Dovezi istorice a faptului că Isus Hristos a trăit pe acest pământ .

13 Mai

Deoarece sunt şi unele păreri că Isus nu a existat şi că acesta este o invenţie a unor oameni (în special al apostolilor ) , vreau în acest articol să aduc argumente că Isus a fost pe acest pământ .

Într-o serie de articole am adus argumente pentru faptrul că Isus a fost Mesia promis de Vechiul Testament , deci am adus argumente biblice . Începând cu acest articol vreau să încep să aduc argumente pentru a demonstra că Isus a existat cu adevărat – a venit pe acest pământ , a murit şi a înviat a treia zi . Dar de data aceasta mă voi rezuma la dovezile extrabiblice .

1 Iosefus Flavius (născut în 37 d. Hr.) – istoric evreu , la 19 ani a devenit fariseu ; în anul 66 a fost comandantul , trupelor evreieşti din Galileea . După ce a fost capturat , a fost ataşat cartierului general roman . El spune într-un citat foarte contestat :

„Cam în timpul acesta s-a ridicat Isus , un om înţelept dacă este corect să-l numim om , deoarece el era un făcător de lucruri minunate , un aşa învăţător încât oamenii primeau adevărul cu plăcere . El a atras la el pe mulţi evrei cât şi pe mulţi dintre neamuri . El era Hristosul , şi atunci când Pilat , la sugestia fruntaşilor noştri , l-a condamnat la moarte de cruce , cei care l-au iubit de la început nu l-au părăsit , căci el li s-a arătat viu din nou a treia zi ; după cum profeţii divini proorociseră aceste lucruri şi alte mii de lucruri minunate despre el . Şi gruparea creştinilor , numiţi astfel după numele lui , nu s-au stins până azi .”

(Antichităţi , XVIII.33 )

2 Lucian de Samosata , un satiric din secolul II , care se referea batjocoritor la adresa lui Hristos şi a creştinilor . El i-a asociat cu sinagogile din Palestina şi făcea aluzie la Hristos ca fiind : „… omul care a fost răstignit în Palestina pentru că a introdus acest nou cult în lume … . Ba mai mult , primul lor legiuitor i-a convins că erau fraţi între ei după ce păcătuiseră odată pentru totdeauna lepădându-se de zeii grecilor şi închinându-se acelui sofist crucificat şi trăind după legile lui .” (The passing peregrinus)

Deşi vorbeşte în mod batjocoritor , acest satiric fără să realizeze a lăsat o dovadă a faptului că Isus a existat cu adevărat .

Mă miră aroganţa unora care afirmă că Isus nu a existat şi care ajung să-I batjocorească Numele . Dacă şi Biblia afirmă că El este Mesia , şi istoricii autentifică faptul că El a existat – ce motive vei mai găsi pentru a nu crede în EL .

Voi reveni cu alte articole în care să prezint dovezile istorice ale existenţei lui Isus .

Anunțuri

55 răspunsuri to “Dovezi istorice a faptului că Isus Hristos a trăit pe acest pământ .”

 1. Logosfera Februarie 10, 2009 la 18:47 #

  Doua citate, din care unul CONTESTAT la peste 30 de ani de la moartea lui Isus iar celalalt la 100 de ani distanta sunt dovezi ISTORICE ale existentei lui Isus? Glumesti desigur.

  Daca eu iti spun ca am auzit pe cineva care a auzit pe cineva care a auzit pe cineva ca l-a vazut pe Iliescu levitand o sa ma crezi? Nu.

  In plus de asta pasajele alea nu sustin nimic din ce se spune despre Isus ca a facut ce spune Biblia ca a facut. Asa incat pasajele alea in cel MAI BUN CAZ dovedesc faptul ca a exista un personaj care avea adepti.

  Iti recomand http://www.logosfera.ro/2009/01/acelasi-dumnezeu/ ca sa intelegi de ce Isus-ul lui Ioseful Flavius are sanse foarte mari sa nu fie Isus-ul Biblic.

 2. Alexandru Curbet Februarie 10, 2009 la 20:17 #

  îţi atrag atenţia că Iosefus Flavius este născut după aproximativ 7 ani după moartea , învierea şi înălţarea Domnului Isus .
  Vorbim despre istorici care s-au documentat cel mai serios ,deoarece ei au vorbit cu martorii oculari ai evenimentelor descrise în Evanghelii . Trebuie să citeşti atent- am prezentat doar două citate , nu înseamnă că sunt doar două – atâtea am ales eu .
  Citeşte atent citatele şi apoi răspunde . Tu spui :
  „n plus de asta pasajele alea nu sustin nimic din ce se spune despre Isus ca a facut ce spune Biblia ca a facut.”

