Curbet Alexandru

Iunie 15, 2008

Cum să înveţi eficient sau cum să fii pregătit pentru examen?

Filed under: învăţământ, sfaturi — Etichete:, , — Alexandru Curbet @ 4:03

Deoarece suntem la sfârşitul perioadei de examene , aş dori să vin cu unele sfaturi practice pentru elevi şi studenţii care doresc să aibă note bune şi să cunoască bine materia .

Acum mulţi realizează că ar putea să stea mai mult deasupra cărţii sau să fie mai atent în timpul anului , dar este prea târziu . Cum spune un proverb românesc „Porcul în ajun nu se îngraşă ”. Situaţia este foarte neplăcută ,deci unii se conformează , alţii copie , alţii dau mită ca să dea altcineva pentru ei examenul .

Dacă nu doreşti să le fie ruşine părinţilor pentru tine şi rezultatele care le vei obţine să fie bune – atunci nu aştepta , ci pregăteşte-te .

Dacă nu eşti absolvent , dar viitorul îţi rezervă acest eveniment atunci ar fi bine să citeşti acest articol până la capăt . Dacă eşti pe băncile studenţiei – atunci despre tine va fi vorba .

Deci să vorbim despre paşii pe care trebuie să-i parcurgi :

1 Învaţă regulat .

Nu voi spune că este vre-o metodă prin care să devii deţinător de informaţie într-o clipă . Dar fii foarte atent – dacă tot stai la lecţii , foloseşte acest timp la randamente maxim . Nu este deloc inteligent să dormi la lecţii , ca apoi să nu dormi nopţile sau week-end-urile pentru a recupera tot . În timpul orelor – profesorul vine pregătit pentru tine – aşa că profită de aceasta. Dacă eşti la liceu trebuie să ştii că liceul nu este obligatoriu , deci dacă nu vrei nu te va impune nimeni să înveţi . Pentru că tot vei sta la ore , condu-te după lozinca ta preferată „Trăieşte clipa la maxim !” . Se încadrează foarte bine în acest context .

Învaţă la ore , învaţă şi acasă .

Trebuie să realizezi că timpul oricum trece , fie că eşti atent fie că nu eşti .

Ştiu că îţi este greu să înveţi regulat , dar nu este imposibil . Identifică evenimentele care nu au nici un rost , şi înlocuieşte-le cu pregătirea . Şi trebuie să recunoşti – nu este greu , pur şi simplu uneori te plictiseşti . Deci ….

2 Disciplinează-te .

Exact cum te-ai disciplinat să te speli pe dinţi în fiecare seară , aşa trebuie să te disciplinezi şi cu lecţiile . Nu e greu , trebuie să nu abandonezi doar . Fă-ţi ţie o promisiune , şi ţinte-te de ea . Aşa efortul va fi dozat şi nu vei avea senzaţia de supraoboseală la sfârşit de semestru . O colegă de a mea de la liceu învăţa tot timpul la vreme şi când erau lucrări neanunţate – nu avea nici un stres . Ştia că era gata să răspundă . Şi răspundea foarte bine .

Dacă ei teză sau examen la facultate – nu face greşeala ca să înveţi totul în ajun sau cu o săptămână înainte . Creierul va primi foarte multă informaţie şi nu va reuşi să o prelucreze eficient pe toată . Este un mit între studenţi că orice studentn învaţă doar în sesiune .

Fii înţelept – pregăteşte-te din timp . Un profesor de la facultate ,domnul Şunel ,ne-a învăţat cum să ne pregătim bine la astfel de examene : fii cu materia pregătită în proporţie de 20-40% înainte de examen . Dar această parte a materiei trebuie să o ştii foarte bine , deoarece ea este ca o trambulină .
Studenţii care învaţă doar în perioada sesiunii sau cu 1-2 săptămână se întâmpină cu o problemă – trebuie mai întâi să parcurgi toată materia o dată ca apoi să începi să o „digeri” cum trebuie . Pierzi o zi sau două . Dacă ai învăţate cele 20-40% (aici sunt elementele de bază , fundamentul pentru cele ce urmeză a fi învăţate ) atunci foarte uşor înţelegi restul materiei .

Biblia spune „ Planurile omului harnic nu duc de cît la belşug, dar celce lucrează cu grabă n’ajunge de cît la lipsă. ” (Proverbe 21:5)

3 Învaţă în avans .

Foarte rar văd elevii să înveţe în avans . Foarte des elevii şi studenţii au timp care nu este planificat – în care nu ştiu ce să facă . Ei pot să facă unele investigaţii în avans . Acest lucru este valabil pentru literatura română , biologie , geografie , istorie ,limbi străine , ş.a. , sunt manuale vechi care redau materialul mai simplist ,mai clar . La bibliotecă am găsit un manual de acustică din 1957 , care redă principiile acusticii accesibil şi pentru un elev de clasa a 7-a , acolo am găsit foarte simplu explicat principiul de fucţionare a aparatelor de tip casetofon şi a microfoanelor , ş.a. .

4 Implică-te în olimpiade .

Olimpiadele îţi dau o creştere considerabilă pe care nu ţi-o poate da orele obişnuite . Chair dacă nu eşti la cel mai nalt nivel , cere profesorului să te implice şi pe tine . Fă acest lucru cel puţin la obiectele la care trebuie să dai examene . Olimpiadele te vor obliga să repeţi toată materia din clasele mai mici ,şi să o înveţi şi pe cea din anul curent în avans – şi la cel mai nalt nivel .

Sunt multe olimpiade sub formă de problemare , sunt în revistele de specialitate şi poţi găsi şi olimpiade pe unele site-uri .(vezi olimpiade.ro).

Dar dacă tot de angajezi să fii pregătit de către profesor – atunci dă dovadă de seriozitate şi străduinţă .

5 Mergi la tabere în care se predă materia care îţi trebuieşte

În perioada vacanţelor se organizează tabere pentru elevi în care se predă o materie care îţi trebuie la şcoală .

O astfel de tabără ţi-ar fi de folos deoarece acolo înveţi dar şi te bucuri de comunicarea cu alţi oameni . O astfel de oportunitate îţi oferă EFNL (English For a New Life) şi în această vară – ei organizează două tabere – prima pe data de 20-30 iulie , iar următoare pe 30 iulie -8 august . În aceste tabere vei avea şansa să-ţi îmbunătăţeşti engleza şi să vorbeşti limba cu persoane care îţi vor corecta exprimare .

6 Fă cursuri .

Dar aceste cursuri nu te ajută cu mult dacă eşti în clasa a 12-a şi nu ai habar de matematică . Îţi va fi foarte greu să recuperezi materia (care şi aşa e voluminoasă ) într-un an . Sigur în localitatea în care eşti poţi să găseşti persoane care să se ocupe cu tine . Dacă eşti în sat – atunci poţi să vorbeşti cu profesorul care te învaţă să-ţi acorde o zi pe săptămână pentru tine .

Fii conştiincios şi pregăteşte-te bine .

Dacă nu ai banii necesari pentru a achita nişte cursuri atunci poţi lua nişte manuale bune de la bibliotecă sau nişte cursuri (sau programe ) de pe internet .

7 Foloseşte mai multe surse .

Unii autori prezintă o parte a temelor într-un mod mai ştiinţific sau mai puţin clar pentru tine , atunci ar fi mai bine să ai în biblioteca ta mai mulţi autori . Eu aşa m-am pregătit la unele materii la facultate şi a dar rezultate .

8 Nici într-un caz nu copia .

Elevii care copiază sunt ştiuţi de tot colectivul de profesori . Odată ce vei copia la un profesor , va fi greu să demonstrezi altora că cunoşti bine materia .

Şi ultimul sfat :

Tot ce nu înţelegi la moment – notează-ţi . Apoi după ce ţi-ai notat – găseşte pe cineva care va putea să-ţi răspundă la întrebări .

Cel mai des vei apela ,desigur , la profesori , dar şi colegii nu sunt deloc de neglijat .

Domnul să-ţi dea înţelepciune ca să te poţi pregăti bine de examene .

Anunțuri

29 comentarii »

 1. O carte ce poate ajuta: Învăţarea academică independentă: http://www.scribd.com/doc/2238748/Invatarea-academica-independenta

  Apreciază

  Comentariu de Ce zic eu — Iunie 15, 2008 @ 11:19

 2. la ce ajuta matematica cu derivate si toate altele?????
  nu pot sa ma gandesc la asa ceva.
  sa merg la magazin si sa imi de-a rest,si sa imi zica ca a derivat si ca a ajuns la acel rest???
  sau intervale e o prostie
  dau bacu si inca nust la ce ajuta..
  si daca intrebi un profesor…iti zice ca asa are in programa ( nici ei nu stiu la ce foloseste )
  daca mai inventeaza cineva ceva de genu asta macar sa le inventeze cu capul pe umeri nu cu altceva.

  Apreciază

  Comentariu de fla bv — Iunie 24, 2008 @ 18:33

 3. Am 15 ani si sunt eleva de 9. Nu sunt atenta la ore, invat doar cand am un test (si atunci rar). cel mai des invat in pauze. Am norocul de a retine foarte repede o lectie insa pe interval scurt. Pot continua asa pana in clasa a 12a si sa iau bacul fara probleme si fara sa copiez.. Insa m-am hotarat sa lupt pt o bursa ceea ce inseamna de 2 ori (cel putin) mai mult efort la invatat. Un sfat pentru cei care fac ceea ce faceam si eu.. Invatati! Stiti vorba aia „Ai carte, ai parte!” Ei bine, este pe cat se poate de adevarat!

