10 adevăruri despre concubinaj

1 Arată lipsă de seriozitate din partea celor implicaţi . Imaturitate .

În aşa fel de relaţii , când partenerii trăiesc sub acelaşi acoperiş dar nu sunt înregistraţi ca soţ şi soţie , nu se vede multă seriozitate . Voi explica de ce .

Acest tip de relaţie prezintă visul nerealizat a fiecărui adolescent sau tânăr . În aşa relaţii – este evidenţiată mai mult latura intimă . Deşi persoanele implicate spun că e ca şi în viaţa de familia , nu e adevărat . În viaţa de familie se implică persoane care sunt destul de mature să ia decizii importante în viaţa lor . Una din decizii este căsătoria .

În Biblie este scris:

Dar dacă nu se pot înfrîna, să se căsătorească; pentrucă este mai bine să se căsătorească decît să ardă.” (1 Corinteni 7:9 )

O persoană matură , va putea să facă acest pas conştient că este o nouă etapă în viaţa sa ,în care va trebui să se dedice mai mult familiei nou formate, să întreţină acea familie , să fie un factor de decizie şi să fie responsabil pentru acele decizii luate . Aşa se întâmplă într-o familie.

Dacă un tinăr nu arată seriozitate făcând acest pas , el nu va arăta nici ca concubin .

2 Este păcat şi e pedepsit de Dumnezeu

În Epistola către Evrei este scris :

Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari(cei care au relaţii înainte de căsătorie ) şi pe preacurvari (cei care au relaţii cu altcineva decât partenerul de căsătorie).” (Evrei 13:4)

Dumnezeu a constituit familia şi tot El va pedepsi pe cei care nu o respectă . În acest verset scrie că Dumnezeu îi va judeca – ceea ce presupune să fie şi pedepsiţi după faptele lor . În cazul concubinajului – persoanele implicate păcătuiesc împortiva lui Dumnezeu , nu a oamenilor .

Deşi mulţi pot afirma că ei se iubesc , Dumnezeu nu-şi schimbă principiile în numele dragostei oamenilor .Mai degrabă , oamenii trebuie să aibă principiile lui Dumnezeu .

3 Nu implică obligaţii .

Concubinajul se pare că există doar pentru a crea contextul de a trăi sexual cu partenerul dorit . Tinerii trăiesc împreună „pentru a se cunoaşte” mai bine . A te cunoaşte presupune relaţii intime înainte de căsătorie , „că dacă nu-s compatibili să nu se căsătorească” . Am impresia uneori că mulţi îşi verifică compatibilitate vre-o 2-3 ani , apoi hotărăsc că nu sunt compatibili şi se despart .

Adevărul este că aceste relaţii nu implică obligaţii de nici un fel , poţi să te desparţi de partener fără nici o problemă .

Am aflat că multe cupluri nu se căsătoresc doar pentru că divorţul durează mult timp şi e anevoios . Oamenii deja când se întâlnesc se gândesc că nu va dura relaţia lor !!

4 Crează o iluzie de familie .

Se pare că totul e ca într-o familie : femeia găteşte , bărbatul aduce banii acasă , se uită seara la TV împreună şi toţi sunt fericiţi . Dar nu e aşa . La un moment de criză , cel puţin unul din ei va da înapoi . Şi tocmai pentru că nu au obligaţii – va renunţa la relaţie . În concubinaj poţi să fugi de relaţie , dar într-o căsătorie vei lupta pentru a reface căsătoria .

În căsătorie , orice persoană matură ştie că vor fi momente în care nu vor cădea de acord asupra unui subiect , va trebui să repare greşeli , să facă copromisuri , ş.a. . Va lupta pentru ca să fie o familie fericită .

5 Face nume rău .

Dacă eşti fată , acest fapt te va afecta cel mai tare. Îţi va ieşi un nume de fată uşuratică . Acum poţi să spui că nu te interesează părerea celor din jur , că vă iubiţi , el/ea este primul bărbat/femeie din viaţa ta , dar nu e aşa .

Nimeni nu e măgulit dacă este numită curvă sau curvar .

Nu te păcăli cu faptul că e la modă . Am ajuns o vreme când imoralitatea este considerată o virtute . Arată un caracter frumos şi valori frumoase . Nu te lăsa dus de val ci ţine-te de principiile frumoase care le ai , indiferent de situaţie .