  îţi propun partea care te interesează :
  „El era Hristosul , şi atunci când Pilat , la sugestia fruntaşilor noştri , l-a condamnat la moarte de cruce , cei care l-au iubit de la început nu l-au părăsit , căci el li s-a arătat viu din nou a treia zi ; după cum profeţii divini proorociseră aceste lucruri şi alte mii de lucruri minunate despre el”

 3. Bogdan Februarie 10, 2009 la 23:59 #

  Eu nu cred ca aceste doveziconteaza. Nu pentru ca ar fi invalide ci pentru ca nu sunt folositoare nici credinciosilor care cred oricum, nici necredinciosilor care stapanesc mult mai bine acest taram al „dovezilor” … Parerea mea

 4. Alexandru Curbet Februarie 11, 2009 la 14:53 #

  Dragă Bogdan , cred că aceste dovezi contează foarte mult . Din momentul ce istoria şi ştiinţa dau vot de încredere Sfintelor Scripturi este corect , din punctul meu de vedere , să cunoşti aceste lucruri .Căci este riscul ca o persoană slabă în credinţă să se întâlneacă cu indivizi care prezintă dovezi a faptului că Isus nu a existat , că viaţa a apărut în miliarde de ani , că Biblia este o invenţie omenească … . Cu ce îl vei ajuta ,dacă nu cunoşti ? Nu va fi de ajuns să-i spui „crede şi nu cerceta” , sau lui nu-i va fi deajuns …. .
  Aşa au mai venit câţiva care au spus că holocaustul nu a avut loc (şi asta după 60 de ani !!!) . Eu cred că e corect să strângem aceste dovezi , dar mai mult de atât să cercetăm Scripturile ,căci ele ne prezintă destule argumente .

 5. Logosfera Februarie 11, 2009 la 15:25 #

  http://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus
  Se pare ca cea mai recenta dovada pentru citatul lui Josephus dateaza din anul 324. Cu toate acestea un crestin pe nume Origen in anul 240 nu a facut referire la acest pasaj desi cunostea opera lui Josephus.
  Este interesat ca Eusebius, prima sursa ce mentioneaza pasajul lui Josephus este un episcop care-l cam pupa in fund pe Constantin cel Mare, ucigasul propriilor copii. Si dintr-o simpla coincindenta scrierea lui Eusebius apare in aceeasi perioada in care Constantin se declara crestin.

 6. Alexandru Curbet Februarie 12, 2009 la 17:21 #

  Faptul că Origen nu l-a citat pe Flavius nu arată nimic . În rest părerea despre Eusebiu -rămâne doar a ta .

 7. TLP Februarie 27, 2009 la 11:04 #

  Isus cristos – cea mai tare teapa! Mi-ar fi placut sa fiu imoral ca popii sa pot profita financiar de credulitatea oamenilor!

 8. Alexandru Curbet Martie 9, 2009 la 22:23 #

  Pentru TLP , vreau doar să fac o remarcă – tu crezi în Lucifer (TLC se traduce ca The Lucifer Principe – dacă nu greşesc). Prin numele pe care-l porţi doreşti să spui că diavolul e prioritate ta . Despre diavol tot din Biblie ai aflat . Dacă accepţi existenţa diavolului de ce nu o accepţi şi pe a lui Isus Hristos ?
  Ori eşti selectiv ?

 9. Logosfera Martie 26, 2009 la 10:08 #

  Alex, e vorba despre „The Lucifer PRINCIPLE”. Cat despre faptul ca Biblia condamna acest cuvant, incearca sa te pui in locul unuia care crede ca valoarea bibliei e mai mica decat valoarea hartiei pe care este scrisa si apoi evalueaza-ti argumentul. Mare minune daca n-o sa razi.

 10. Alexandru Curbet Martie 26, 2009 la 18:21 #

  Dragă Logosfera, la care cuvânt te referi că îl condamnă Biblia ?
  Citeşte mai atent comentariile .

 11. luciferultionis Septembrie 20, 2009 la 0:26 #

  Hehe.. Alexandru… tu asa dai EVIDENTA de existenta a lui Isus, facind referinta la Saitul tau? :)
  Bravo! :)

 12. Alexandru Curbet Septembrie 20, 2009 la 5:25 #

  Cer scuze, nu am menţionat autorul articolului, este Josh McDowell „Mărturii care cer un verdict”.
  Poţi să faci şi tu la fel- adica să aduci argumente şi dovezi.

 13. luciferultionis Septembrie 22, 2009 la 4:21 #

  pe moldovacrestina am fost blocat
  asa ca se poate de discutat la mine
  (eu cel putin nu sterg si nu blochez pe nimeni)

 14. Alexandru Curbet Septembrie 22, 2009 la 5:58 #

  Doar nu credeai că am plăcerea să discut cu cineva care ia în bătaie de joc şi jigneşte?
  Cred că de asta ai fost blocat pe moldovacrestina.net.

 15. luciferultionis Septembrie 22, 2009 la 13:36 #

  NU… pe moldovacrestina.net sunt blocat p/u ca nu va convin argumentele ce le aduc eu, care arta clar ce principii morale au crestinii…
  Daca Crestinii se simt jigniti de faptul ca cred in ceea ce cred nu e problemea mea. Eu doar citez ce scrieti voi…
  Nu consider ca eu tre sa-mi cer scuze p/u ce credeti voi… :)
  Mai mult ca atit am scris la mine pe blog si despre ce ai zis tu despre „tipurile de oameni” … as fi vrut sa-mi dai mai multe explicatii

 16. Alexandru Curbet Septembrie 22, 2009 la 14:35 #

  ai dreptul la o opinie. Dar ai vorbit de fiecare dată batjocoritor. Cred că ai obţinut ce meritai.

 17. ben_gal Ianuarie 26, 2010 la 9:56 #

  Apropo de „1 Iosefus Flavius (născut în 37 d. Hr.) … ” care „spune într-un citat foarte contestat …….”

