Cum să nu ajungi să te gândeşti la sinucidere ?

Am văzut la televizor mai multe cazuri de sinucidere , în unele cazuri mamele se aruncau pe geam împreună cu copiii în braţe .

Majoritatea tinerilor (în perioada adolescenţei ) se gândesc la sinucidere ca la o evitare /rezolvare a problemelor ce apar în viaţa lor .

În acest articol vreau să prezint unele influienţe şi gânduri care duc la sinucidere , precum şi soluţii pentru ca această atitudine să dispară .

Situaţia financiară foarte grea .

Se pare că pentru unele persoane este o problemă ce pare de nerezolvat la moment , şi care nu a fost rezolvată mult timp .

Deşi momentele de insuficienţă financiară apar în viaţa oricărui om , ele nu sunt veşnice – orice ar dori să afirme lumea . Aceste momente par a fi lungi cât o viaţă . Atunci orice persoană ajunsă în pragul sărăciei îşi canalizează tot timpul şi gândurile doar la rezolvarea acestei probleme .

Dar chiar şi cu datorii mari sau lipsă de acoperiş deasupra capului nu este un motiv de a-ţi lua viaţa . Deoarece nu banii sunt cei mai iportanţi în viaţă , dar tocmai din motivul că ei au devenit cei mai importanţi – lipsa lor duce la disperare .

Domnul Isus învăţa ucenicii să nu se îngrijoreze de partea financiară a vieţii :

Deaceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gîndindu-vă ce veţi mînca, sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gîndindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decît hrana, şi trupul mai mult decît îmbrăcămintea?” (Matei 6:25)

Mai departe le dă două exemple care trebuie să atragem atenţia în momente grele :

Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu samănă, nici nu seceră, şi nici nu strîng nimic în grînare; şi totuş Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sînteţi voi cu mult mai de preţ decît ele? Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorîndu-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?

Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte?

Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe cîmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuş vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s’a îmbrăcat ca unul din ei. Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe cîmp, care astăzi este, dar mîne va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?” (Matei 6:26-30)

Dacă Dumnezeu îngrijeşte aşa de bine păsările cerului şi crini , cum să nu se îngrijească de oamenii de pe pământ : „Căci aşa vorbeşte Domnul oştirilor: ,,După slavă m’a trimes El la neamurile cari v’au jăfuit; căci celce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui.” (Ezechia 2:8 )

Lipsa de reciprocitate în dragoste .

Pare să fie una din acele motive care face mai multe jerve printre tineri , deoarece ei trăiesc mai intens acele momente de ataşament faţă de o persoană de sex opus . Dar marele secret este că Dumnezeu a pregătit pentru fiecare o jumătate – jumătatea perfectă ! Deci dacă ajungi să dai întâlniri unor fete/băieţi la o vârstă de 12-17 ani , doreşti să-l ajuţi pe Dumnezeu în alegerea partenerului de căsători . Astfel de cupluri nici nu prea ajung să se căsătorească – au parte doar de suferinţă .

Dumnezeu ne avertizează şi în această privinţă :

Nu stîrniţi, nu treziţi dragostea, pînă nu vine ea.” (Cântarea Cântărilor 8:4)

Însă se întâmplă şi cazuri de decepţii în perioada de după căsătorie . Trădarea care vine din partea unei persoane dragi este primită dureros . Dar nu este un motiv pentru sinucidere . Voi arăta de ce în unul din următoarele aliniate .

Singurătate . Sentimentul că nu trebuieşti nimănui .

Aceste două motive merg mână în mână . Oamenii care se simt singuri nu sunt total singuratici , nu sunt izolaţi de societate , şi nici nu sunt orfani . Ei duc lipsă de comunicare . Paradoxal – să trăieşti între oameni , dar să fii singur . Eu vă asigur că este doar un sentiment .

Ba chiar mulţi care se gândesc la sinucidere îşi imaginează cum la propria înmormântare vin multe persoane „Şi acela , şi ăla , şi vecinii şi colegii…” , şi toţi vor regreta că nu l-au aprecit şi că nu i-au atras mai multă atenţie când era viu.

Cu siguranţă că orice om trebuieşte cuiva , nimeni nu este lipsit de importanţă . Dar cum să scapi de singurătate voi scrie la soluţii .

