numaidecât cazul unei “traume din copilărie”.

Care din aceste ipoteze ţi se pare mai documentată? Care din ele ne explică cel mai bine caracterul homosexual şi originile acestuia? Răspunsul se pare a fi că comportamentul homosexual se învaţă. Următoarele 7 puncte susţin această concluzie.

1) Nici un cercetător nu a putut veni cu dovezi demonstrabile din punct de vedere al diferenţelor biologice sau genetice între heterosexuali şi homosexuali care să fie cauzate de comportamentul lor

Ocazional aţi putea să citiţi despre un studiu ştiinţific care sugerează că homosexualitatea este o tendinţă moştenită, dar astfel de studii au fost desconsiderate în urma unor scrutine amănunţite şi încercări de a da răspunsuri. Nimeni nu a descoperit vreo deosebire între heterosexuali şi homosexuali, din punct de vedere genetic, hormonal sau fizic – cel puţin nici una care să aducă un răspuns adecvat satisfăcător, în timp ce lipsa acestor dovezi nu demonstrează că nu sunt posibile tendinţe sexuale moştenite, astfel, lipsa oricăror dovezi, demonstrează lipsa existenţei lor.

2) Oamenii tind să creadă că dorinţele sexuale şi comportamentul lor sunt învăţate

„In două studii voluminoase li s-a cerut mai multor homosexuali să explice originile dorinţelor lor şi felul caracterului lor – “cum au ajuns să fie ce sunt”. Primul dintre aceste studii a fost condus ce către Kinsez în anul 1940 şi a cuprins 1700 de homosexuali. Al doilea a fost efectuat în 1940 şi a implicat 979 de homosexuali. Ambele studii au fost efectuate exact în perioada când mişcarea cu privire la “drepturile gay-lor” a început să politicizeze despre originile homosexualilor. Ambele raportau aceleaşi constatări: Homosexualii credeau orbeşte că simţămintele şi caracterul lor erau rezultat al influenţelor sociale.

Întru-un studiu efectuat în 1983 de către Institutul de Cercetări în domeniul Familiei (ICF) care a implicat la întâmplare 147 de homosexuali, 35% dintre ei au spus că dorinţele lor sexuale sunt de origine ereditară. Interesant este faptul că aproape 80% din 3400 de heterosexuali au mărturisit că preferinţele şi comportamentul lor sexual au fost învăţate (vezi tabelul de mai jos).

experienţe homosexuale premature cu adulţi de aceeaşi vârstă – 22%

prieteni homosexuali în jurul homosexualilor – 16%

relaţii proaste cu mama – 15%

dezvoltare neordinară (era un laş, nu se prea înţelegea cu cei de acelaşi sex, ş.a.) – 15%

relaţii proaste cu tata – 14%

parteneri heterosexuali nepotriviţi – 12%

incapacitate de implicare socială – 9%

născut aşa – 9%

Mă aflam mult în jurul heterosexualilor – 39%

societatea învaţă heterosexualitate şi eu răspund la aceasta – 34%

născut aşa – 22%

părinţii mei au avut o căsătorie atât de reuşită că mi-am dorit şi eu una la fel – 21%

Am încercat şi mi-a plăcut – 12%

experienţele heterosexuale din copilărie cu parteneri au fost de genul “eşti acceptat” în gaşca mea – 9%

Am fost sedus de un adult heterosexual – 5%

Cu toate ca aceste rezultate sunt convingatoare, ele ne mai sugereaza ceva si despre tendinta recenta de a crede ca comportamentul homosexual este mostenit sau biologic. Incepind cu 1930 (cind Kinsey a inceput sa stringa material) si pina in 1970, pina cind s-a definit un “raspuns clar”, doar 10% din homosexuali pretindeau ca “s-au nascut astfel.” Heterosexualii continua sa creada ca comportamentrul lor este in linii genereale un rezultat al conditiei lor sociale.

3) Homosexualii batrini se apropie (influenteaza) de cei tineri

Este deja stiut ca homosexualitatea, ca si dependenta de droguri, este “transmisa” de la indivizii batrini. Prima relatie homosexuala este de obicei initiata de o persoana mai in virsta. In mai multe studii 60%, (6) 64%, (3) şi 61% (10) dintre respondenti au afirmat ca primul lor partener, care a initiat o experienta sexuala, a fost cineva mai in virsta

Modul cum are loc acest lucru este sugerat de un studiu de importanta nationala din Anglia facut la intimplare: (17) 35% din baieti si 9% din fete au spus ca au avut ca si parteneri adulti homosexuali. Fie din motiv de atentie, curiozitate, sau fiind fortati, 2% din baieti si 1% de fete au cedat. In SUA 37 % din barbati si 9 % din femei au raportat ca au avut relatii homosexuale (65 % din cei care au initiat au fost mai in virsta). De asemenea, un studiu efectuat cu 400 de adolescenti a raportat ca “pentru baieti, prima lor experienta homosexuala a fost cu cineva mai mare decit ei, jumatate din partenerii baietilor au fost peste 20 sau mai mult; cit despre fete procentajul lor s-a ridicat pina la 43%. Un sfert din homosexuali au admis ca au avut sex cu copii si minori, acest lucru sugerind faptul ca homosexualitatea este introdusa tinerilor ca si multe alte lucruri, prin experienta, adica este invatata.