  Apreciază

  Comentariu de cristina — August 6, 2008 @ 17:28

 4. Dragă Cristina , sunt deacord cu tine . Orice lucru preţios se obţine cu greu .
  Perseverează în continuare .

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — August 9, 2008 @ 6:55

 5. Ai perfecta dreptate,mi-a fost de folos sa citesc ce ai scris.Sanatate si spor in tot ceea ce faci!

  Apreciază

  Comentariu de Florin — August 13, 2008 @ 1:58

 6. eu am trecut deja prin liceu sigur dupa razboi se arata multi viteji probabil de asta regret si mai mult ca nu am invatat tot timpul si am invatat cand eram fosrtat de imprejurari la olimpiade… putine la numar… si in cls a 12 a m am dus degeaba e vb de un o materie la care studiam autocad un prog de proiectare … si acum regret ca am piertut timpul asta e nu mai am ce face oricum o sa profit la maxim de facultate bacul e un examen care nu releva absolut nimic eu m am pregatit pe ultima suta de metri si cu noroc am luat 9,23 acum sper sa fac un curs de limba engleza in paralele cu fac btw facultatea e pe acelas profil din liceu „proiectant cad ” si mi am propus sa strang ceva diplome din participat pe la voluntariate ma informeaza mai mult prietena mea si peste doi ani am vrea sa dam impreauna la o facultate in franta iar daca o sa reusim o sa renuntam la cea de aici ….

  Apreciază

  Comentariu de catalin — Septembrie 27, 2008 @ 7:24

 7. Multumesc de articol. De fapt, pina acum infeplineam citeva din aceste sfaturi. Dar ma voi starui mai mult.
  Sunt elev intr-a 9-a si mi-ar prinde bine niste cunostinte la examen(O, Doamne). Thank you.

  Apreciază

  Comentariu de paulsanduleac — Octombrie 20, 2008 @ 15:50

 8. ami aduc aminte de liceu akolo era ca si cum nu eram nu invaztam cu toate astea am luat bacu si am intrat la fac (doamne ce psrostie am facut) deci asta e pt liceeni puneti mana si invatati daca dati mai departe ca altfel va blestemati zilele credetima am trecut prin asa ceva

  Apreciază

  Comentariu de cei3apostoli — Noiembrie 5, 2008 @ 12:41

 9. sunt natty si sunt a 9a
  invat bine
  dar am si eo probleme
  am olipiada acum si incep sa ma stresez ca nush nimik
  si nu pot sa ma concentrez
  apoi am probleme legate de familie si mereu ma incurca cu studierea. Mii frica ca nu o sa stiu nimik. cum sa-mi capat putere de a ma concentra asupra temelor si pregatiirii de olimpiada, cand pt mine acum mai este si viata de adoleschent, si apoi distractia netu mess si etc…..

  Apreciază

  Comentariu de Boocky — Martie 10, 2009 @ 22:22

 10. dragă natty,
  pregătirea de olimpiadă este grea din motiv că trebuie să te pregăteşti şi la celelalte obiecte .
  Încearcă să elimini totuşi activităţile care îţi iau mult timp – de exemplul mess, netul . Dacă olimpiada este importantă pentru tine – pune mai mult timp de o parte pentru învăţătură.
  Nu ai să reuşeşti să le faci pe amândouă – învaţăte-te să dai prioritate la unele activităţi .
  Fiecare elev are emoţii înainte de examene . Sunt sigur că ai să faci faţă .

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Martie 10, 2009 @ 23:31

 11. Am dat de blogul tau de pe google la o simpla cautare „cum sa inveti”. Acum sunt in vacanta, dar trec a 12-a si vine si bacul si admiterea. Cum as putea sa ma concentrez? In generala am invatat foarte mult, intrand la liceu cu o medie mai mare de 9 si acum in liceu am lasat-o mai moale. Si am observat acum ca nu pot sa ma concentrez si nu prea pot retine nimic :)) . Ce as putea face?

  Apreciază

  Comentariu de Daniel — August 22, 2009 @ 15:48

 12. Dragă Daniel ,
  ţi-am răspuns la întrebare ,vezi articolul
  https://alexcurbet.wordpress.com/2009/08/22/cum-sa-te-concentrezi-atunci-cand-inveti/
  Deşi ţi-aş propune să revezi încă o dată articolul de mai sus, poate găseşti acolo o parte a răspunsului.
  O zi bună.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — August 22, 2009 @ 16:53

 13. foarte bun articol
  pentru ca sunt si eu absolventa in cl-9-a am sa tin cont de toate punctele care sunt scrise ba chiar am sa mi le scriu in agenda ca sa nu uit cumva :D :)

  Apreciază

  Comentariu de taniusha94 — August 23, 2009 @ 22:09

 14. Mă bucur că le-ai găsit de folos

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — August 24, 2009 @ 7:21

 15. Sfaturi bune, greu de aplicat.
  Pentru cei ce se straduiesc si cauta din rasputeri , ar putea fi de folos. Dra o data ce ai lenevit tot anuul si te trezesti ca vrei sa inveti , creierasului tau ii va fi greu.

  Apreciază

  Comentariu de DENY-DZ — Octombrie 24, 2009 @ 9:34

 16. Nu cred că sunt grele. Contează dorinţa sinceră a fiecăruia.
  Mai ales că atunci cînd înveţi eşti în perioada vieţii tale când investeşti în viitorul tău.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Octombrie 25, 2009 @ 9:03

 17. E limba romana, e limba materna. Invatati sa o folositi cum trebuie. Mi-e rusine cu oamenii din tara in care m-am nascut.

  Apreciază

  Comentariu de Sosetica — Noiembrie 11, 2009 @ 22:30

 18. Dragă Sosetica,
  la ce te referi ?

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Noiembrie 11, 2009 @ 22:56

 19. Pentru cei care cred ca pentru a invata un lucru e necesar sa stii de ce, de exemplu unele lucruri din matematica la ce folosesc, ii sfatuiesc sa caute pe internet acest lucru, si cu siguranta vor afla. asta daca nu cumva se folosesc de motivul acesta doar pentru a nu invata

  Apreciază

  Comentariu de calinix — Septembrie 14, 2010 @ 15:06

 20. Dragă calinix,
  ai dreptate. Se poate afla cu uşurinţă în zilele noastre.
  Este doar un aspect – elevul doreşte cu adevărat să ştie latura practică sau e doar un motiv de a nu învăţa?

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Curbet — Septembrie 15, 2010 @ 21:03

 21. Multumesc pentru sfaturi.

  Apreciază

  Comentariu de Trevor G — Aprilie 4, 2011 @ 19:26

 22. Foarte bun articol

  Apreciază

  Comentariu de Kianusi — Aprilie 7, 2011 @ 14:43

 23. Va multumesc pt articol e de nota 10+ ,eu sint absolventa la liceu anul asta si chiar aveam nevoie de niste sfaturi pt a sistematiza tot din capusorul meu.

  Apreciază

  Comentariu de galina — Aprilie 27, 2011 @ 21:20

 24. Felicitari pentru site;)!!

  Apreciază

  Comentariu de Dani — Iunie 19, 2011 @ 22:19

 25. pff..eu nu ma pot concentra deloc atunci cand invat…pot sa am maxima liniste:| gandul meu se duce la ce ar fi trebuit sa fac… sau ce fac altii in momentul respectiv atunci cand ma asculta ma pierd… si simt ca innebunesc fiindca mi-e ciuda ca-mi pierd timpul degeaba

  Apreciază

  Comentariu de Betty:-d — Octombrie 11, 2011 @ 16:55

 26. va recomand o metoda de invatare excelenta !

  Apreciază

  Comentariu de alexandru — Iulie 17, 2012 @ 19:44

 27. fla bv :
  la ce ajuta matematica cu derivate si toate altele?????
  nu pot sa ma gandesc la asa ceva.
  sa merg la magazin si sa imi de-a rest,si sa imi zica ca a derivat si ca a ajuns la acel rest???
  sau intervale e o prostie
  dau bacu si inca nust la ce ajuta..
  si daca intrebi un profesor…iti zice ca asa are in programa ( nici ei nu stiu la ce foloseste )
  daca mai inventeaza cineva ceva de genu asta macar sa le inventeze cu capul pe umeri nu cu altceva.

  Ai dreptate,sistemul nostru este strict teoretic si nimeni nu sta sa-ti explice ce si cum se foloseste.Insa,la faza cu derivatele, sau mai mult,integralele,exagerezi.Derivatele au aplicatii reale si foarte folositoare pentru oricine.(ex:fizica).De altfel,cu ajutorul integralelor poti calcula,dupa cum ni s-a predat:arii,volume.Desigur,tanti de la magazin nu va deriva nici o functie ca sa afle cat trebuie sa-ti dea rest,insa inginerul care proiecteaza „masinaria” care la randul ei proiecteaza calculatorul la care privesti acum..sigur o va face.

  Apreciază

  Comentariu de Adelin — August 4, 2012 @ 2:02

 28. Iata-ma aici… IN 2016!!! Si acest articol inca ma ajuta! Multmuesc!

  Apreciază

  Comentariu de Albertina — Iulie 27, 2016 @ 20:01


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: