Efectele E – urilor asupra organismului uman

 prof. drd. – Ioana Stanciu 

E – urile sunt aditivi  care se folosesc la prepararea unor produselor alimentare  în scopul ameliorării calităţii acestora şi prelungirii perioadei în care acestea pot fi consumate.

Tipuri de E – uri

Coloranţii – schimbă sau dau culoare alimentelor şi sunt notaţi cu E100 până la E180.

Edulcoranţii – folosiţi pentru îndulcirea alimentelor

Acidifianţii – dau alimentelor gustul acid

Corectorii de aciditate – cresc sau micşorează aciditatea

Corectorii de gust şi miros – schimbă gustul şi mirosul alimentelor

Emulgatorii – asigură un amestec omogen între apă şi grăsimi, sunt notaţi cu simboluri de la E400 la E500

Conservanţii – împiedică alterarea alimentelor, sunt notaţi cu simboluri de la E200 la E290

Antioxidanţii – limitează oxidarea alimentelor care vin în contact cu aerul, sunt notaţi cu simboluri de la E300 la E337

Propulsorii – servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje

 E – urile bune pentru organism (adica efectele nu s-au observat imediat ).

E140 – clorofila este un colorant natural folosit pentru colorarea pastelor de dinţi, a cosmeticelor sau în cofetării

E300 – vitamina B2 sau riboflavina

E306 – vitamina E sau tocoferolul este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor.

E322 – lecitina este un antioxidant natural

E407 – caragenananul este un emulsifiant natural

E421 – manitolul întâlnit în produsele de cofetărie

E440 – Vitamina C naturală sau acidul ascorbic 

E – urile rele pentru organism

E110  sau Sunset yellow este un colorant de culoare galbenă, cancerigen folosit la fabricarea  de dulciuri, prăjituri, sucuri,

E123 sau Amarant este un colorant de culoare roşie, cancerigen întâlnit în  duciuri, jeleuri şi brânză topită,

E124 sau Ponceau 4R este un colorant de culoare roşie, toxic folosit la fabricarea mezelurilor.

E127 sau Eritrozina este un colorant roşu care provoacă cancer al tiroidei la animale. Se găseşte în alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane şi sucuri răcoritoare,

E128 sau Roşu 2G este un colorant mutagen şi toxic întâlnit la hamburgheri.

E211 sau acidul benzoic poate fi posibil cancerigen întâlnit în unele băuturi răcoritoare.

E220 E228 sau sulfiţii sunt conservanţi care pot provoca boli intestinale şi alergii. Se găsesc în cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin sau oţet din vin

E230 sau bifenil este un conservant toxic care se găseşte în citrice şi poate produce boli de piele.

E231 sau ortofenil fenol este un conservant toxic, posibil cancerigen care se găseşte în citrice.

E954 sau Zaharina este un posibil îndulcitor cancerigen întâlnit în guma de mestecat, produse dulci şi băuturi răcoritoare.

E320 sau butil hidroxi-anisol este un conservant posibil cancerigen din cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri şi gumă de mestecat.

E321 sau acidul benzoic este un antioxidant posibil cancerigen care determină creşterea colesterolului şi se găseşte în margarină.

E425  sau glucomanan este agent de textură care are efect toxic respirator. Poate fi întâlnit în jeleuri.

E621 sau glutamat monosodic are efect toxic asupra sistemului nervos întâlnit în condimente şi supe concentrate.

E950 sau Acetsulfam K este un îndulcitor posibil cancerigen găsit în guma de mestecat, produse zaharoase şi băuturi răcoritoare.

  

Din câte ştiu , jumătate din aceste E-uri sunt toxice iar altă jumătate sunt mortale .

Nici o substanţă obţinută pe cale artificială nu este tolerată de organism .

Aveţi grijă de sănătatea d-stră !!