4) Experientele homosexuale timpurii influenteaza normele de comportament

In anii 1980, oamenii de stiinta au cercetat relatarile lui Kinsey sa determine daca e adevarat sau nu ca experientele sexuale din copilarie influenteaza comportamentul adultilor. Rezultatele au fost semnificative: experienta homosexuala la o virsta timpurie, si in special daca a fost prima relatie sexuala – a dovedit ca va influenta puternic comportamentul homosexual al adultului, aceasta fiind valabil atit pentru barbati cit si pentru femei. Un model similar apare in 1970 la Istitutul lui Kinsey in unul din studii: a fost determinata o relatie puternica intre cei care au experimentat pentru prima data relatii homosexuale si cei care au practicat relatiile homosexuale in viata lor mai tirziu. In studiul FRI doua treimi din baietii a caror prima experienta a fost una homosexuala, s-au implicat in relatii homosexuale fiind adulti; 95% din cei a caror prima axperienta a fost heterosexuala, a ramas la fel si cind au ajuns adulti. Acelasi model de comportament sexual a fost inregistrat si la femei. Este remarcabil ca aceste vaste cercetari empirice au aratat esential aceleasi rezultate. Primele experiente ale unui copil au fost puternic associate cu comportamentul lui pe care il va avea adult fiind.

5) Comportamentul sexual este influentat de factorii culturali – mai ales de convigerile religioase.

Kinsey a reportat “mai putine relatii homosexuale in rindurile grupurilor religioase, fie Protestanti, Catolici, sau Evrei si mai multe relatii homosexuale in rindurile oamenilor care nu apartin unor grupari religioase. In 1983 studiul efectuat de FRI a concluzionat ca numarul celor din mediu laic este de 4 ori mai supus riscului homosexualitatii, decit cei care provin din context religios. Aceste studii demonstreaza ca atunci cind oamenii cred ca aceste relatii sunt imorale, ei sunt mai putin probabil expusi riscului de a se implica in acest tip de relatii.

Recent, din cauza epidemiei SIDA, s-a descoperit ca in raport cu barbatii albi, cei de culoare sunt de 2 ori mai multi homosexuali si de 4 ori mai multi bisexuali. Probabil se leaga si de faptul ca 62% de copii de culoare sunt crescuti in familii fara tata, in comparatie cu 17% din copiii albi. Dar chiar si cel mai inrait rasist nu va afirma ca este din cauza predispozitiei genetice. Au fost oare cu adevarat impulsurile homosexuale mostenite, noi nu suntem in stare sa gasim diferentele practicii homosexuale conform educatiei religioase si educatiei rasiale sub-cuturale.

6) Multi isi schimba preferintele lor sexuale.

Intr-o mostra completata la intimplare, 88% din femeile care au pretins a avea atractie lezbiana, si 73% din barbati care au pretins a se bucura de placere sexuala homosexuala, afirma ca au fost provocati sexual de cineva de sex opus.

85% din aceste „lesbiene” si 54% din acesti „homosexuali” au raportat ca au intretinut relatiil sexuale cu cineva de sex opus la o virsta matura.

67% din lesbiene si 54% din homosexuali au raportat atractii sexuale curente fata de cineva de sex opus

82% din lesbiene si 66% din homosexuali au raportat ca sunt indragostiti de cineva de sex opus.

Experienta homosexuala. Ei simt impulsuri normale. Majoritatea au fost provocati sexual, au avut relatii sexuale si chiar s-au indragostit de cineva de sex opus. O mostra nationala efectuata la intimplare a interogat 904 barbati si anume despre viata lor sexuala incepind cu virsta de 21 de ani si in special in ultimii ani. Conform cifrelor obtinute, 1.3% au raportat ca au trait sexual in trecut si 5.2% cind au fost adulti. Mai putin de 1% din barbati au avut sex doar cu un barbat. Si 6 din fiecare al 7-lea barbat care a avut relatii cu un barbat, au raportat ca au avut relatii sexuale si cu femei. Este mult mai diferit atunci cind ne referim la povestea cu caracteristici mostenite. Rasa si genul nu sunt optiuni ale vietii. Ele ramin imuabile. Schimbarea de sex si experimentul demonstrate in aceste 2 studii identifica homosexualitatea ca si o preferinta, nu ca si ceva inevitabil.