  Fragmentul citat este o adaugire tarzie.
  Nu este singurul.
  Pina si Evangheliei lui Marcu i s-au adaugat versetele 16:9-16:20 numite ASTAZI: „Aratarile lui Isus dupa Inviere”.
  Se pare ca adaugirile de tot felul erau la moda in primele secole ale erei noastre.

 18. ben_gal Ianuarie 26, 2010 la 12:43 #

  Descoperire controversata

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1111663…controverse.htm

  Un documentar despre Iisus naste puternice controverse
  de C.N.A. HotNews.ro
  Marţi, 27 februarie 2007, 0:00

  James Cameron, detinatorul unui Oscar, si regizorul israelian Simcha Jacobovici, detinator al unui Emmy, au prezentat, luni noaptea, intr-o conferinta de presa la New York „dovezile” ca au desoperit mormantul lui Iisus.

  Simcha Jacobovici, evreu ultraordodox, este fiul unor evrei romani care au plecat in Israel dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cineastul, care vorbeste fluent romaneste, a venit in tara noastra, in anul 2000, cand a participat la Iasi, la o ceremonie organizata in amintirea victimelor Holocaustului.

  Regizorul celebrului film „Titanic” sustine ca Isus este inmormantat la Talpiot, in Israel, alaturi de Maria Magdalena, cu care ar fi avut un fiu.

  James Cameron a prezentat doua cutii de oase despre care spune ca ar fi continut ramasitele lui Isus si ale Mariei Magdalena, scrie presa internationala de marti.

  Acesta descoperire sta la baza unui controversat film documentar produs de Cameron numit „The Lost Tomb of Jesus” (“Mormantul pierdut al lui Isus) si a cartii „The Jesus Family Tomb” (“Mormantul familiei lui Isus”).

  Cele doua cutii mici au fost decoperite odata cu 10 sicrie vechi de 2 000 de ani. Sase dintre acestea erau inscriptionate cu numele Jesua fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa (Iosif, identificat ca fratele lui Iisus), Judah fiu al lui Jesua („fiul lui Isus”, spun realizatorii documentarului.

  Cameron sustine ca sunt sanse de 1 la 600 ca numele inscriptionate pe sicrie sa nu fie ale familiei lui Isus.

  Potrivit documentarului, realizat James Cameron si regizorul israelian, Simcha Jacobovici, adevaratul mormant al lui Isus Hristos, cu ramasitele acestuia si ale membrilor familiei sale, a fost ascuns intr-o pestera din Ierusalim si gasit in urma cu 30 de ani.

  Realizatorii sustin ca investigatiile lor arata ca acolo a fost depus corpul lui Isus, dar si al Mariei Magdalena si a fiului lor numit Judas. Regizorii filmului spun ca se bazeaza pe colaborarea cu cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume, arheologi, specialisti in ADN si experti in antichitati.

  Filmul va fi difuzat in 4 martie pe posturile Discovery Channel, Channel 4 din Marea Britanie, Vision din Canada si Channel 8 din Israel.

  ……..

  Potrivit lui Kloner, pe cele 900 de morminte descoperite in zona orasului Ierusalim, datand din perioada celui de-al doilea Templu (Second Temple), numele lui Isus este mentionat de 71 de ori.

  Mai multe organizatii crestine au catalogat afirmatiile lui Cameron drept „fictiuni hollywoodiene deghizate in fapte stiintifice”.

  Noul film care pretinde ca prezinta cele mai importante descoperiri arheologice din lume, ar putea declansa o controversa ca ceea starnita de “Codul lui Da Vinci”.

  Descoperirea contrazice credinta crestina potrivit careia Isus a inviat la trei zile dupa moartea Sa si s-a ridicat la ceruri.

  Reactia teologilor romani

  Teologii romani spun ca cei care au produs „aceasta farsa” nu au luat in calcul nici macar o serie de amanunte semnificative in acest caz. „In perioada respectiva nu erau sarcofage de piatra ci doar simple gropi in piatra cum a fost si cazul lui Lazar.

  Si daca ar fi murit Mantuiorul Iisus Hristos nu ar fi fost pus in sarcofag deoarece evreii socotesc trupul mortului spurcat”, a afirmat pentru TVR, Alexandru Stan, profesor dr. de Istoria Religiilor la Facultatea de Teologie
  ****
  Vezi fotografia din LINK.

  UNDATED: Canadian filmmaker Simcha Jacobovici examines a burial niche inside the Talpiot tomb in Jerusalem, Israel in this undated handout photo from Vision TV. Jacobovici’s new documentary, ‘The Lost Tomb Of Jesus,’ produced by Oscar-winner James Cameron, includes the controversial claim that 10 ossuaries discovered in the cave in 1980 may have held the bones of Jesus, his wife Mary Magdalene, and possibly a son.
  (February 26, 2007 – Photo by Getty Images/Getty Images News)
  http://www.zimbio.com/pictures/cZx7TWVrFR9/Jesus+Tomb+Found+Claims+Titanic+Director/ENONvNVfPYc/Simcha+Jacobovici

 19. Alexandru Curbet Ianuarie 31, 2010 la 20:22 #

  Mormântul lui Isus nu putea fi găsit deoarece El S-a înălţat la cer. Nu puteau fi găsite oasele Domnului Isus. Iar ceea ce ai prezentat tu – este doar încă o variantă a filmuleţului de pe National Geografic pe care l-am vizionat câţiva ani în urmă.
  Nu e o veste şoc, ci doar o dorinţă de a face senzaţie.
  Te-aş ruga să-mi trimiţi link-urile pentru a viziona filmul. Dacă e posibil, să pot analiza şi eu dovezile regizorului.

