Cum vorbeşti ?

Înainte sa scriu acest articol am intrebat mai multe persoane : de ce oamenii comunica ?
Majoritatea au afirmat ca e o nevoie şi ca este o plăcere .Este o nevoie deoarece comunicarea ne ajută :sa transmitem un gînd , sa invăţăm ,sa zidim relaţii ,sa ne cunoaştem ,sa ne susţinem , s.a..Este o placere fiindca afli lucruri noi ,nu te simti singur
poti sa bucuri pe cineva s.a. .
Cum totuşi trebuie să comunicăm ? În spaţiul de mai jos îmi propun să enumăr câteva reguli de comunicare .

1. În primul rând trebuie să ştii că vorbele tale arată gândurile tale .
Ce are omul în minte aceea va şi spune . Uneori noi credem că dacă cineva înjură sau vorbeşte urât , aceea persoană este bună , şi că „îi mai scapă uneori” . Dar trebuie să ştii că nu e aşa : „Oare din aceeaş vînă a izvorului ţîşneşte şi apă dulce şi apă amară?” (Iacov 3:11) . Nu te înşela , nici un om bun nu vorbeşte urât , şi nici un om rău nu va putea vorbi frumos şi respectuos cu toţi cei din jur . Dacă o persoană are o atitudine urâtă faţă de mai multă lume , să ştii că în relaţia cu tine tot aşa se va purta , mai devreme sau mai târziu.


2. Nu te grăbi să răspunzi .

Uneori poţi promite anumite lucruri care nu le poţi realiza. În acest caz rişti să dezamăgeşti o persoană , şi să pierzi încrederea cuiva. Alteori , cum ar fi o situaţie de conflict , poţi să aprinzi şi mai tare cearta sau să ajungi că nu mai poţi să zideşti nici o relaţie cu persoana dată .
De aceea este scris „Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; deaceea, curmă cearta înainte de a se înteţi. ”(Proverbe 17:11)

3. În relaţia cu prietenii uită greşelile.
Arată respect pentru prietenii tăi , şi nu le aminti de ceva care s-a întâmplat de mult . Astfel prietenul tău niciodată nu se va simţi confotabil în prezenţa ta , şi tot timpul va crede că nu a plătit destul pentru greşeala lui , mai ales dacă şi-a cerut iertare personal .
Acest obicei prost te va lăsa fără prieteni , căci un prieten adevărat tot timpul te ajută .
Şi cel mai important – este o cinste (şi nu o slăbiciune) pentru un om înţelept să uite greşelile!!
4. Niciodată să nu minţi .
Minciuna este un rău foarte mare .Am auzit de la cineva , că se poate minţi dacă aceasta este pentru o cauză nobilă . Dacă vei mai şi minţi , vei arăta cât de „nobilă ”este cauza ta ! Indiferent cât de mare n-ar fi tentaţia – nu minţi . Orice lucrare a ta se va prăbuşi dacă va avea la temelie o minciună .
Unii afirmă dacă nu spui tot adevărul nu e minciună . Dar faptul că ai ştiut şi intenţionat ai scăpat o parte din adevăr – nu arată că ai avut gânduri ascunse ? Acest lucru îl fac oamenii care vor să pară ei într-o lumină mai bună .
Şi cum rămâne cu porunca „Să nu depui mărturie mincinoasă .”?
5. Nu bârfi .
Unii nu fac diferenţa între bârfă şi laudă . A lăuda înseamnă a aprecia prin cuvinte calităţile cuiva . Iar a bârfi – a vorbi de rău , a calomnia, a ponegri ,a defăima , sau a vorbi mult şi fără rost ,a pălăvrăgi.
Persoanele care bârfesc – vorbesc de rău alte persoane în absenţa acestora . Şi uneori se face printr-o introducere de tipul „Îţi spun dar tu să nu mai spui la nimeni”. Cunoscut ,nu ?
Cunosc un băiat care vorbeşte de fiecare dată pe cineva de rău , şi cu cele mai urâte cuvinte ; atunci m-am întrebat dacă nu mă discută şi pe mine – nu mi-a fost mare mirarea să aflu că nu sunt o excepţie .
Dacă cineva bârfeşte – întreabă-l de fiecare dată dacă va putea repeta aceste cuvinte în faţa „absentului”. Aşa vei cunoaşte multe despre interlocutorul tău .
Nu-ţi face prieteni bâtfitori , căci ei îţi vor face un nume rău .
6. Fii un bun ascultător .
Nu te mira că o regulă de comunicare include ascultarea . Această regulă este foarte importantă . Dacă nu asculţi nu poţi şti ce probleme are interlocutorul , şi te fereşte de monolog – când doar tu îţi expui gândurile . Cel mai mult sunt apreciate persoanele care ascultă . Faptul că ascuţi arată că îţi respecţi interlocutorul şi interesul tău pentru subiectul discuţiei . „Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mînie;”(Iacov 1:20)


7. Priveşte –ţi interlocutorul .

Astăzi se pare că e la modă să te uiţi prin părţi când discuţi cu cineva , de parcă te grăbeşti , sau eşti căutat de cineva . Astfel persoana cu care discuţi se simte neglijată şi nerespectată . Evită acest lucru .
O persoana poate să nu te privească în ochi dacă e timidă sau din mândrie .
Când discut cu persoanele surdo-mute niciodată nu mă pot uita în altă parte , deoarece pierd din discuţie , şi tot timpul mă bucur de comunicarea cu ei .Ei sunt un exemplu bun , din acest punct de vedere .Fie ca Dumnezeu să ne ajute să ne bucurăm de comunicare .

#comunicare, #casatorie, #educatie, #familie, #inima, #parinti, #sfaturi, #societate, #tineri