Despre „Monoalegele vaginului” de Eve Ensler

    Zilele trecute am văzut panoul cu „Monoloagele Vaginului ” prin Chişinău , şi pentru moment am crezut că nu pot citi .Sunt profund dezamăgit că autorităţile totuşi au permis punerea în scenă a acestei „piesă de teatru”  deosarece ea reprezintă o metodă de a aduce la oameni imoralitatea . Aş dori să spun că însăşi denumirea mi-a stârnit cel puţin nedumerire şi nu aş accepta să merg la un teatru care promovează imoralitatea .

1.   Are text vulgar .

  Am găsit pe internet textul piesei şi nici nu am reuşit să-l citesc pe  tot . Toate descrierile pretind a spune că este vorba despre artă . Din păcate , am găsit în comentriile unor jurnalişti nişte aprecieri bune (ei chiar au văzut piesa??). Nici pe un perete nu am găsit atâtea cuvinte indecente câte sunt în această piesă . Şi spre ruşinea noastră sunt persoane care merg la astfel de spectacole .

   Cum rămâne cu bunele maniere care dorim să le plantăm la generaţiile tinere? Cum rămâne cu bunul simţ? Nu cred că actorii vorbesc aşa cu părinţii lor sau cu copiii lor.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune „ Niciun cuvînt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud.” (Efeseni 4:29)

2.      Are text obsesiv .

Multe cuvinte cu conţinut imoral se repetă foarte des , şi nu cred că aceasta reprezintă o artă . Ba din contra , indică un regres în cultura neamului nostru . Multe actriţe joacă în această piesă deoarece au jucat şi Susan Saradon, Whoopi Goldberg sau Glenn Close –oare acesta este etalonul actorilor noştri? Să faci ce-au mai făcut şi alţii fără nici un discernământ ?

3.      A fost apreciată de critici .Prin faptul că nu s-au prezentat la spectacol , şi că 5 ani s-au opus punerii în scenă a acestui tip de „cultură”.

4.      Nu reprezintă realitatea timpului nostru .

Deşi unii jurnalişti cred că   „piesa Evei Ensler ţinteşte mai adânc, vorbind – celor ce ştiu să asculte (???)– despre violenţă, atitudini misogine, dorinţa de libertate şi, în final, despre cunoaşterea de sine” sau „Evei Ensler vorbeşte, in cheie modernă, despre condiţia femeii dintotdeauna: prejudecăţile cu care porneşte-n viaţă, abuzurile la care a fost supusă de-a lungul copilăriei/adolescenţei, experienţele hetero/homosexuale din prima tinereţe, violurile, naşterile, mitocănia/delicaţetea barbatilor ” nu cred că aceasta este realitatea timpului meu , şi refuz să accept că bărbaţii din ţara noastă nu ştiu să aprecieze femeile .

Iar ideea este următoarea – dacă nu ştiu să apreciez piesa – nu ştiu să ascult , deci este problema mea că nu accept imoralitatea , nu a lor  că o promovează!!

Biblia ne avertizează „Păzeşte-ţi inima mai mult de cît orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.”(Proverbele lui Solomon 4:23) . Ce crezi că faci dacă vizionezi aşa tip de teatru ?

5.  Stârneşte imaginaţia tinerilor .

Deşi , cum am mai spus , nu se face referire la realitatea noastră , persoanele care doresc să promoveze acest spectacol , promovează imoralitatea . Oare cu ce gânduri pleacă tinerii de la spectacol ?   Nu-şi stârnesc poftele ? Domnul nostru Isus Hristos a spus „Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s’o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.” (Matei 5:28)

Cu cât scriu mai mult , cu atât realizez răul mare care-l aduce cu sine acestă piesă .

#femei, #homosexualitate, #imoralitate, #nedescriminare, #pacat, #sex, #viol