Cel mai important lucru este tu trebuieşte lui Dumnezeu , şi EL te iubeşte :

„Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea (şi pe tine), că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine (chiar şi tu ,şe eu ) crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.” (Ioan 3:16)

Dorinţa lui Dumnezeu este ca nimeni să nu moară ci să trăiască , şi încă veşnic.

Sinuciderea nu te fereşte de probleme .

Ba chiar te asigură cu altele veşnice , la care nimeni nu le poate face faţă .

Vorbesc despre moartea veşnică în iad, care-i aşteaptă pe cei ce s-au sinucis .

Afară sînt cînii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli, şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!” (Apocalipsa 22:15 )

Sinuciderea este păcat , şi păcatul este pedepsit de Dumnezeu .

Unele activităţi duc la depresii .

Deşi sunt câteva activităţi care nu duc direct la sinucidere , ele menţin persoana într-o stare permanetă de dependenţă şi depresie . Mă refer la horoscop , unele cântări ce trezesc sentimentul de singurătate şi ţi-aduc aminte de eşecurile în dragoste . La fel discuţiile cu unele persoane , ghicitul şi telenovelele – ajută oamenii să trăiască într-o lume a lor – a iluziilor .

Toate cele enumerate mai sus nu oferă şi nici nu au oferit soluţii reale la problemele oamenilor , soluţii cu efect de lungă durată (mă refer la efectul de vindecare totală ) . Ele oferă o pseudo- soluţie pe termen imediat sau pentru o perioadă foarte scurtă .

Orice persoană care are gânduri de sinucidere – are un gol în suflet , şi caută cu ce să- l umple , sau şi mai rău – ajung să-şi facă singuri rău (alcoolism , droguri ) .

Care sunt soluţiile pentru a preveni aceste gânduri ?

1 În primul rând trebuie să identifici sursa de depresie, sau ceea ce alimenteză gândurile tale – ca apoi să le elimini din viaţa ta . Rupe răul din viaţa ta din rădăcină . Este o expresie „Să arzi podurile din urma ta ”- adica să nu-ţi laşi nici o şansă de a te întoarce înapoi la vechiurile obiceiuri , să nu ai nici un regret .

Asta trebuie să faci .

Scriu aceste lucruri deoarece le-am aplicat în viaţa mea . În adolescenţă aveam mereu gândul că sunt inutil , apoi am început să verific de unde îmi vin gândurile – am observat că sunt alimentate de horoscop . În consecinţă am dat la o parte cărţile cu horoscop . Din acel an am început să observ viaţa din jurul meu – şi observam că era mult mai interesană şi mai captivantă .

2 Învaţă-te să trăieşti pentru alţii ,nu numai pentru tine . Implică-te în viaţa altora , fii cât mai activ . În viaţa familiei , prietenilor , sau fă voluntariat la un spital sau internat . Oferă atenţie şi ajutor celor care au nevoie de tine . Ajută la un azil de bătrâni , sau oferă-te să ajuţi nişte bătrâni pe lângă casă sau la cumpărături . Implică-te !

3 Fă sport .

Nici un sportiv nu suferă de depresie , ei (sportivii) sunt tot timpul implicaţi în ceva . Apoi efortul fizic face ca organismul să elimine nişte hormoni care elimină stresul . Găseşte o sală de sport şi înscrie-te la o secţie sportivă :fotbal , hanbal , baschet , dansuri , taekwon-do ,înot ,etc.. Sigur vei găsi ce-ţi place .

4 Cei în depresii au un gol în inima lor care doar Dumnezeu poate să-L ocupe .

Cel mai important este faptul că EL vine cu soluţia pentru totdeauna .

Fă un legământ cu Dumnezeu , şi EL îţi va schimba viaţa . Dacă nu ştii ce trebuie să faci , atunci urmează aceşti paşi .

După aceea – găseşte şi frecventează un grup de studiu biblic , căci :

Ferice de ceice păzesc poruncile Lui, cari-L caută din toată inima lor, cari nu săvîrşesc nicio nelegiuire, şi umblă în căile Lui! Tu ai dat poruncile Tale ca să fie păzite cu sfinţenie.” (Psalm 119:2-4)

Dacă cele scise te-au ajutat în vre-un fel , te rog să scii un comentariu la articol .