 20. nicu Martie 3, 2010 la 11:02 #

  Ma bucur ca ca am ocazia sa te cunosc,chiar si prin intermediul internetului.Legat de comentariile de mai sus,fiecare are dreptul la o opinie personala in ceea ce priveste existenta D-nului Isus.Este trist faptul ca f.multi impartasesc aceleasi opinii(ca Isus n-a existat cu adevarat).Eu ma voi ruga si pentru ei,ca Domnul sa faca o minune si in viata lor,sa se indure si de ei.Dar in ce ma priveste,te rog,daca detii mai multe informatii istorice(manuscrise,scrieri etc)legate de existenta D-nului isus pe pamant,te rog ,daca ai posibilitatea, transmite-mi si mie.Din pacate,fratele meu ,este la fel de impietrit.avem multe discutii pe aceasta tema,cu dovezi biblice,dar tot in contradictoriu purtam aceste discutii.In rest,iti doresc ca Domnul sa te intareasca,si sa-ti dea har in lucrare.Pacea Domnului sa te insoteasca pretutindeni.amin.

 21. midianae Aprilie 5, 2010 la 17:27 #

  Mi-am pus si eu problema existentei.Ma gandeam…in Matei parca la inceput se spune ca era in obiceiul evreilor sa mearga sa realizeze un recensamant,un fel de inregistrare a nou nascutilor .Ma intrebam daca nu figureaza acolo personajul Christos,daca mai exista acele documente…Sau poate nu se numea asa..Cat despre atestarea lui istorica…dupa cum reiese din biblie era in acelasi timp frate cu pacatosii,cu saracii dar avea si tangenta cu lumea bogata,cu invatatii care erau intrigati pe seama …deci atestarea unui simplu om ce are tangenta cu cersetorii nu cred ca isi avea rostul(ce stim noi despre badea Vasile din deal..nu e atestat) dar pe de alta parte,tangenta cu oamenii mari ai timpului(gen Pilat..daca reactia lui Pilat ar fi fost cea mentionata in biblie..intr-o memorie,un jurnal,eu daca as fi fost procurator as fi pomenit asta).Plus ca religia(oricare ar fi ea,trateaza totul dintr-o perspectiva „subiectiva”).Si mai e si Pavel si acei multi martiri..care recent dupa moartea Lui,au murit pentru cauza asta..ori eu,cel putin nu mi-as da viata decat pentru o certitudine.Apoi dupa sumedenia de teorii ale conspiratiei citite ma gandeam asa:biblia a fost scrisa de evrei..totul(putearea din ziua de azi e a lor..asa a fost si in trecut,au reusit sa se infiltreze acaparand marea scena a lumii) se invarte in jurul lor.Apoi mai sunt si descoperirile din Mesopotania..care au o similitudine izbitoare cu personajele biblice..apoi mai sunt si cele egiptene(Isis vs Maria..).

 22. Alexandru Curbet Aprilie 5, 2010 la 17:40 #

  dragă midianae,
  au trecut 2000 de ani, iar ţara Israel , în special oraşul Ierusalim – au fost distruse şi nu au aparţinut poporului evreu aproape 1900 de ani.
  Dar cele mai multe dovezi sunt în Biblie, faptul că Biblia este adevărată şi istoric şi profetic, înseamnă că şi învăţăturile despre Dumnezeu şi Domnul Isus sunt adevărate.
  Îţi propun să citeşti Biblia , iar dacă ai întrebări – cu cea mai mare plăcere îţi voi răspunde.

 23. cristi bacau Iulie 20, 2010 la 13:26 #

  SLAVA DOMNULUI

 24. Gabriel Dobrescu Decembrie 30, 2010 la 12:18 #

  Dovezile istorice sau oricare de alta natura ar fi ele nu sunt pentru cei necredinciosi ci pentru cei ce cred. „Va spun aceste lucruri pentru ca atunci cand se vor intampla voi sa credeti”.
  Te rog daca este posibil sa am si eu mai multe documente istorice referitor la acest subiect. Sau de unde pot cumpara Volumele de iosefius Flavius „Antichitati”?
  Multumesc mul si sa ai Har de la Domnul Isus Hristos.
  Gabriel

 25. Alexandru Curbet Ianuarie 1, 2011 la 19:21 #

  Dragă Gabriel Dobrescu, pot sa-ti recomand cartile lui Josh McDowell „Marturii care cer un verdict”.
  Nu pot sa-ti spun de unde sa iei volumele lui Flavius.