7) Sunt multi ex-homosexuali.

Multi care s-au implicat in una sau doua experiente homosexuale nu mai repeta niciodata acest lucru – raporta un sondaj cercetare efectuat pentru o treime din barbate ce au trecut prin experiente homosexuale. Apoi mai sunt fosti homosexuali care au contunuat legaturile homosexualle pentru citiva ani, iar mai tirziu si-au schimbat nu doar obiceiurile, dar si obiectul dorintelor lor. Citeodata aceasta transformare se intimpla ca si rezultat al psohoterapiei; alteori este initiat de o convertire la o miscare religioasa. Asemenea celor care au fost vindecati de dependenta de droguri si alcool, aceste tratamente nu indeparteaza dorintele si ispitele homosexuale intotdeauna. In 1984 aproape 2% din heterosexuali au raportat ca a fost asa moment cind ei s-au considerat a fi homosexuali. Este evident ca un numar substantial de oameni isi reconsidera preferintele lor sexuale intr-un moment.

De de este cauzata dorinta homosexuala?

Daca impulsurile homosexuale nu sunt mostenite, ce fel de influente cauzeaza dorinte puternice homosexuale? Nici un raspuns nu este acceptat pentru toate cercetarile in acest domeniu. Factorii de baza totusi, se pare ca se impart in patru categorii. Asa cum se intimpla si cu alte inclinatii sexuale cauzate, barbatii in special sunt mai influentabili:

1. Experienta homosexuala :

Orice experienta homosexuala din copilarie, in special daca este prima experienta sexuala, sau cu un adult

Orice contact homosexual cu un adult, indeosebi cu o ruda sau cu o persoana de autoritate (intr-un chestionar, 5% din homosexualii adulti vizavi de 0.8% heterosexuali, au raportat implicatii sexuale in copilarie cu profesori din invatamintul primar si secundar).

2. Devieri (anomalii) familiare, care includ urmatoarele:

O mama dominanta, posesiva sau una care respingea tot timpul

Un tata absent, distant sau care respingea tot timpul

Un parinte cu inclinatii homosexuale, in special unul care isi molesteaza copilul de acelasi sex

Un frate sau sora vitrega cu inclinatii homosexuale, in special unul care isi molesteaza fratele sau sora

Lipsa unui mediu familiar religios

divortul, care deseori duce la probleme sexuale, atit pentru copii, cit si pentru adulti

parinti care modeleaza roluri sexuale anormale (netraditionale)

acceptarea homosexualitatii ca si un stil de viata – e bine-primit orice homosexual in cercul familiei

3. O experienta sexuala iesita din comun, in specila devreme in copilarie:

masturbare precoce sau excesiva

expunerea la pornografie in copilarie

sex depersonalizat (sex in grup, sex cu animale)

fete ce au avut sex cu barbati adulti

4. Influente culturale

o subcultura care aproba vizibil homosexualitatea, una care da friu liber curiozitatii si incurajeaza explorarea

educatie sexuala pro-homosexuala

persoane homosexuale de influenta, cum ar fi profesori (4% din gay-ii lui Kinsey si 4% din cei FRI au raportat ca prima lor experienta homosexuala a fost cu un profesor)

toleranta sociala si legala a faptelor homosexualilor

descrierea homosexualitatii ca si ceva normal, ori comportament cu dorinte

Homosexualitatea poate fi schimbata?

Cu siguranta. Asa cum am mentionat si mai sus, multi oameni au scapat de homosexualism, aproape tot atitia citi sunt cei care-si spun “gay”.

Este clar ca probema care se cere eliminata este comportamentul homosexual. Asa cum multi heterosexuali isi controleaza dorintele de a nu se implica in relatii sexuale pre-maritale sau extra-maritale, asa trebuie sa faca si cei care au dorinte homosexuale, sa se disciplineze, sa se abtina de la contact homosexual. Un lucru iese foarte mult in evidenta: Asocierile sunt foarte importante. Oricine doreste sa se abtina de la relatii homosexuale trebuie sa evite compania celor ce practica homosexualitatea. La moment exista organizatii care includ “misiunile fostilor gay”, care si-au propus ca si scop sa-i ajute pe cei care vor sa-si restabileasca comportamentul. Psihoterapia garanteaza 30% din procesul de vindecare, iar angajamentul religios s-a dovedit a fi cel mai de ajutor factor in evitarea obiceiurilor homosexuale.

#homosexualitate, #imoralitate, #societate, #tineri