6 Pune în situaţie dificilă viitorii părinţi .

Vei ajunge să ai copii ; cum le vei spune că ai trăit cu soţul/soţia ta înainte de căsătorie? Dacă nu realizezi acest lucru , atunci ar trebui să te gândeşti că ei (copii) vor lua exemplu de la tine . Doreşti copii tăi să fie implicaţi în relaţii dubioase ? Să-şi strice viitorul doar pentru o plăcere de prezent ?

7 Presupune o falsă libertate .

Majoritatea consideră că sunt liberi şi nu se simt presaţi de soţii , că pot să stea cu prietenii fără ca să fie sufocaţi de soţie .

Aceasta e libertate – când crezi că te „presează şi sufocă ” soţia ?

Sfintele Scripturi spun că :

De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mamă-sa, şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup. Încolo fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat.” (Efeseni 5 :31,33)

Nu mai poţi să fugi de soţie/soţ dacă o iubeşti şi doreşti să te îngrijeşti de partenerul tău de căsătorie ca pe sine .

8 Relaţie profitoare .

Unii doar profită de o aşa relaţie pentru a avea relaţii intime fără limită . Mă miră faptul că mulţi cad de acord şi doresc să trăiască în concubinaj .

9 Pierd binecuvântarea lui Dumnezeu .

Orice tânăr doreşte o căsătorie binecuvântată de Dumnezeu . Deoarece El este Cel care a instituit familia , reţeta pentru o familie fericită se găseşte tot la Dumnezeu . Dumnezeu binecuvântează pe cei care-L ascultă şi împlinesc tot ce porunceşte El . În momentul când tinerii hotărăsc să se joace de-a familia , nu realizează că ei singuri nu se vor bucura de o viaţă de familia fericită .

Vor pierde din fericirea familiei şi vor ajunge să se urască mai tare decât se iubeau . Vor ajunge să-şi reproşeze unul altuia multe lucruri .

10 Arată lipsă de respect .

Un caz de concubinaj este redat în Bibile în cartea Judecătorilor :

Un Levit avea o ţiitoare (concubină ) , care nu i-a fost credincioasă şi l-a părăsit .El s-a dus după ea ,acasă la tată ei şi a convins-o să se întoarcă la ea . În drum spre casă a înnoptat în oraşul Ghibea . Pe când stăteau ei la masă au venit nişte oameni stricaţi la ei şi insistat să aibă relaţii cu acel Levit . Afară a ieşit gazda casei şi le-a vorbit :

Stăpînul casei a ieşit la ei, şi le-a zis: ,,Nu, fraţilor, vă rog să nu faceţi un lucru aşa de rău; fiindcă omul acesta a intrat în casa mea, nu săvîrşiţi mişelia aceasta. Iată că am o fată fecioară, şi omul acesta are o ţiitoare; vi le voi aduce afară: necinstiţi-le, şi faceţi-le ce vă va plăcea. Dar nu săvîrşiţi cu omul acesta o faptă aşa de nelegiuită„.

Oamenii aceia n’au vrut să-l asculte. Atunci omul şi-a luat ţiitoarea, şi le-a adus-o afară. Ei s’au împreunat cu ea, şi şi-au bătut joc de ea toată noaptea pînă dimineaţa: şi i-au dat drumul cînd se lumina de ziuă. Către ziuă, femeia aceasta a venit şi a căzut la uşa casei omului la care era bărbatul ei, şi a rămas acolo pînă la ziuă.” (Judecători 19:23- 26 )

Acel Levit , nici nu a dorit să-şi apere concubina , ci a dat-o pe ea doar ca el să fie salvat . Şi-a apărat viaţa cu preţui vieţii ei . Oare aşa mult a preţuit ea pentru el ?

Dacă eşti implicat într-o aşa relaţie , te rog să te opreşti acum . Cere-i iertarea lui Dumnezeu pentru tot ce ai facut . Dacă eşti băiat sau fată , opriţi-vă şi luaţi o hotărâre pentru viitorul vostru . Hotărâţi data nunţii şi până la nuntă opriţi-vă să aveţi relaţii .

Domnul să vă binecuvânteze .

#familie, #imoralitate, #tineri