 26. kokai csilla Ianuarie 1, 2011 la 23:30 #

  Din pacate, pentru unii, care nu vor sa creada in Dumnezeu, niciodata nu vor exista suficiente dovezi istorice sau de alta natura…Daca s-ar cerceta pe ei insisi ar observa , ca mandria din inima lor este bariera, care nu-i lasa sa-L accepte pe Dumnezeu si pe Fiul Sau, pe care L-a randuit sa fie Mantuitorul omenirii.
  ”Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, PENTRU CA ORICINE CREDE IN EL SA NU PIARA , CI SA AIBA VIATA VESNICA.”(Ioan 3:16)
  Pentru cei care cred…pentru cei, in a caror inima si minte a actionat Dumnezeu, prin Duhul Sau, cele mai graitoare dovezi istorice, ca Jesus Hristos, Fiul lui Dumnezeu a fost pe pamant, sunt in primul rand marturiile apostolilor din NT si profetiile referitoare de venirea lui Hristos (Mesia) din VT.
  Dovada faptului, ca Jesus a fost mort si dupa 3 zile Dumnezeu, Tatal Sau L-a inviat dintre cei morti, este cea mai importanta dovada, pe care se cladeste crestinismul. Multi din cei care au crezut in jertfa rascumparatoare a lui Hristos si invierea Lui, au murit ca si martiri pentru credinta lor. Nu poti sa mori pentru o fantasmagorie, DOAR PENTRU ADEVAR!
  Din istorie cunoastem, ca au existat diferiti intemeietori de religii, care la randul lor au murit… Ei sunt si in prezent morti in mormant. In contrast, MORMANTUL LUI JESUS HRISTOS ESTE GOL! JESUS HRISTOS,Fiul lui Dumnezeu, Cel care a murit pt.pacatele noastre A INVIAT SI ESTE VIU IN VECII VECILOR.!Amin.

 27. Alexandru Curbet Ianuarie 2, 2011 la 12:54 #

  Dragă kokai csilla, aici trebuie să fiu de-acord cu tine. Aşa e.

 28. kokai csilla Ianuarie 3, 2011 la 21:45 #

  Am gasit acest articol extraordinar, care explica si implicit sustine faptul, ca Jesus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii A INVIAT DINTRE CEI MORTI.
  http://dumnezeusistiinta.blogspot.com/2009/04/fost-invierea-lui-isus-o-farsa-ce-spun.html
  Eu ma bucur de fiecare data, cand gasesc dovezi veridice pentru a-mi sustine credinta.:)

 29. realist Ianuarie 6, 2011 la 15:26 #

  pacat ca le raspunzi doar celor care te sustin cu „draga”. un bun crestin si un om de caracter nu ar face discriminari. in plus divergentele de mai sus sunt normale, si nu ar trebui inabusite cu replici asemanatoare celor ca „crede si nu cerceta”. poate o abordare putin mai blanda ar fi potrivita si fata de cei care au intrebari. curiozitatea si spiritul indoielnic sunt caracteristii definitorii ale fiintei umane, si datorita lor ne datoram,(inafara de comfortul material pe care il avem, si pe care banuiesc ca ai fi in stare sa-l critici cu usurinta desi purtam aceste discutii cu ajutorul unor tehnologii pe care nu biserica le-a ajutat sa apara), siguranta si linistea traiului zilnic. asemanarile intre religia noastra si nenumarate alte religii sunt rasdemonstrate, greselile pe care biserica noastra, ortodoxa, sau cea catolica le-au facut de-a lungul timpului sunt impardonabile si au lasat o amprenta grea asupra istoriei, si poate, si mai grav este faptul ca inca mai mor oameni in lume in numele unor concepte religioase discutabile. dumnezeu exista, dar sa nu-l mai ascundem in spatele unor dogme, sa nu-i mai spoim chipul in fel si chip, si sa nu ne mai manjim personalitatea cu o falsa modestie si pietate. fiti buni, fiti sociabili, fiti altruisti si acceptati diversitatea. nu va mai ascundeti in spatele unor haine si aparitii tenebroase, sarbatoriti omul, caci e facut, nu? dupa chipul si asemananarea lui Dumnezeu. o zi frumoasa.

 30. Alexandru Curbet Ianuarie 7, 2011 la 22:21 #

  Pentru realist,
  mă acuzi de lucruri care nu corespund adevărului , mai citeşte articole în care s-au dezbătut subiecte. Nu-ţi crea impresia doar după un articol.
  Tu îmi propui să nu mă ascund în spatele unor dogme şi să accept diversitatea – la ce te referi ?
  Îmi laşi impresia că nu tratezi serios creştinismul (indiferent de cultul cărui aparţii) – să sărbătoresc omul? Poate în centru atenţiei ar trebui să fie Dumnezeu?
  Nu-ţi pui problema aceasta?

 31. Nu conteaza... Martie 12, 2011 la 18:28 #

  ..precum Isus a zis ca oile cunosc glasul pastorului si merg dupa el,tot asa spun si eu ca cine crede in Isus si este din Dumnezeu nu are nevoie de nimeni de pe acest pamant,ca sa creada sau nu..ci doar cand aude glasul lui pastorului adevarat care isi da viata pentru oile lui(care si-a dat viata pentru oile lui) se topeste dupa el si il urmeaza…tot asa si cu cine nu este din Dumnezeu,nu cunosate glasul pastorului si este ratacit de turma,pentru ca sunt mult pastori falsi care pretind ca ei sunt adevaratul glas iar el il urmeaza,pentru ca nu a cunoscut glasul pastorului adevarat,pentru ca nu este din Dumnezeu ci este unul din aceasta lume plina de falsi pastorii.. de acea nu stie in care parte sa mearga si pe care pastor sa urmeze..iar calea lui este calea multora din lume,si aceea este cale cea larga,cale pierzari care duce spre iad.

 32. Bugy Aprilie 16, 2011 la 16:32 #

  Astea nu-s dovezi…nu prea ai prins ideea, religi in general si crestinismul in special nu au aparut din neant, au fost create de ,,elitele” vremii, de oorganizatii oculte in special evreiesti, asa ca dandu-mi citate din evrei de acu 2000 de ani nu prea are sens… mai mult ca ,,Iisus”, fara a detalia alegoriile specifice vremii si bibliei, este ceea ce intelegeau ei printr-o noua idee, filozofie religioasa, pe care s-o vanda prostimii… asa cum se-ntampla cu religiile de mii de ani, asa cum sa intamplat si cu islamu,,,si altele…

 33. adi tgmures Mai 9, 2011 la 15:28 #

  doar pt ca scrie in biblie nu inseamna o dovada.nu orice carte exprima realitatea, corect ? majoritatea se bazeaza pe personaje fictive. si la urma urmei si biblia e tot o carte scrisa de oameni nu? toti crestinii cred in Iisus si Dzeu dar i-a vazut cineva vreodata? Este o vorba „pana nu vad, nu cred” Si argumentul: ” nimic nu se naste din nimic” atunci Dzeu cum a aparut? si numele Dumne-zeu, contine cuvantul zeu, si sunt o gramada de zei, fictivi toti, normal… Si daca ati vazut Zeitgeist, povesti asemanatoare lui Iisus(nascut dintr-o fecioara la data de, magii au urmarit steaua, a murit si a inviat a treia zi) au fost multe inainte sa se nasca el…

 34. Alexandru Curbet Mai 14, 2011 la 19:20 #

  Dragă adi tgmures, Biblia este un document istoric. Şi aceasta nu e noutate. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu şi e demn de încredere.
  Cât despre filmul Zeitgeist – e plin de erori, mă mir cu de îl citezi.
  Vezi Anti-Zeitgeist
  https://alexcurbet.wordpress.com/2010/08/24/anti-zeitgeist-duhul-veacului/

 35. God Mai 31, 2011 la 14:21 #

  Draga Alexadru,

  daca nu te superi as vrea si eu sa ma alatur discutie.
  Pentru inceput:cati ani are omenirea?
  Vreau un raspuns clar si concis.
  Multumesc

 36. simona Iunie 13, 2011 la 13:36 #

  Fara sa am pretentia ca le cunosc pe toate, vreau sa-mi spun si eu punctul de vedere.
  Noi oamenii ne agatam de dovezi palpabile si materiale pentru ca traim intr-o lume in care materialul domneste. Valorile, criteriile, elegibilitatile, acceptarea sau respingerea … toate se bazeaza pe lucruri concrete, palpabile. In ziua de astazi, ceea ce nu este pipaibil nu exista: nici respectul, nici ingaduinta, nici rabdarea, pot spune ca nici iubirea. Si atat de multe altele „nevazute” dar care, prin prezenta sau absenta lor in viata noastra, ne influenteaza propria existenta – in rau sau in bine. Ne bazam pe minte mai mult decat pe suflet, pentru ca suntem mereu in competitii. Mintea ne este mult antrenata, pentru ca ne este mult solicitata – adesea in detrimentul sufletului si al valorilor cu adevarat importante. Din pacate, acest dezechilibru ne va aduce intr-o zi la faliment. Cunosc astfel de cazuri: oameni foarte inteligenti, cititi, enciclopedii istorice sau literare .. faliti in viata de familie si in relatiile cu ceilalti. Dar, asta este o alta poveste.
  Intorcandu-ma … Isus este hrana pentru sufletul nostru. O hrana care nu este tangibila, la modul material, dar este vizibila in viata celui care se hraneste cu adevarat din El. De ce oamenii nu cred in El? Pentru ca cei care ne spunem crestini, nu prea demonstram prin ceea ce suntem si traim prezenta Celui Nevazut in viata noastra. Pentru ca ne-am redus credinta la simple formalisme, sterpe. Ceea ce se vede in afara este un sistem vechi, sau mai putin vechi, plin de legi omenesti, regulamente menite sa ne innrobeasca unui anumit cult, unei anumite dogme. L-am redus pe Isus la dimensiunile credintei noastre, in log sa ne largim credinta spre nemarginirile Sale.
  Oricat de mult am teoretiza, oricat de logici am fi in argumente, oricat de multa inteligenta am pune pe taraba … daca nu traim ceea ce teoretizam, noi ca si crestini, nu vom fi niciodata credibili.
  Este durerea inimii mele, Alexandru. Nu te cunosc personal, deci aceste cuvinte ale mele nu au o legatura cu tine. Am gasit aceste comentarii pe blogul tau si le-am folosit ca un pretext pentru a-mi spune durerea. Poate ca este si durerea ta.
  Ne lipseste autenticitatea. Vorbesc la modul general. Exceptiile nu sunt prea multe.
  Isus schimba vieti. Cine Il cunoaste cu adevarat nu mai vrea sa insele, sa fure, sa minta, sa curveasca, sa manipuleze, sa abuzeze. Ci vrea sa traiasca frumos, liber in supunerea sa fata de Domnul – pentru ca Isus inseamna libertatea noastra adevarata.
  Dar, nu vrem sa-L cunoastem pe El. Ci, folosim, intr-un fel sau altul sistemul creat de-a lungul timpului … un sistem bolnav, in care Domnul este doar un pretext palid, folosit de ratacirile noastre. De ce as alege un astfel de sistem? Mi se pare o intrebare foarte legitima.
  Oamenii nu mai vor teorii. Povesti. Explicatii. Fraze goale. Oamenii au nevoie de exemple. Sunt eu oare un exemplu? Asta este intrebarea care ar trebuie sa ne framante in fiecare seara, inainte de a adormi multumimiti de noi insine …
  Sa fii binecuvantat, Alexandru! Si ma rog Domnului sa binecuvantezi la randul tau, prin tot ceea ce esti, pe cei din jurul tau! Fie ca Cel Nevazut sa prinda chip prin tot ceea ce faci, spui si gandesti! Fii tu, prin viata ta, marturia vie si palpabila a faptului ca Isus a fost si este real! Asa sa-ti ajute Dumnezeu! Asa sa ne ajute Dumnezeu! Amin!

 37. Alexandru Curbet Iunie 13, 2011 la 21:39 #

  ai dreptate simona, creştinismul este un mod de viaţă nu o formă de evlavie. Sunt de-acord cu tine.

 38. Rebe Iunie 19, 2011 la 0:46 #

  Eu chiar cred ca exista un Dumnezeu care l-a dat pe fiul Sau sa moara pt noi pacatosii…dar e opinia fiecaruia…Doamne ajuta-ne sa credem in Tine

 39. stefan Septembrie 5, 2011 la 10:11 #

  iisus hristos a existat din tote punctele de vedere va pot demonstra ca a exsistat intrati pe saitul iisus hristos a exista.

 40. PAUL Octombrie 2, 2011 la 16:55 #

  draga alexandru curbert tiam citit toate comentariile si te admir… am vazut ca nu sunt asa de multi credinciosi a domnului
  dar sper sasi deschida inima si sa vada adevarul.si ca dumnezeu sa le ierte pacatele

 41. Alexandru Curbet Octombrie 7, 2011 la 22:21 #

  Paul , mulţumesc pentru încurajare.

 42. Marius Cristian Noiembrie 21, 2011 la 21:45 #

  Interesant ! O sa ma ajute la tema de seminar :D Fii binecuvantat, dragul meu Alex!
  N-am avut timpul necesar sa citesc toate comentariile din acest articol, dar ma mir tot mai mult ca tot apar indivizi cu convingeri nefondate sa afirme ceea ce atatea stiinte au confirmat si confirma incontinuu, si anume veridicitatea Bibliei. Ei, care se incred in stiinte precum arheologia, istoria, geografia, chimia, filosofia, teologia si inca altele, cand vine vorba de Biblie, parca iau foc. In epoca asta, primeaza propria opinie, si nu se mai tine cont de faptul ca nu parerea noastra conteaza (ca nu a contribuit cu nimic la existenta), ci realitatea in sine. Ce credem noi nu modifica cu nimic adevarurile in care traim.
  Exact cum ai spus si tu, oamenii sunt selectivi. Macar de ar cunoaste ce trebuie selectat…

 43. SIVAN Decembrie 22, 2011 la 12:49 #

  Binecuvantarea Domnului sa fie cu tine Alex!
  Te urmaresc cum te lupti cu pumnii in vant pt sufletele pierdute.Dar cine stie?Nu descurja,mergi inainte prin puterea celui ce are TOATA PUTEREA IN CER SI PE PAMANT.
  Nu uita nicicand ce spune Scriptura: NEBUNUL zice in inima lui,nu este Dumnezeu.Shalom!!!!

 44. misu Decembrie 26, 2011 la 23:17 #

  Religia, o fraza de dansii inventata,
  Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug
  Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata
  Voi, care munciti degeaba viata toata
  A-ti mai purta osanda ca vita de la plug?

  Cu umbre care nu sunt v-ntunecat gandirea
  Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti
  Nu, viata dupa moarte nu are placere
  Cei ce-n asta lume au numai durere
  Nimic nu are dincolo, caci morti sunt cei muriti.
  M Eminescu, in urma cu vreo
  140 de ani. El sigur nu a fost comunist.

 45. Alexandru Curbet Ianuarie 7, 2012 la 10:29 #

  Dragă misu,
  în operele lui Eminescu sunt și poezii care vorbesc despre credința în Dumnezeu. Nu cred că este relevantă poezia – ea descria doar o atitudine de moment a poetului.

 46. aprilia Februarie 11, 2012 la 19:59 #

  Zilele acestea am tot citit pe internet diverse pareri despre Biblie, cum ca ar exista mai multi traducatori si multi spun ca s-au omis versete, ca nu ar prezenta exact adevarul.
  Unii spun ca varianta lui Cornilescu este prost tradusa, altii spun ca in septuaginta este scris altfel decar in Cornilescu, chiar am gasit cateva versete diferite, altii sustin ca varianta in ebraica ar fi buna, dar daca s-ar fi tradus litera cu litera si facut anumite algoritme se ajunge la un cu totul alt sens care se refera la geneza fiind de fapt vorba despre atlantida.
  Am mai citit ca s-au descoperit anumite manuscrise si evanghelii gnostice la Marea Moarta, care sunt pastrate in arhiva Vaticanului si cum ca acolo ar fi pastrate si alte secrete.
  Pana la urma cum stau lucrurile cu Biblia? De unde putem stii care e varianta corecta si adevarata? De ce unii vin cu dovezi ale falselor traduceri, chiar asa sa fie?
  De ex in Ioan se spune ca Maria a vazut 2 ingeri la mormantul lui Iisus, iar in Matei se specifica doar un inger, un al doilea exemplu ar fi moartea si invierea lui Hristos De ce undeva zice intr-un fel si in alta parte din Biblie altfel?
  Pana la urma cred ca avem dreptul sa stim ce anume citim si ce sa credem.
  Eu chiar mi-am dorit sa citesc Biblia si inca imi doresc, insa acum sunt putin sceptica pentru ca nu stiu daca e prezentat totul acolo si in forma cea originala.
  Poate cineva ma lamureste, ma gandeam sa discut si cu un preot insa mi-e putin jena deoarece nu pot sa-i dau exemple clare din Biblie din moment ce n-am studiat-o, doar ce am citit.

 47. Carolinne Angelinne August 10, 2012 la 2:53 #

  va admir si eu Domnul Alexandru pentru rabdarea si dragostea de care dati dovada. ma bucur ca exista dovezi despre invierea Dumnezeului Adevarat, a Domnului nostru Isus Hristos si El stie de nevoia fiecaruia.. cu totii suntem atrasi la viata caci doar In Cuvantul Lui Sfant gasim viata din abundenta si incurajare si hrana adevarata pentru inviorarea sufletului si vlaga oaselor. Va binecuvintez, fratilor si ma bucur enorm in Domnul ca dragostea nu s-a racit, pentru ca sunt oameni carora le pasa de aproapele sau, caci este o jertva cu adevarat foarte placuta Domnului si rasplata va veni cu siguranta. as mai vrea sa adaog ca ceea ce nu este spre zidirea nastra nu trebuie neaparat citit..Harul si pacea Domnului fie cu voi mereu!!!

 48. Alexandru Curbet Septembrie 14, 2012 la 5:59 #

  Dragă Carolinne Angelinne, mulțumesc mult pentru încurajare.

 49. timea varian Decembrie 28, 2012 la 13:18 #

  imi para rau pentru acei oameni care cred in Isus si ajuta alti oameni si biserica cu bani doar ca sa ajunga in Rai,doar sa isi rezerve un loc,asta i linguseala,fi bun chiar daca egzista sansa sa ajungi in iad sau dupa parerea mea nicaieri.Omul a inventat tot focul,tot ceea ce ne inconjoara si nu era pe pamant atunci cand au aparut oamenii chiar si limba vorbita,religia,zeii tot.Fiecare om isi creeaza propria religie,propriile crezuri,daca Dumnezeu egzista si e cel mai bun dintre noi toti,fara de pacat,atunci ori nu are puteri sa ne ajute,ceea ce nu inteleg daca a facut pamantul si oamenii…ori e razbunator si pedepseste parintii cu copii bolnavi etc,Dar ca de obicei omul gaseste o explicatie la tot,si nu poate accepta ca nu egzista viata dupa moarte,aia ar fi ca si cum am trai degeaba.Credem intr o carte care nimeni nu poate dovedi de catre cine a fost scrisa dar nu credem in stiinta,in cercetatori care chiar demonstreaza unele teorii 100 %:credem intr o viata promisa de dupa moarte,dar nu credem in acesta si nu o traim,si acei oameni care nu traiesc viata asta de ce vor viata de dupa moarte ma intreb eu?sa nu vorbim despre faptul ca in cartea mortilor a egiptienilor care au trait cu 1500 de ani inainte lui Moise apar cateva fraze din cele 10 porunci ale Bibliei,sau rauri care s au colorat in culoarea rosie din cauza poluarii industriale,sau ca in vechiul testament scrie ceva dar dupa aceea Dumnezeu s a razgandit si multi oameni considera ca vechiul testament nu mai conteaza eg.Penticostalii, Si daca si a dat fiul pentru pacatele noastre,dupa 3 zile l a primit inapoi,ca si cum dau un milion de euro saracilor dar primesc inapoi.Problema e ca credinciosii nu se informeaza despre nimic altceva ceea ce se intampla in lume si cei care cred in stiinta nu citesc Biblia sa faca o diferenta,sau sa caute o asemanare,pana acum un an credeam in viata de apoi si ma linistea ideea,si cand o colega de a mea o fata buna la suflet,draguta,a zis ca nu crede in Dumnezeu m am suparat pe ea,ca de ce o persoana buna spune asa ceva,dar bunatatea n are legatura cu credinta,si m am documentat mult despre tot ceea ce ne inconjoara,problema e ca atunci cand crezi in ceva gasesti mereu o scuza pentru aceea idee,crez,De egzemplu da ca partenerul te insala si te bate dar il iubest f mult ajungi sa crezi ca e vina ta,sau ca face din iubire,sunt multi oameni asa.Si despre dovezi ca ce zice unul si alalalt mai lasati ma,credem ce vrea televiziunea,cartile etc

 50. mia Iunie 5, 2017 la 22:37 #

  Nu se nici cum arata.

 51. mia Iunie 5, 2017 la 22:42 #

  Cat o fi platit biserica pentru minciuna „documentele de la Marea Moarta” tot atat cat au primit mincinosii care habar nu au cum arata personajul?

 52. Alexandru Curbet Iunie 6, 2017 la 21:48 #

  Biblia spune că au fost o categorie de mincinoși care au primit bani ca să tacă – soldații care au păzit mormântul Domnului.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Paradox:A crede în Domnul Isus şi a spune că El nu a existat!? « Curbet Alexandru - Noiembrie 29, 2009

  […] spune că la Discovery a fost un film că Isus nici nu a existat. La care i-am spus că există dovezi istorice a faptului că Isus a fost pe acest pământ. După câteva momente s-a uitat la noi şi ne-a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: